Ga naar inhoud

Kleine satellieten met aandrijving en geen encryptie moeten worden verboden


dreka

Aanbevolen Berichten

Kleine satellieten met aandrijving en geen encryptie moeten worden verboden'

CubeSats-879x485.jpg

Foto spacenews

Een groep universitaire onderzoekers stelt dat kleine satellieten die van aandrijvingssystemen zijn voorzien, niet in de ruimte moeten worden toegelaten als ze niet ook zijn voorzien van beveiligde controlesystemen.

Volgens een team van PhD-studenten vormen kleine satellieten met aandrijvingssystemen en onbeveiligde controlesystemen een risico, doordat ze gehackt kunnen worden en zodoende andere satellieten in gevaar kunnen brengen. De website Space Intel Report meldt dat de onderzoekers hun onderzoek tijdens de Utah State University Conference on Small Satellites hebben gepresenteerd. De wetenschappers willen dat de ruimtevaartindustrie stappen zet om te voorkomen dat dergelijke onbeveiligde kleine satellieten worden gelanceerd, om daarmee incidenten te voorkomen die kunnen leiden tot 'overdreven reagerende overheidsinstanties'.

Bij het onderzoek is gekeken naar vele verschillende aandrijvingssystemen van cubesats die zich op niveau TRL-6 of hoger bevinden, waarmee wordt aangegeven hoe dichtbij het moment is dat de satelliet op de markt wordt geïntroduceerd. Op basis van schattingen en gegevens concludeerden de wetenschappers dat een satelliet met aandrijvingssysteem met een enkele chemische stof in de ruimte 2000km kan afleggen binnen twee uur. Voor systemen met warm gas is dat 475km in 27 uur en bij koud gas 350km in drie weken.

De aanbeveling komt op een moment dat de ontwikkelaars van kleine satellieten steeds vaker kijken naar de mogelijkheden om meer geavanceerde chemische en elektrische aandrijvingssystemen te integreren. De toevoeging van aandrijvingssystemen is interessant door de mogelijkheid van het uitvoeren van koerscorrecties en het voorkomen van botsingen met ruimtepuin of andere satellieten.

Sommige van deze technieken kunnen de snelheid en baan van de kleine satellieten flink doen veranderen. Volgens de onderzoekers is het lastig om een gehackte en van koers veranderde kleine satelliet te volgen en op tijd waarschuwingen af te kunnen geven. Vooral bij chemische aandrijvingssystemen met brandstof aan boord kan het gevaar aanzienlijk zijn.

Volgens onderzoeker Andrew Kurzrok van de Yale-universiteit is er nog geen geval bekend waarbij een kleine satelliet met een aandrijvingssysteem is gehackt, maar volgens hem is dat slechts een kwestie van tijd. Hij vindt dat dit vooral moet worden voorkomen door zelfregulering bij de sector.

Het gaat hier om SmallSats, die veelal een massa van 180kg of minder hebben. Satellieten die bijvoorbeeld door overheidsinstanties of commerciële partijen worden gebruikt, zijn veelal wel voorzien van encryptie, maar dat geldt door geldgebrek bijvoorbeeld niet altijd voor kleinere satellieten van bijvoorbeeld academische instellingen.

Bron Tweakers.net

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.