Ga naar inhoud

Haas: Stewards laten zich beïnvloeden door reputatie coureurs


dreka

Aanbevolen Berichten

Haas: Stewards laten zich beïnvloeden door reputatie coureurs

321665.jpg

Haas-teambaas Guenther Steiner gelooft dat de stewards in de Formule 1 zich te veel laten beïnvloeden door de reputatie en klassering van coureurs en teams waar ze mee te maken hebben, ondanks pogingen om neutraal te blijven.

Max Verstappen hinderde Romain Grosjean tijdens de kwalificatie voor de Hongaarse Grand Prix, maar Verstappen ontsnapte aan een straf. De stewards besloten dat de natte omstandigheden in combinatie met een andere langzamere rijder ertoe leidden dat hij de Haas-coureur niet met opzet had gehinderd. In de kwalificatie voor de Britse GP van 2017 ontsnapte Lewis Hamilton bij een soortgelijk incident, ondanks dat hij Grosjean blokkeerde. De Fransman beweerde destijds dat hij drie tienden verloor maar de stewards waren het daar niet mee eens.

De Haas-coureurs hebben zich daarentegen recentelijk diverse keren moeten melden bij de stewards van de Formule 1. Kevin Magnussen kreeg een straf voor een incident met Pierre Gasly in Bahrein en kreeg een reprimande voor het blokkeren van Charles Leclerc tijdens de training voor de Spaanse GP. Grosjean werd in Spanje bestraft voor een aanrijding in de eerste ronde terwijl hij in Frankrijk straf kreeg omdat hij Esteban Ocon van de baan dwong na de start op Paul Ricard.
'We zijn een eenvoudig doelwit'
Steiner vond de straffen voor "het makkelijke doelwit" Grosjean in Spanje oneerlijk en zette eerder vraagtekens bij de consistentie van de stewards na een incident in Brazilië in 2017. Grosjean reed daar Ocon van de baan en kreeg een tijdstraf van tien seconden. Gevraagd door Motorsport.com waarom hij het gevoel heeft dat Haas benadeeld wordt door de stewards van de Formule 1, zei Steiner: "We zijn een eenvoudig doelwit, dat is wat je wilt zeggen? Soms raken we verzeild in een situatie terwijl we ergens anders zouden moeten rijden en dan geen straf hoeven op te lopen. Maar als er een beslissing genomen wordt, denk ik dat het nog altijd belangrijk is wie je bent. Dat mag niet zo zijn." Steiner is van mening dat er voorkeursbehandelingen gegeven worden op basis van naam en reputatie en voegde toe: "Het zou kunnen. Ik heb geen bewijs en kan het dus niet weerleggen, maar het is mogelijk."

FIA-wedstrijdleider Charlie Whiting gaf toe dat het mogelijk was dat stewards onbewust beïnvloed worden, ondanks dat het geen rol mag spelen bij het nemen van een besluit. "Als een coureur negen strafpunten op zijn licentie heeft mag dat de stewards niet beïnvloed", zei Whiting gevraagd door Motorsport.com naar de opmerkingen van Steiner. "Als ze besluiten hem geen drie punten te geven omdat hij anders een weekend vrij zou hebben, mag dat niet meespelen, maar het kan onbewust een rol spelen. Of dat zo is kan ik niet zeggen."

Via F1-verslaggevers Adam Cooper en Ben Anderson

Bron gpupdate
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.