Ga naar inhoud

Kees van de Grint: "F1 zit nog in Flintstone-tijdperk


dreka

Aanbevolen Berichten

Kees van de Grint: "F1 zit nog in Flintstone-tijdperk"

322092.jpg

 De Formule 1 wil in 2021 overstappen op 18 inch laagprofielbanden. Een goede zet, vindt bandengenie Kees van de Grint.

De Nederlander werkte in het verleden als bandenexpert van Bridgestone nauw samen met Michael Schumacher en zijn Ferrari F1 Team. Daarna leverde hij in de kartdagen van Max Verstappen de banden aan de Limburger. In beide gevallen resulteerde dat in enorm grote successen. Van de Grint volgt de sport nog nauwgezet en is blij dat er eindelijk gekozen wordt voor 18 inch banden.

Op de vraag of de nieuwe bandenmaat een vooruitgang voor de sport is of dat het enkel om uiterlijk vertoon gaat, antwoordde Van de Grint in gesprek met Motorsport.com: "Een Duitser zou 'Jein' zeggen: ja en nee. Kijk, het is wel een vooruitgang. Ik zei tien jaar geleden al dat het bizar is dat we met 13 inch ballonbanden rondrijden, terwijl je geen enkele fabrikant vindt die [bij de straatauto's] een 13 inch wiel gebruikt. We noemen deze sport High Tech maar eigenlijk leven we op dat vlak nog in het Flintstone-tijdperk. Daarom is het een goede stap."

322093.jpg

De bandenexpert verwacht echter niet dat de banden veel invloed gaan hebben op de strijd in de koningsklasse van de autosport: "Nee, dat is natuurlijk niet zo want het is voor iedereen hetzelfde. Als je nou competitie had, dan maakt het wel wat uit. In dit geval maakt het niet uit omdat één fabrikant de banden gaat leveren. Zij bouwen eerst een grote safety in en dan is het voor iedereen hetzelfde."

Het plan voor een grotere maat kwam al meerdere malen ter tafel, maar werd op financiële gronden keer op keer afgeschoten. Inmiddels is het besef gekomen dat de Formule 1 ook een stap moet maken: "Ik ben blij dat dit nu besloten is, want vier jaar geleden bij de vorige inschrijving voor bandenleveranciers kwam Michelin al met dit voorstel en dat werd toen meteen afgedaan", legde Van de Grint uit. "Het zou te kostbaar zijn, want teams moeten dan nieuwe velgen en nieuwe wielophangingen maken. Maar met alle respect: als iedereen beweert dat in de Formule 1 de mensen met de slimste hersenen rondlopen en men praat alsof de miljoenen aan de boom hangen, dan zou een wielophanging en een paar velgen aanschaffen opeens de handicap zijn?"
Bandenoorlog positief voor de Formule 1
Momenteel is Pirelli als alleenheerser actief op het gebied van het zwarte goud. Ook de komende jaren zal er geen bandenoorlog ontstaan, want de sport is niet van plan om een tweede fabrikant toe te laten. Een gemiste kans. Als het aan Van de Grint ligt, komt er weer een ouderwetse bandenoorlog: "Ja, dat heb ik altijd gevonden. In mijn hele werkzame leven in de autosport heb ik altijd, op een jaar na, competitie gehad. Dat is ook de uitdaging. Dan ontstaat ook een veel beter product. Als jouw product niet goed genoeg is, dan kan je dat gelijk afspiegelen, nu weet niemand dat. Dat rechtvaardigt de investering ook veel meer als je kunt bewijzen dat je beter bent dan die ander."

"Ik begrijp ook niet waarom dat veranderd is, want ze laten wel toe dat chassis' en motoren tegen elkaar strijden. De grote vraag blijft natuurlijk: is er wel een andere fabrikant bereid toe te treden? Dat is de andere kant van de medaille. Wij kunnen dat wel wensen maar voor competitie heb je twee, of het liefst drie, partijen nodig. Ik zou het enorm toejuichen als bijvoorbeeld Michelin zou toetreden. Dat zou voor de sport geweldig zijn. Ten eerste omdat het niveau dan omhoog moet want de een drijft de ander op, en ten tweede krijg je heel interessante strategieën want de een heeft minder degradatie dan de ander. Dan wordt het spelletje veel interessanter."

Door: Casper Bekking

Bron https://www.gpupdate.net/nl/f1-nieuws/366234/kees-van-de-grint-f1-zit-nog-in-flintstone-tijdperk/
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.