Ga naar inhoud

KPN TV+ decoder: In potentie fantastisch


vogelaar

Aanbevolen Berichten

Onder de naam TV+ introduceert KPN een nieuwe manier van tv-kijken. Hierbij hoort een totaal nieuwe decoder, die we grondig hebben getest.

KPN TV+ decoder: In potentie fantastisch

Televisie met een beetje meer, oftewel TV+. Dit is het nieuwe tv-product van KPN. Nieuwe klanten die kiezen voor internet met een tv-abonnement krijgen automatisch deze nieuwe decoder geleverd. Bestaande abonnees kunnen hem bestellen als ze overstappen op een van de nieuwe abonnementen, wat financieel voordelig kan zijn. Zo wordt bij het instapabonnement voor minder geld sneller internet geleverd. Het tv-abonnement is bij TV+ voor bestaande klanten wel wat duurder, maar die kosten kunnen in veel gevallen worden weggestreept door het goedkopere internetdeel van het abonnement. Bij een overstap naar KPN TV+ moeten bestaande klanten wel beseffen dat ze een nieuw jaarcontract aangaan.

 

Ook voor cordcutters

Nieuw aan KPN TV+ is dat ook cordcutters – abonnees met alleen een internetabonnement – de nieuwe decoder in bruikleen kunnen krijgen. Hiervoor betalen ze €3,50 per maand. Maar wat moet iemand die alleen online kijkt met een tv-decoder? Hiervoor moeten we dieper duiken in de techniek van de KPN TV+ decoder. Het apparaat is feitelijk een Android TV-mediaspeler met – via de Google Play store – toegang tot duizenden apps. KPN heeft hier voor traditionele lineaire tv een eigen launcher voor ontwikkeld. Hierdoor wordt de KPN TV+ decoder de gedroomde combinatie van tv-decoder en online mediaspeler. Wie bij KPN alleen internet- en dus geen tv-abonnement afneemt, kan deze decoder dus gebruiken als volwaardige mediaspeler met toegang tot alle belangrijke streamingdiensten. Een uitzondering is Apple TV+, maar KPN is bezig om ook deze app beschikbaar te krijgen.

 

Huren

Het huren van een KPN TV+ decoder heeft voor cordcutters meerdere voordelen. Met de prijs van €3,50 per maand heeft de abonnee pas na een jaar of drie jaar meer betaald dan bij de eigen aankoop van een mediaspeler met dergelijke specificaties. Binnen deze termijn is bij KPN ondersteuning van de decoder gegarandeerd. Ook als het besturingsplatform naar een hogere versie moet worden opgewaardeerd, bijvoorbeeld voor nieuwe mogelijkheden. Bij veel online mediaspelers uit de winkel is de ondersteuning al na één of twee jaar verdwenen. Ook geeft huren bij KPN de zekerheid dat er bij een defect binnen enkele dagen een nieuwe decoder wordt geleverd. Een speler uit de winkel komt wel met een wettelijke garantietermijn van twee jaar, maar het verhelpen van een defect kan tot enkele weken duren.

 

Technisch

Laten we als eerste kijken naar de specificaties van de KPN TV+ decoder, die in feite een mediaspeler is van de Franse fabrikant Sagemcom. Sagemcom levert aan tv-providers als KPN diverse decoderconcepten. KPN gebruikt een decoder die bij Sagemcom bekend is onder modelnaam DIW7022. Dit is een 4K Ultra HD online mediaspeler die op dit moment functioneert op het Android TV 11 besturingssysteem. Als het nodig is kan de mediaspeler met een software-update worden opgewaardeerd naar Android TV versie 12 of hoger. In de decoder is een Armlogic S905X4 SoC aanwezig. Deze bestaat uit een ARM Cortex A55 quadcore (vier kernen) processor met een snelheid van 1,9 GHz die een snelheid van 24K4 DMIPS kan leveren. Voor grafische weergave wordt de ARM Mali-G31 MP2 chipset gebruikt. Hieraan gekoppeld is RAM-werkgeheugen van 3 GB en een eMMC opslaggeheugen van 16 GB. In de praktijk betekent dit dat de KPN TV+ decoder de specificaties van de duurdere modellen Android TV mediaspelers evenaart, en dat er voldoende opslaggeheugen is voor honderden apps. Met een gamescontroller kunnen er zelfs spellen met deze decoder worden gespeeld.

 

In de doos

Belangrijker dan de techniek is natuurlijk hoe de KPN TV+ decoder functioneert in het dagelijkse gebruik. KPN levert de TV+ decoder met alle noodzakelijke toebehoren, inclusief een high speed HDMI kabel en netwerkkabel. Ook is een bluetooth afstandsbediening in KPN-stijl aanwezig. Dit betekent een wit exemplaar met de bekende toetsenindeling die KPN-klanten kennen van voorgaande modellen tv-decoders. Het voordeel van bluetooth is dat de afstandsbediening niet meer naar de decoder hoeft te worden gericht. De KPN TV+ decoder – met de afmetingen 10,5 bij 10,5 bij 2,5 cm – kan hierdoor uit het zicht achter een televisie of een beeldscherm geplaatst worden en toch met de afstandsbediening worden bediend. Natuurlijk wordt ook een setje handleidingen en een stroomadapter meegeleverd. Over stroom gesproken: het stroomverbruik is met 2,5 watt in snelle start uiterst laag. Wie nog minder stroom wil verbruiken kan de TV+ decoder in ecostand plaatsen, waardoor het stroomverbruik tot slechts 1 watt wordt beperkt. Het nadeel is wel dat de decoder dan inlevert aan (opstart)snelheid. Zoals de meeste producten van KPN is ook de KPN TV+ decoder gemaakt van gerecycled plastic, waarmee de groene provider zijn naam waarmaakt.

 

Gebruik

Het doorlopen van de eerste installatie van de decoder is simpel. Duidelijk worden op het beeldscherm de stappen in woord en vaak ook beeld uitgelegd. Omdat het om een Android TV speler gaat, is het aan te bevelen om met een Google-account in te loggen. Als men dit niet doet, blijft het gebruik beperkt tot de apps van de streamingdiensten die KPN voorgeïnstalleerd heeft. Om alle andere apps te downloaden en gebruiken is een Google-account nodig dat toegang geeft tot de Google Play store. Een tip voor wie zich zorgen maakt om de privacy: maak een gratis Google-account aan dat speciaal voor de KPN TV+ decoder wordt gebruikt. Door in te loggen met een Google-account komt eveneens de Google Assistent beschikbaar. De KPN TV+ decoder kan hiermee onder meer met spraak via de afstandsbediening worden bediend.

 

Twee delen

De software die de KPN TV+ decoder gebruikt bestaat uit twee delen. Als eerste is er de firmware die wordt gebruikt voor de hele decoder. Een tweede deel is de software die aanwezig is voor het specifieke KPN tv-platform waarop het traditionele lineaire tv-aanbod en de video on demand-diensten van KPN wordt geleverd. KPN streeft ernaar voor de firmware voor de hele decoder maandelijks van een update te voorzien. Om het KPN tv-platform in sneltreinvaart te optimaliseren, wordt in de eerste maanden gestreefd om minimaal iedere twee weken een verbetering uit te brengen.

 

Terug in de tijd

En dat laatste is ook wel nodig, blijkt tijdens onze test. De TV+ decoder doet ons namelijk een beetje denken aan satellietontvangers die begin deze eeuw op de markt werden gebracht. Omdat fabrikanten vaak onvoldoende geld beschikbaar hadden om de firmware voor de decoders te perfectioneren, werd besloten het apparaat al in een vroeg stadium van de ontwikkeling aan consumenten te verkopen. Met de opbrengsten hiervan kon de firmware op een later moment alsnog verbeterd worden. In die tijd noemden we dat gekscherend 'de bananenstrategie': net als vaak bij een groene banaan moest het product bij de consument thuis tot rijping komen. Bij KPN is zeker geen gebrek aan geld om de TV+ decoder door te ontwikkelen tot een volwassen product. Waarschijnlijk hebben marketing- en andere redenen een rol gespeeld waarom deze decoder een paar maanden te vroeg aan abonnees is uitgeleverd.

 

Problemen

Zo heeft de decoder nog steeds enkele geluidsissues die verholpen moeten worden. Er zijn regelmatig kleine haperingen in het geluid, en bij het live pauzeren en het terugkijken van een opgenomen programma is alleen stereogeluid beschikbaar, en geen Dolby Digital. KPN werkt overigens hard om dit in de toekomstige firmware en software te verbeteren. Het ontwikkelingsteam stelt dat deze problemen inclusief de ondersteuning van Dolby Digital bij de eigen KPN launcher binnen enkele maanden zijn opgelost. Als dit het geval is dan is het grootste minpunt van dit moment opgelost.

 

Beeldkwaliteit

Wat betreft beeldkwaliteit heeft KPN een grote stap vooruit gemaakt. Vanaf KPN TV+ app versie 1.97.1 zijn de tien belangrijkste tv-zenders van Nederland afkomstig van NPO, RTL Nederland en Talpa Network niet alleen met meer bandbreedte (12,5 Mb/s) beschikbaar, maar ook op voorkeuzepositie 1 tot en met 10 te zien. KPN spreekt niet meer van HD Glas-streams maar deze streams werden voorheen onder deze naam op voorkeuzeposities vanaf 661 in de zenderlijst geplaatst. Maar dit is nog niet alles. Binnen enkele maanden wil KPN deze zenders onbewerkt rechtstreeks vanaf het aanvoersignaal met een bandbreedte van ongeveer 14,5 Mb/s gaan aanbieden. Ook aan deze streams wil KPN geen naam verbinden, maar op het eigen forum werden de streams omschreven met de naam HD+. Deze streams vervangen dan de streams op voorkeuzepositie 1 tot en met 10.

 

Multicast

Voor het kijken van live tv-zenders gebruikt KPN de zogenaamde multicast techniek. Heel eenvoudig – en eigenlijk iets te simpel – gezegd betekent dit dat iedereen die een live tv-zender bekijkt gebruik maakt van dezelfde stream op het netwerk. Bij live pauzeren, het gebruik van Begin Gemist, het terugkijken van een zelf opgenomen programma of het terugkijken van een programma via de tv-gids wordt er echter overgeschakeld naar unicast. Dit is een stream die voor de kijker persoonlijk wordt gestart. KPN maakt bij KPN TV+ nu nog gebruik van de unicast-stream die ook bij alle overige decoders wordt gebruikt. Deze heeft een iets lagere bandbreedte. De echte beeldfanaten zien dit terug in de beeldkwaliteit. KPN geeft aan dat de bandbreedte van de unicast-streams bij KPN TV+ in de komende maanden van de huidige 5 Mb/s wordt verhoogd naar ongeveer 8 Mb/s. Dit betekent dat er vrijwel geen verschil meer te zien is tussen een multicast en unicast stream. Met uitzondering van eerste tien zenders in de zenderlijst, die dus eerst met 12,5 en later met 14,5 Mb/s streams worden geleverd.

 

Grafisch

De tv-gids van KPN TV+ is in gebruik wat trager dan bij de oudere decoders. Ook hierbij kan KPN met toekomstige updates nog een verbeterslag maken. Op grafisch gebied heeft KPN in de tv-gids wel flinke stappen vooruit gezet met TV+. Het is nu meer vergelijkbaar met het Horizon 4-platform dat concurrent Ziggo gebruikt bij de Mediabox Next en Next Mini. De grafische menustructuur van TV+ is gelijk aan die van Android TV. KPN heeft er echter wel enkele wijzigingen op onderdeelniveau toegepast.

 

Toekomst

Dat KPN van KPN TV+ uiteindelijk de standaarddecoder voor elke klant wil maken, is heel begrijpelijk. Technisch is deze decoder klaar voor de toekomst. Niet alleen omdat 4K Ultra HD in 2160p60 wordt ondersteund, maar ook omdat nieuwe beeldtechnieken als HDR10, HDR10+ en Dolby Vision beschikbaar zijn. Dit geldt ook voor de geluidstechnieken Dolby Digital, Dolby Digital Plus en Dolby Atmos. Nog belangrijker voor KPN is dat betere compressietechnieken zoals AV1 en HEVC worden ondersteund door de decoder. Hierdoor kan KPN als alle abonnees zijn overgezet naar TV+ de bandbreedte van de streams inkrimpen zonder dat sprake is van verlies aan beeldkwaliteit. Dit betekent in de praktijk dat het netwerk van het telecombedrijf minder wordt belast. AV1 geldt hierbij als de opvolger van HEVC (H.265), die nog eens dertig procent efficiënter is. Vergeleken met de huidige HD-streams in AVC (H.264) kan met AV1 tot 75 procent bandbreedtereductie worden bereikt, terwijl het verschil met HEVC uiteindelijk bij 40 procent blijft steken. Kortom, er zit niet alleen voor KPN maar ook voor de gebruikers voldoende toekomstmuziek in TV+

 

Conclusie

De eerlijke conclusie is dat KPN een risico heeft genomen door TV+ eigenlijk enkele maanden te vroeg op de markt te brengen. De eerste indruk is voor veel mensen namelijk heel bepalend. Wie echter meer richting de toekomst kan denken, zal inzien dat de potentie van KPN TV+ fantastisch is. De combinatie met het eigen KPN tv-platform en Android TV als besturingssysteem met de keuze uit meer dan 7000 apps van streaming-, video- muziek- en informatieve diensten maakt KPN TV+ de ideale decoder. Niet alleen voor kijkers die traditioneel lineair tv-kijken blijven omarmen, maar ook de cordcutter die bij het bedrijf alleen een internetabonnement neemt. Het eindoordeel van deze test komt op dit moment op vier sterren uit, maar TV+ heeft – als KPN bereid is om te blijven investeren in het verbeteren van de decoder – de potentie om door te groeien naar een vijf sterren-product. Over enkele maanden zal Totaal TV de TV+ decoder dan ook nogmaals testen om te onderzoeken of KPN woord heeft gehouden.

 

De geteste apparatuur werd beschikbaar gesteld door KPN

Bron: Totaal TV

Link naar reactie
Delen op andere sites

Log in om te reageren

Je kunt een reactie achterlaten na het inloggen



Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.