Ga naar inhoud

Stoner ziet verandering: "Rijders gaan niet tot de limiet


dreka

Aanbevolen Berichten

Stoner ziet verandering: "Rijders gaan niet tot de limiet

322320.jpg

 Dat de liefhebbers van de MotoGP dit seizoen veel spannende races voorgeschoteld hebben gekregen, is deels te wijten aan het feit dat coureurs niet op de limiet rijden. Dat stelt voormalig wereldkampioen Casey Stoner.

Het is dit seizoen nog maar zelden voorgekomen dat een coureur in de openingsfase van de race weg kon rijden om vervolgens solo aan de finish te komen. Daarentegen vonden er vaker massale duels plaats zoals in Assen en ook afgelopen weekend in Brno. Volgens Stoner, die naar verluidt aan het eind van dit seizoen stopt als testcoureur bij Ducati, is de dynamiek van de raceweekenden in de MotoGP veranderd.

"In de kwalificatie en de race weet je nooit zeker wie vooraan zal rijden", aldus de tweevoudig kampioen in video op de officiële MotoGP-website. "Er bestaat dit jaar geen echte rangorde. Je moet genieten van de race op zondag en maar afwachten wat er gaat gebeuren. De dynamiek van de races is veranderd. Ik zie dat veel rijders niet bezig zijn met het afstellen van hun machine voor de race, ze willen alleen Q2 halen. Ze gebruiken iedere sessie [nieuwe] banden om tot die ene snelle rondetijd te komen. Dat heeft de MotoGP echt veranderd."

Het tempo in de race lag de afgelopen Grands Prix regelmatig tot wel een halve seconde lager dan tijdens de racesimulaties in de vrije trainingen. "Je ziet veel inhaalacties aan het begin van de race, maar dat komt omdat rijders niet op de limiet rijden", vervolgt Stoner. "Als iedereen op de limiet zou rijden, krijg je niet de races die we op dit moment zien. Er is nog veel marge. Op een gegeven moment rijden de coureurs die niet langer willen 'spelen' zich los en verdwijnen ze aan het front."

Hoewel het voor het publiek spectaculair is om te zien, heeft de Australiër zijn bedenkingen bij de massale duels. "Het levert gevaarlijke situaties op", meent Stoner. "Coureurs die het tempo hebben kunnen wel wegrijden, maar ze sparen liever iets voor het eind van de race. Daarom wordt er aan het begin van de race zo agressief gereden. Tegen het eind van de race zie je vaak dezelfde rijders die weg kunnen rijden en kunnen winnen. Ze weten wat ze doen en weten dat het niet om één ronde gaat. De anderen denken misschien iets te veel aan de korte termijn door alleen de focus te leggen op Q2. De races zijn daardoor helemaal anders geworden."

Bron gpupdate
Link naar reactie
Delen op andere sites

Log in om te reageren

Je kunt een reactie achterlaten na het inloggenNu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.