Ga naar inhoud

Frustratie abonnees Canal Digitaal over uitblijven informatie wijziging codering


vogelaar

Aanbevolen Berichten

Canal+ Luxembourg heeft satellietklanten van Canal Digitaal en TV Vlaanderen nog niet geïnformeerd over de komende wijzigingen betreffende de codering.

Frustratie abonnees Canal Digitaal over uitblijven informatie wijziging codering

Dat Canal Digitaal en TV Vlaanderen stoppen met het ondersteunen van de verouderde Seca MediaGuard coderingsnorm is al enige tijd bekend. De eigenaar van beide providers, Canal+ Luxembourg, informeerde dealers enige weken geleden al over de aankomende wijziging. Ook aan onder meer Totaal TV bevestigde communicatiepartner Eviso van beide providers de komende wijziging op het vlak van de ondersteunde coderingsnormen.

 

Abonnees

Maar de eindgebruikers – de abonnees van Canal Digitaal en TV Vlaanderen dus – hebben tot op heden nog niets van hun provider over mogelijke wijzigingen gehoord. Onduidelijk is ook wanneer het stoppen van ondersteuning daadwerkelijk een feit is. In een reactie aan Totaal TV liet de provider weten dat kijken met de Seca-codering vanaf oktober niet meer mogelijk is. In informatie aan dealers werd gesproken over het stoppen van ondersteuning in de maand september. Het is gebruikelijk dat een provider bij grote wijzigingen in de dienstverlening dit minimaal dertig dagen voor de wijziging aan klanten communiceert. Bij een wijziging op 1 oktober zouden Canal Digitaal en TV Vlaanderen nog tot eind augustus de tijd hebben om klanten over de komende wijziging te informeren.

 

Frustratie

De huidige onduidelijkheid frustreert een deel van de satellietklanten van beide providers. De wijziging is voor een deel van de klanten ingrijpend. Door het stoppen met de Seca-codering kan namelijk niet meer gekeken worden via interne kaartlezers die gebruikmaken van multicas (UCAS). Dit is vooral het geval bij de veel gebruikte open source Linux Enigma2 ontvangers en de veel verkochte ontvangers van fabrikant SAB. Via deze decoders kan eventueel verder gekeken worden met een losse smartcard. Wel moet dan een geschikte CI+ module gekocht worden. De voorraad van de geschikte modules droogt door de hoge vraag snel op. Dit is te zien aan hogere prijzen bij diverse satellietspeciaalzaken. Daarnaast wordt de vrijheid van onder meer het opnemen van programma’s en gelijktijdig kijken van een ander programma bij gebruik van de CI+ module beperkt. Ook gebruiken sommige klanten een satellietontvanger met alleen een multicas interne kaartlezer en zonder CI-slot gebruikt. In dat geval moet zelfs een nieuwe satellietontvanger gekocht worden.

 

Niet onverwacht

Canal Digitaal heeft de afgelopen jaren al meerdere malen laten weten dat gebruik van een interne kaartlezer functionerend met de multicas techniek-op enig moment zou stoppen. De eerste melding hierover dateert uit 2014. Overigens blijkt er inmiddels een niet-openbare update van multicas beschikbaar te zijn die ook na het uitschakelen van de Seca-codering gebruik van de smartcard met interne kaartlezer van een Linux ontvanger mogelijk maakt. Of deze oplossing uiteindelijk voor alle gebruikers van dergelijke ontvangers beschikbaar komt, is nog de vraag.

Bron: TotaalTV
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.