Ga naar inhoud

Meer glasvezelnetwerken in Nederland in aantocht


vogelaar

Aanbevolen Berichten

Meer glasvezelnetwerken in Nederland in aantocht

Het aantal Nederlandse woningen dat in de komende vijf jaar op een glasvezelnetwerk wordt aangesloten, gaat fors omhoog. Dit is het directe gevolg van een doelstelling die de Nederlandse overheid zichzelf heeft opgelegd.
 
Meer glasvezelnetwerken in Nederland in aantocht
Foto ANP

Als het aan het Nederlandse kabinet ligt, hebben alle Nederlandse huishoudens uiterlijk in 2023 toegang tot snel breedbandinternet via een vast netwerk. Met snel breedbandinternet wordt een minimale internetsnelheid van 100Mbps bedoeld. In dezelfde doelstelling is ook opgenomen dat minimaal tien procent van de Nederlandse huishoudens de mogelijkheid moet hebben om te kunnen kiezen voor een internetabonnement waarbij een internetsnelheid van 1Gbps (1000Mbps) wordt geleverd.

 

Subsidie

Volgens het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft 97 procent van de Nederlandse huishoudens op dit moment al toegang tot snel breedbandinternet. Vooral in buitengebieden ontbreekt de toegang tot snel internet. Het kabinet wil toegang in deze gebieden stimuleren door met diverse regelingen een vorm van subsidie om de aanleg van nieuwe vaste netwerken te geven die woningen die nu nog geen toegang tot snel breedbandinternet deze toegang wel te verlenen. In praktijk komt dit erop neer dat in Nederland meer glasvezelnetwerken aangelegd zullen worden.

 

KPN en Ziggo

KPN is in Nederland de grootste exploitant van glasvezelnetwerken via het dochterbedrijf Reggefiber. KPN kiest – hoofdzakelijk vanwege financiële redenen – de laatste tijd nadrukkelijk ervoor om bestaande koperdraadnetwerken op te waarderen waardoor sneller internet aan klanten aangeboden kan worden. Pas wanneer de optie opwaarderen niet rendabel is, wordt voor de duurdere aanleg van glasvezel besloten. Maar KPN doet alleen als een gezonde commerciële exploitatie mogelijk is. Met het opwaarderen van koperdraad kan KPN in de meeste gevallen wel snel breedbandinternet van minimaal 100Mbps maar geen 1Gbps internet leveren. Verder is de afstand van wijkpunt naar de woning van belang voor de daadwerkelijk geleverde internetsnelheid. Ziggo levert in vrijwel geen enkel buitengebied kabelinternet. Het bedrijf is wel bezig om het eigen netwerk van DOCSIS 3.1 te voorzien zodat Gigabit-internet vanaf uiterlijk 2020 aan de meeste klanten aangeboden kan worden. Glasvezelnetwerken in buitengebieden worden hoofdzakelijk door EQT (CIF, Delta en Caiway) en particuliere initiatieven aangelegd.

Bron:TotaalTV

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.