Ga naar inhoud

Waarom Red Bull en Honda nog niet getekend hebben


dreka

Aanbevolen Berichten

Waarom Red Bull en Honda nog niet getekend hebben

321727.jpg

Helmut Marko exclusief: wat hij anders deed dan Monisha Kaltenborn en welke Formule 1-motor op dit moment beter is: Renault of Honda.

In april 2017 kondigde Sauber vol trots aan een deal te hebben gesloten met Honda voor de levering van motoren in 2018. Drie maanden - en een teambaas - later werd bekendgemaakt dat het nieuwe opperhoofd Frederic Vasseur al in zijn eerste uur aan de macht de deal afblies. Pas later werd duidelijk dat de partijen geen bindend contract getekend hadden, maar een zogenoemde intentieverklaring. Op juridisch vlak een behoorlijk verschil met een echt contract.

Eind vorige maand werd duidelijk dat ook Red Bull en Honda nog geen formeel akkoord hebben bereikt. Ook daar is sprake van een intentieverklaring. Her en der gingen al alarmbellen rinkelen: bestaat de kans dat ook deze deal voortijdig klapt? In een exclusief interview met Motorsport.com verzekerde Red Bull-adviseur Dr. Helmut Marko dat er geen weg meer terug is.

"Het is een normale procedure dat de sleutelaspecten van de overeenkomst worden vastgelegd in een intentieverklaring. Daarin staat ook vermeld wanneer het definitieve contract opgesteld wordt", legde de Oostenrijker uit. "Onze overeenkomst is juridisch gezien bindend. Er zijn geen redenen voor ontbinding. Aan geen van beide zijden. Ook niet wanneer ik bijvoorbeeld zou vertrekken."

Dat laatste is een belangrijke opmerking. De deal tussen Sauber en Honda werd namelijk ontbonden toen er een personeelswijziging plaatsvond. Teambaas Monisha Kaltenborn maakte zich hard voor de motoren van Honda, haar opvolger Frederic Vasseur zag meer in een nauwe band met Ferrari. "Onze overeenkomst staat volledig los van enig persoon", bevestigde Marko. "Voor grote organisaties als Honda en Red Bull gaat het contract over en weer tussen de advocaten. Dat heeft betrekking op jurisdictie, intellectuele eigendomsrechten en dergelijke. Ook bij Toro Rosso was er eerst een intentieverklaring. De samenwerking begon al zodra dat document getekend was. Dat gebeurt nu ook bij Red Bull Racing."

De beslissing om na twaalf jaar samenwerking Renault te verlaten werd na de Grand Prix van Canada genomen: "Dat was het sleutelmoment, voor Honda en voor ons", bevestigde de Oostenrijker. "Zij wilden ook zien of hun update werkte. Het was vrij duidelijk dat de drie tienden die Honda beloofd had, ook daadwerkelijk gewonnen werden."

Achtergrond: in Montreal introduceerde zowel Honda als Renault de Spec 2-motor. Op de vraag welke van de twee op dit moment competitiever is, antwoordde Marko: "Met de laatste upgrade heeft Renault weer een kleine voorsprong."

Interview door Christian Nimmervoll

Bron https://www.gpupdate.net/nl/f1-nieuws/365737/waarom-red-bull-en-honda-nog-niet-getekend-hebben/
Link naar reactie
Delen op andere sites

Log in om te reageren

Je kunt een reactie achterlaten na het inloggenNu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.