Ga naar inhoud

Mooie zomer zorgt juist voor meer storingen radio en digitenne


vogelaar

Aanbevolen Berichten

Mooie zomer zorgt juist voor meer storingen radio en digitenne

We beleven dit jaar een uitzonderlijk mooie zomer. Keerzijde is dat de ontvangst van televisie en ook radio via de ether regelmatig verstoord is.
 
Mooie zomer zorgt juist voor meer storingen radio en digitenne

Doordat al heel wat weken een vrijwel permanente hogedrukblokkade boven de Britse Eilanden aanwezig is, treden soms problemen op bij ontvangst van ethertelevisie. Ook de komende dagen kan dit weer gaan voorkomen. De reden is een temperatuursinversie in de atmosfeer. Bij hoge luchtdruk warmt de bovenlucht op. Vooral in de nacht, wanneer de aarde afkoelt, of wanneer warme lucht zich boven de koele zee bevindt, ontstaat dan een inversielaag in de atmosfeer. Onder die laag worden radio- en tv signalen gedwongen zich langs het aardoppervlak voort te bewegen. Veel verder dan normaal, omdat door de kromming van de aarde etherzenders normaal gesproken niet over de horizon kunnen komen en het bereik begrensd is. Het gevolg is dat zenders uit omringende landen, zoals Engeland, bij ons met mooi weer vaak te ontvangen zijn. Maar ze storen daardoor ook lokale zenders. In Groot-Britannië is hierover de afgelopen weken al veelvuldig geklaagd door kijkers die via dvb-t naar freeview kijken. In Nederland kan ook Digitenne hierdoor worden getroffen, vooral daar waar ontvangst al zwakker is.

 

Radiozenders waarschuwen voor storing

Ook radiozenders worden getroffen door de storingen veroorzaakt door hogedrukgebieden. Plots kunnen dan veel meer Belgische, Franse, Britse, Duitse of zelfs Scandinavische zenders worden gehoord. Een omroep die relatief hard wordt geraakt door dit verschijnsel is BNR Nieuwsradio. Net als Sublime FM. Dit komt doordat zij een FM zenderpakket hebben met wat zwakkere zenders. Deze worden relatief snel gestoord door buitenlandse radiokanalen. Door internationale coördinatie van frequenties is gewaarborgd dat zeker de sterkere zenders, zoals die van NPO Radio 1 en NPO Radio 2, niet zo snel storing kunnen ondervinden. Bij storing is het een kwestie van wachten: het gaat weer over. DAB+ radio kan ook last hebben van dit atmosferische fenomeen maar de overlap van frequenties en dus de kans op storing is wel kleiner.

Bron:TotaalTV

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ontvangst van Nederlandse FM radio in deze uithoek is nooit goed geweest (zomer, winter, whatever).

De enige zender die hier goed binnenkomt is de lokale zender en studio Brussel.

Dat ligt niet aan mijn radio thuis en ook niet aan mijn radio in de auto.

Maar dat ligt aan het zendvermogen dat niet toereikend is voor dit stukje Nederland.

Onze hoop was dat dab+ daar verbetering in zou brengen.............

Helaas pindakaas.

Ik ga bij vogelaar in de tuin wonen want daar is alles beter.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

21 minuten geleden, schreef Piet:

Ik ga bij vogelaar in de tuin wonen

Be my guest. :yeah:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ontvangst is hier ook altijd bagger en zeker dat DAB, ben overgestapt op internet radio , werk prima.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.