Ga naar inhoud

TV-abonnement mogelijk duurder door NPO


vogelaar

Aanbevolen Berichten

TV-abonnement mogelijk duurder door NPO

De kans is groot dat Nederlanders vanaf volgend jaar meer voor het huidige tv-abonnement moeten betalen. Oorzaak is een hogere doorgiftevergoeding die de Nederlandse publieke omroep (NPO) voor ogen heeft.
 
TV-abonnement mogelijk duurder door NPO
Foto ANP

NPO moet bezuinigen omdat het vanaf 2019 meer dan zestig miljoen euro minder van de overheid krijgt. Dit komt door tegenvallende STER reclame-inkomsten die mede worden veroorzaakt door het mindere aantal kijkers die traditioneel lineair naar tv-programma’s kijkt. Al eerder lekte plannen uit dat de NPO de abonnementsdienst NPO Start Plus – kosten €2,95 per maand – wil gaan inzetten voor het terugkijken van eerder uitgezonden programma’s. De gratis variant NPO Start blijft nog wel bestaan maar gaat minder programma’s en gedurende een veel kortere tijd aanbieden. Daarnaast worden de beschikbare programma’s in een voor de huidige tijd bedenkelijke beeldkwaliteit aangeboden.

 

Doorgiftevergoeding

Maar NPO kan het gat dat door de bezuiniging ontstaat niet geheel met wijzigingen bij levering van online diensten opvangen. Volgens De Telegraaf wil NPO de vergoeding die aanbieders voor doorgifte van de kanalen moeten betalen verhogen. Dat is een bizarre situatie omdat aanbieders met meer dan 100.000 abonnees bij de wet verplicht zijn om de drie landelijke kanalen van de NPO door te geven. En deze wettelijke plicht houdt de aanbieders feitelijk in een houtgreep. Ze dienen met een hogere inkoopprijs van in ieder geval de drie landelijke tv-zenders en vijf landelijke radiozenders akkoord te gaan. Het gevolg van de mogelijke prijsverhoging is dat de Nederlander meer voor het tv-abonnement moet gaan betalen. De Nederlander betaalt al op meerdere manieren naast het tv-abonnement mee aan de publieke omroep.

 

Vercommercialisering NPO

NPO volgt met de nieuwe strategie om een terugval van inkomsten op het bord van de tv-aanbieder te leggen commerciële mediabedrijven. In 2016 was deze strategie in Nederland voor het eerst zichtbaar bij contractonderhandelingen voor de doorgifte van de sportkanalen van FOX Sports. Eigenaar Eredivisie Media & Marketing had al enige jaren fors verlies met FOX Sports geleden. Om de betaalzender winstgevend te maken werd een plan bedacht dat ervoor zorgde dat tv-aanbieders de betaalzender met een zwarte pen het huishoudboekje kon laten schrijven. Omdat Eredivisie voetbal een must-have voor aanbieders is, moesten zij uit concurrentie overwegingen wel instemmen met de nieuwe voorwaarden. Hierdoor betalen alle aanbieders die FOX Sports aanbieden nu voor iedere klant – of nu wel of niet van FOX Sports gebruik wordt gemaakt – een vaste afdracht aan Eredivisie Media & Marketing.  Uitzondering is Ziggo dat tot medio 2020 nog een doorlopende oude overeenkomst heeft. NPO heeft door de must-carry verplichting ook de mogelijkheid om aanbieders meer voor doorgifte van zenders te laten betalen.

 

Aanbieders

Natuurlijk stellen VodafoneZiggo (Ziggo), KPN en T-Mobile dat het eerst met de NPO om de tafel wilt om de nieuwe plannen van de publieke omroep te bespreken. Ze wijzen erop dat de diensten die NPO aan hen levert wel overeen moeten komen met de hoogte van de vergoeding. En dit lijkt niet het geval te zijn omdat NPO juist meer in eigen beheer online wil gaan aanbieden via abonnementsdienst NPO Start Plus.

 

ACM

Inmiddels is de nieuwe satelliettelevisie-aanbieder Joyne naar toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) gestapt om de hoogte van de doorgiftevergoeding in een onlangs gesloten overeenkomst te laten toetsen. Joyne moet €0.45 per abonnee per maand voor de doorgifte van de drie landelijke tv-zenders betalen. Dat is veel meer dat de aanbieder in eerste instantie moest betalen. Onduidelijk is of de door Joyne gecommuniceerde doorgiftevergoeding door de nu onthulde plannen in 2019 nog verder omhoog wordt bijgesteld.

Bron:TotaalTV

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als de providers hier in meegaan dan kap ik met ze.

Maar het is een spelletje samen met de NPO.

Voor de bühne moord en brand schreeuwen maar ondertussen vullen ze elkaars zakken.

En de kijker / belasting betaler betaald.

Ik zou willen dat ik zo'n soort zaak kon oprichten :weetniet:

 

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.