Ga naar inhoud

Nederlanders betalen nog meer Eredivisie-belasting


vogelaar

Aanbevolen Berichten

Nederlanders betalen nog meer Eredivisie-belasting

Nederlanders gaan vanaf het komende seizoen nog meer geld aan de Nederlandse voetbalcompetitie Eredivisie betalen. Sommigen noemen de bijdrage aan het voetbal ook wel Eredivisie-belasting.
 
Nederlanders betalen nog meer Eredivisie-belasting
Foto ANP

Eredivisie Media & Marketing (EMM) is de eigenaar van de uitzendrechten van de Nederlandse voetbalcompetitie. Het bedrijf is tevens eigenaar van betaalzender FOX Sports. Deze week werd duidelijk dat NPO via publieke omroep NOS rond de acht miljoen euro per jaar meer voor de samenvattingen van Eredivisie-wedstrijden gaan betalen. Jaarlijks moet voor deze samenvattingen nu rond de dertig miljoen euro aan EMM overgemaakt worden. Nederlanders betalen de rekening voor de volle honderd procent. NOS heeft geen leden en krijgt het jaarlijkse budget rechtstreeks van subsidie voor de publieke omroep die door de overheid wordt uitgekeerd. Deze subsidie wordt betaald door belastingbetalers. Door meer geld aan EMM voor de Eredivisie af te dragen, wordt dus eigenlijk de Eredivisie-belasting verhoogd.

 

Aanbieders

En veel Nederlanders betalen via het tv-abonnement al Eredivisie-belasting. Uitgezonderd Ziggo hebben alle aanbieders die FOX Sports Eredivisie aanbieden een overeenkomst met EMM waarbij voor elke klant – ook al kijkt deze niet naar FOX Sports – een afdracht gedaan moet worden. Deze afdracht loopt in de komende jaren verder op. Het gaat om enkele euro’s per maand die aanbieders als KPN, Canal Digitaal en T-Mobile voor elke abonnee moet afdragen. Aanbieders berekenen deze afdracht via abonnementen aan klanten door. Dit leidt tot prijsverhogingen. Met inzichtelijke en concrete hoogte van de Eredivisie-belasting die via het tv-abonnement aan het Eredivisie voetbal door Nederlanders wordt bijgedragen, werd bij Canal Digitaal duidelijk. Deze aanbieders verhoogde na een nieuwe overeenkomst met EMM voor de doorgifte van FOX Spots alle abonnementsvormen met drie euro per maand. Canal Digitaal noemde expliciet de nieuwe overeenkomst als reden van de prijsverhoging.

 

Ziggo

En het bedrag dat Nederlanders aan het Eredivisie voetbal bijdragen, wordt over twee jaar nog hoger. Niet alleen de afdracht van de huidige aanbieders met een nieuwe doorgifte-overeenkomst voor FOX Sports gaan meer voor het aanbieden de kanalen van betaalzender FOX Sports Eredivisie betalen. Medio 2020 loopt ook de nog doorlopende oude overeenkomst van Ziggo af. Dit kabelbedrijf is met 3,9 miljoen abonnees de grootste tv-aanbieder in Nederland. De Eredivisie-belasting wordt naar een ongekende hoogte opgevoerd als ook Ziggo voor alle abonnees per maand enkele euro’s aan EMM voor FOX Sports Eredivisie moet gaan afdragen. Hierdoor komt de jaarlijkse Eredivisie-belasting in totaal al snel boven de honderd miljoen euro per jaar. Feitelijk gaan Nederlanders dus het volledige bedrag dat EMM voor de uitzendrechten van de Eredivisie aan de voetbalclub overmaakt betalen.

 

Eredivisie

EMM heeft in het verleden meerdere malen duidelijk gemaakt dat de nieuwe overeenkomst goed voor het Nederlandse voetbal en voetballiefhebbers in het algemeen zijn. De voetballiefhebber gaat minder voor het aanvullende FOX Sports Eredivisie-abonnement betalen. Dat klopt inderdaad. De prijs bij Ziggo – dat een oude overeenkomst heeft – van dit abonnement is €17,95. KPN heeft een nieuwe overeenkomst en daar betaalt de voetballiefhebber voor hetzelfde abonnement slechts €7,50. Maar in dit prijsvergelijk wordt niet de prijsverhoging van het standaard tv-abonnement dat aan alle klanten wordt doorberekend meegerekend. Het argument dat de meeste extra inkomsten van nieuwe overeenkomsten naar het Nederlandse voetbal doorsluizen klopt gedeeltelijk. EMM vergeet erbij te vertellen dat de voetbalclubs dit geld toch wel krijgen maar dat de aandeelhouders van EMM het tekort in exploitatie zelf moeten bijleggen, Eredivisie CV is aandeelhouder van EMM. En dus moeten Eredivisie clubs een deel van het verlies voor rekening nemen.

Bron:TotaalTV

Link naar reactie
Delen op andere sites

Monopolie!

Welke provider je ook hebt (misschien zelfs meerdere) je betaald, ook al ben je niet geïnteresseerd in voetbal.

Dat is waardeloos maar hoe kun je als consument hier tegen ageren.

Je kan immers niet overstappen op een andere provider die je er niet voor laat betalen.

De enige mogelijkheid is om helemaal te stoppen met lineaire tv.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

1 uur geleden, schreef Piet:

De enige mogelijkheid is om helemaal te stoppen met lineaire tv.

En dan betaal je nog via de belasting mee aan de grote dieven bende.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Log in om te reageren

Je kunt een reactie achterlaten na het inloggenNu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.