Ga naar inhoud

Winnaars en verliezers van de Grand Prix van Groot-Brittannië


dreka

Aanbevolen Berichten

Winnaars en verliezers van de Grand Prix van Groot-Brittannië

Winnaars en verliezers van de Grand Prix van Groot-Brittannië

9 juli 2018 – De eerste triple-header uit de Formule 1-geschiedenis is op spectaculaire wijze afgesloten met de vermakelijke Grand Prix van Groot-Brittannië. De race op het iconische Silverstone leverde genoeg actie en stof tot napraten op. GPUpdate maakt in deze column traditioneel de balans op, door de winnaars en verliezers te selecteren.

Winnaars

Sebasian Vettel
321824.jpg
In zowel letterlijke als figuurlijke zin is Sebastian Vettel de grootste winnaar van het weekend te noemen. De Ferrari-coureur vreesde op voorhand een sterke reactie van Mercedes in de thuisrace van Lewis Hamilton. Deze vrees werd alleen maar groter toen Vettel gedurende het weekend te maken kreeg met een nekblessure en zelfs de kwalificatie dacht te missen.

Op zowel zaterdag als zondag toonde de Duitser zich echter van zijn beste kant. In de kwalificatie greep hij nog met miniem verschil naast pole, maar na het wegvallen van Hamilton zette hij de race op zondag overtuigend naar zijn hand. Hij controleerde grote delen en rekende na de Safety Car, en bijbehorende pitstop, op softs op lovenswaardige wijze af met Valtteri Bottas. Het levert hem acht punten voorsprong op in het wereldkampioenschap en het mentale voordeel van winnen in het hol van de leeuw.

Lewis Hamilton
321821.jpg
Dit huzarenstukje mag Hamilton over twee weken zien na te doen, als de Brit naar Hockenheim afreist voor de thuisrace van Vettel. De plaats van Hamilton in deze eindafrekening van Silverstone is een lastige: voor zijn acties op de baan verdient hij lof, voor het gedrag na afloop – waarover later meer – niet. Blijft overeind dat Hamilton afgelopen weekend in de meeste sessies toonaangevend was en op het asfalt weinig te verwijten valt.

Hij was op vrijdag meteen snel en perste op zaterdag een subliem rondje uit zijn Mercedes, om zo de ogenschijnlijk snellere Ferrari van het lijf te houden. Het bleek genoeg voor zijn zesde pole op Silverstone, een record. Op zondag verliep het niet zoals gepland en zoals door de vele Engelen gehoopt. Kimi Raikkonen verstierde het Britse feestje al vroeg, al toonde Hamilton vervolgens wel zijn kwaliteiten en racecraft door met een fraaie inhaalrace alsnog P2 te pakken. Het betekent maximale schadebeperking in een weekend, waarin hij eigenlijk had willen en – zonder pech – moeten toeslaan. Dat dit niet lukte, ligt echter grotendeels buiten zijn macht.

Nico Hülkenberg
321823.jpg
Voor de laatste vacante plek bij de winnaars solliciteerden op Silverstone meerdere coureurs. Fernando Alonso haalde knap het maximale uit zijn McLaren door achtste te worden, hetgeen eigenlijk ook geldt voor de zevende plek van Esteban Ocon in zijn Force India. Toch moesten zij uiteindelijk hun meerdere erkennen in Nico Hülkenberg, die zich na een eveneens knappe inhaalrace 'best of the rest' mag noemen.

Deze titel is met de huidige verschillen in de Formule 1, tussen de drie topteams en alles wat daar achter zit, ook meteen het hoogst haalbare. Renault-voorman Cyril Abiteboul sprak van twee verschillende werelden in de koningsklasse en heeft daar wel een punt. In dat opzicht mag de sympathieke Duitser zich in Groot-Brittannië winnaar van die tweede klasse noemen. Daar was vooral een raketstart van Hülkenberg en een bijzondere tactiek van het team, dat als enige de harde band gebruikte, voor nodig. Een goed en foutloos optreden dus.

Verliezers

Mercedes
321819.jpg
Dan deel twee van het Hamilton-verhaal. Waar de Brit op de baan zijn rug rechtte, liet hij na afloop het hoofd hangen. Eerst was hij niet bereikbaar voor de podiuminterviews en toen hij de pers wel eenmaal te woord stond, trok hij van leer tegen Ferrari. Hij noemde de actie van Raikkonen een 'interessante tactiek' en sprak weinig eerbiedig over zijn voornaamste concurrent. "Misschien moeten we onszelf beter positioneren, zodat we geen doelwitten voor die rode auto's kunnen zijn. Want wie weet wat er anders weer kan gebeuren", zei Hamilton.

Dat een coureur dit in het heetst van de strijd zegt, is misschien nog wel enigszins te begrijpen. Maar het weinig sportieve gedrag van Mercedes ging verder dan deze uitlatingen. Ook het management insinueerde opzet van Ferrari. Toto Wolff verschuilde zich daarbij achter de woorden van technisch directeur James Allison. Maar de Oostenrijker moet weten dat hij - en in mindere mate Niki Lauda - een voorbeeldfunctie heeft, waardoor dergelijke insinuaties ook na een gevoelige nederlaag ongepast zijn.

Haas/ Romain Grosjean
321820.jpg
'Ongepast' is ook het woord voor de botsende Haas-teamgenoten in de eerste ronde. Het team zou qua potentie van de auto wekelijks 'best of the rest' kunnen zijn, zeker op een circuit als Silverstone, maar solliciteert met eigen fouten vaker dan Guenther Steiner lief is naar een plek bij de verliezers van deze rubriek. Dit weekend was het weer de beurt aan Romain Grosjean om in het foutenfestival te domineren.

Eerst stuiterde de Fransman er op vrijdagmorgen hard af met een openstaande DRS, waardoor hij een nieuw chassis nodig had en de tweede vrije training moest missen. Zondag raakte hij teamgenoot Kevin Magnussen, waarna de Deen de rest van de middag met een beschadigde vloer rondreed. Meer dan een negende positie zat er voor Magnussen niet meer in. Doordat Grosjean na een nieuw incident – ditmaal met Carlos Sainz – de eindstreep helemaal niet haalde, blijft het puntentotaal van Haas in Silverstone steken op twee schamele puntjes.

Williams
321822.jpg
Waar Haas in ieder geval nog de potentie heeft om elk weekend naar behoren te presteren, is dat bij het ooit zo roemruchte Williams al lang niet meer het geval. De thuisrace op Silverstone was in dat opzicht weer een nieuw dieptepunt. Tijdens de kwalificatie op zaterdag ging zowel Lance Stroll als Sergey Sitorkin in de fout met een uitstapje in het grind. Daarmee kon het team een succesvolle thuisrace eigenlijk al wel vergeten.

Dat was echter niet alleen de coureurs aan te rekenen. Williams communiceerde later dat een nieuwe achtervleugel de problemen heeft veroorzaakt. Deze verandering zorgde er, in combinatie met de vloer, voor dat de auto nagenoeg onbestuurbaar was. Het resultaat was op zondagmiddag twee auto's in de pitstraat en vervolgens een kleurloze en tamelijk kansloze race. Het thuisweekend toont pijnlijk aan dat Williams de laatste jaren op alle fronten de plank misslaat: qua coureurs, aerodynamica en structuur.

Door: Ronald Vording

Bron https://www.gpupdate.net/nl/f1-nieuws/365865/winnaars-en-verliezers-van-de-grand-prix-van-groot-brittannie/

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.