Ga naar inhoud

Celstraf geëist in cardsharing tv-piraterij zaak Ziggo


vogelaar

Aanbevolen Berichten

Celstraf geëist in cardsharing tv-piraterij zaak Ziggo

De hoofdverdachte de Groningse cardsharing fraude strafzaak moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt vier maanden de cel in. Hij verkocht illegale abonnementen aan tussen de 150 en 200 klanten.
 
Celstraf geëist in cardsharing tv-piraterij zaak Ziggo

Cardsharing wordt al meer dan tien jaar toegepast om een legaal abonnement via internet met anderen te delen. Bij cardsharing wordt de benodigde informatie die een smartcard nodig heeft om bij een tv-aanbieder beeld bij gecodeerde kanalen te krijgen via internet met anderen gedeeld. Hierdoor kan een legaal afgesloten abonnement meerdere keren worden gedeeld. Als er sprake is van een professionele server kan het abonnement tientallen keren gedeeld worden. Worden in de server meerdere smartcards gebruikt dan kunnen inderdaad zoals in deze Groningse cardsharing fraudezaak tot mogelijk 200 klanten van illegale tv voorzien worden.

 

Dreambox

Tegen de 40-jarige hoofdverdachte uit Groningen is door het Openbaar Ministerie een celstraf van acht maanden waarvan vier maanden voorwaardelijk geëist. Tegen een medeverdachte die onder meer klanten ronselde is een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van 180 uur geëist. De twee liepen tegen de lamp na een anonieme tip die bij Ziggo binnenkwam. Zo verkochten de voor de illegale tv noodzakelijke Dreambox-ontvangers met bijbehorende abonnementen via veilingsite Marktplaats. Een Dreambox-ontvanger is niet illegaal maar wordt wel illegaal als deze van gemanipuleerde firmware net de voor cardsharing benodigde internetlink wordt voorzien. De rechter doet op 16 juli uitspraak in deze strafzaak.

 

Schadeclaim

Maar met de uitspraak van de rechter is deze zaak voor de verdachten nog niet afgedaan. Diverse partijen kunnen in dit soort abonnementsfraude zaken schadeclaims indienen. In bijna alle gevallen wordt dit ook gedaan. In dit geval lijkt het aannemelijk dat Ziggo en coderingseigenaar Irdeto aan een schadevergoeding denken. Eerder stelde Ziggo rond de 150.000 euro aan inkomsten te zijn misgelopen. Deze schatting lijkt aan de lage kant omdat de abonnementsfraude ruim drie jaar heeft plaatsgevonden. In een soortgelijke zaak enkele jaren geleden eiste gezamenlijke partijen 1,2 miljoen euro schadevergoeding van een man uit Apeldoorn.

 

Euro Global

Binnenkort moeten ook de eigenaren van het bedrijf Euro Global uit Enschede zich voor de rechter verantwoorden voor abonnementsfraude via cardsharing. Bij dit bedrijf werden niet alleen illegale abonnementen van Ziggo maar ook van enkele Europese satelliettelevisie-aanbieders waaronder Canal Digitaal verkocht. De politie deed in januari een inval in het bedrijfspand in Enschede.

Bron:TotaalTV

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.