Ga naar inhoud

Getest in Totaal TV: de Strong LEAP-S3 mediaspeler


vogelaar

Aanbevolen Berichten

Strong is een bekend merk in decoderland. Nu satellietontvangst een nichemarkt is geworden, heeft Strong zich op streaming gestort.

Strong LEAP-S3: sterk in streaming

Strong heeft een opvolger voor de LEAP-S1 uitgebracht onder modelnaam LEAP-S3. Wat als eerste opvalt, is de prettige prijs. Deze mediaspeler is te koop voor minder dan 80 euro, een prijs die vergelijkbaar is met de 4K-variant van de Chromecast met Google TV.

 

USB-optie

De LEAP-S3 heeft echter diverse extra mogelijkheden. Zo kan er bijvoorbeeld een externe USB harde schijf of USB-stick op de mediaspeler worden aangesloten, wat bij de Chromecast niet mogelijk is. Een belangrijk minpunt vergeleken met mediaspelers van andere fabrikanten is dat geheugenuitbreiding met een geheugenkaart niet mogelijk is. Het hiervoor benodigde microSD-kaartslot ontbreekt op de Strong LEAP-S3. Deze mogelijkheid is er overigens ook niet op de Chromecast van Google.

 

Plakmerk

Strong maakt de LEAP-S3 niet zelf. Het koopt het concept in bij fabrikant Skyworth, die de mediaspeler in China fabriceert. Het gaat om een zogenaamd plakmerkproduct. Dit betekent dat hetzelfde concept in Europa onder meerdere merknamen te koop is, weliswaar op sommige punten licht afwijkend. Omdat Strong een aanzienlijk aantal mediaspelers bij Skyworth koopt, kan het bepaalde mogelijkheden en het uiterlijk van het apparaat mede bepalen. Skyworth brengt deze mediaspeler ook onder de eigen merknaam op de markt, in dat geval met modelnaam HP46E.

 

Android TV

Als we de Strong LEAP-S3 nog wat meer vergelijken met de 4K Chromecast met Google TV, zien we dat deze laatste op het Android TV 12 besturingssysteem functioneert. De LEAP-S3 gebruikt het iets eerdere Android TV 11 platform. De mediaspeler is echter wel door Google gecertificeerd. Dit betekent dat het Strong vrijstaat om via een update alsnog Android TV 12 in de mediaspeler te installeren. Google geeft fabrikanten overigens de ruimte om een versienummer van het besturingssysteem over te slaan. Dit betekent in principe dat de LEAP-S3 direct naar het komende Android TV 13 opgewaardeerd zou kunnen worden. De kans dat een update van het besturingsplatform daadwerkelijk gaat plaatsvinden is echter nihil. Bij mediaspelers in deze prijsklasse kiest de fabrikant er meestal voor om een nieuw model mediaspeler met het nieuwere besturingssysteem uit te brengen.

 

Hardware

Het technische hart van de Strong LEAP-S3 bestaat uit de ARM Cortex A35 chipset. Deze beschikt over een processor met een snelheid van 2 GHz met vier kernen (quad core). Hierbij wordt de Amlogic S905Y4 SoC gebruikt. De grafische chipset is de ARM Mali-G31 MP2. Dit is dezelfde of vergelijkbare hardware als we aantreffen in andere mediaspelers in deze prijsklasse. De Strong LEAP-S3 beschikt aanvullend over een RAM geheugen van 2 GB en een intern flashgeheugen van 16 GB. De duurdere mediaspelers hebben soms net iets betere hardwarespecificaties. Zoals eerder gezegd ontbeert deze mediaspeler een microSD-kaartslot om het geheugen uit te breiden. Dit is geen probleem als de mediaspeler alleen voor online streaming wordt gebruikt, maar wie de LEAP-S3 ook voor online gaming of smarthome wil gebruiken, loopt al snel tegen de limiet van het interne geheugen op.

 

Aansluitingen

Ook minimaal is het aantal beschikbare USB-poorten. Hier is er namelijk slechts eentje van aanwezig. Deze poort is niet geschikt voor het snellere USB 3.0, maar blijft bij USB 2,0 steken. Intern zijn de draadloze technieken bluetooth en wifi aanwezig, Het gaat om een Wi-Fi 5-verbinding waarbij connectie gemaakt kan worden via de 2,4 en 5 GHz frequentieband. Als fysieke aansluitingen heeft de LEAP-S3 een HDMI-poort, RJ45 netwerkaansluiting, een optische S/PDIF-audio-uitgang en dus de eerdergenoemde USB 2.0-poort.

 

Eerste installatie

In Totaal TV hebben we bij eerdere testen van Android TV-mediaspelers al vaker geschreven over de installatie van dit soort apparaten. Dat verloopt altijd eenvoudig, omdat Google op het beeldscherm duidelijk en uitvoerig aangeeft welke handelingen we moeten uitvoeren om de mediaspeler in gebruik te nemen. Fabrikanten die Android TV/Google TV als besturingssysteem gebruiken, moeten zich aan strakke regels van Google houden en een uniforme installatieprocedure is daar onderdeel van. Enkele belangrijke apps zoals onder meer YouTube, Netflix, Prime Video en Google Playstore zijn al voorgeïnstalleerd. Via de Playstore kunnen apps van andere streaming- en online diensten worden gedownload en geïnstalleerd. De keuze bestaat uit meer dan 7.000 apps. Een deel hiervan is gratis beschikbaar, Voor het andere deel moet worden betaald. De apps van streamingdiensten zijn gratis, maar voor het bekijken van content is meestal wel een abonnement nodig bij de streamingdienst zelf.

 

Afstandsbediening

Op de afstandsbediening zijn we stiekem een beetje verliefd geworden. Lekker handig en klein, met de toetsen op logische posities. De afstandsbediening kan zowel met bluetooth als infrarood gebruikt worden. Bij de eerste installatie kunnen we de afstandsbediening via bluetooth aan de mediaspeler koppelen. Daarna komt ook de Google Assistent beschikbaar. Hierna kunnen we de mediaspeler via spraak besturen. Met het infrarood deel van de afstandsbediening kunnen we bijvoorbeeld de televisie of soundbar bedienen met de afstandsbediening van de LEAP-S3. Een andere Google-functie die niet mag ontbreken is de streamingtechniek Chromecast, waarmee we content van tablet of smartphone naar de televisie kunnen streamen.

 

Beeld en geluid

De Strong LEAP-S3 is een 4K-mediaspeler en kan dus naast SD, HD, Full HD ook 4K Ultra HD (UHD) beelden probleemloos weergeven. Voor digitale videobescherming (DRM) wordt Widevine L1 gebruikt. De videocodecs AV1, VP9, H.264 en H.265 (HEVC) worden ondersteund. Voor 4K UHD en Full HD is ondersteuning van HDR10, HDR10+ en Dolby Vision aanwezig. Het geluid is niet alleen stereo en Dolby Digital, maar er is ook ondersteuning voor Dolby Atmos. Wat betreft beeld en geluid is de LEAP-S3 dus vrij compleet. Dit levert dan een ook heel mooi beeld en dito geluid op.

 

Conclusie

Soms is de bediening van de LEAP-S3 enigszins stroperig. Een groot probleem is dit niet, maar het is ten opzichte van andere mediaspelers wel een minpunt. Het menu is zoals we kennen van Android TV: makkelijk en gebruiksvriendelijk. Een groot voordeel van de LEAP-S3 is de prijs. Het grootste nadeel is het ontbreken van een microSD-kaartslot. Wie met deze beperking kan leven, heeft aan de LEAP-S3 een geschikte en betaalbare mediaspeler.

 

Bron: Totaal TV

Link naar reactie
Delen op andere sites

Log in om te reageren

Je kunt een reactie achterlaten na het inloggen



Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.