Ga naar inhoud

Q&A: Brawn over F1 van de toekomst en 2021-conceptauto


dreka

Aanbevolen Berichten

Q&A: Brawn over F1 van de toekomst en 2021-conceptauto

322881.jpg

De Formule 1 heeft fans een eerste indicatie gegeven van hoe de bolides er vanaf 2021 uitzien. Alhoewel er nog een lange weg te gaan is en de daadwerkelijke auto's er nog best iets anders kunnen uitzien, wijzen de conceptmodellen wel op enkele duidelijke trends. Motorsport.com maakt de balans op in gesprek met Ross Brawn.

Waarom krijgen we juist nu de concepten te zien?
De gepubliceerde foto's zijn niet nieuw, sterker nog Liberty Media is er al een jaar mee bezig. Dat de beelden uitgerekend nu naar buiten komen is dan ook geen toeval. Liberty voelde zich genoodzaakt openheid van zaken te geven, nadat één foto was uitgelekt. Het uitlekken gebeurde overigens toen Brawn zijn toehoorders tijdens een 'F1 Tech discussion' een eerste idee van de toekomst wilde geven.

De Brit had echter niet verwacht dat de beelden publiekelijk bekend zouden worden. "Ik gaf een lezing aan jonge mensen over hoe je in de engineering, wetenschap en techniek verzeild raakt. Redelijk naïef had ik deze foto in de presentatie opgenomen. Toen kwamen alle telefoons natuurlijk tevoorschijn", doet Brawn de gang van zaken uit de doeken tegenover Motorsport.com. Nadien lekte één foto uit en circuleerden er ook al andere beelden op social media. Het had voor de Formule 1-eigenaren dus weinig zin meer om informatie achter te houden.

concept-f1.jpg

Gaat het er alleen maar om de auto's mooier te maken?
Brawn maakt duidelijk dat de auto's er van Liberty vanaf 2021 aantrekkelijk uit moeten zien, maar laat ook meteen weten dat hij vooral het racen wil verbeteren. Hij maakt zich zorgen over het moeizame inhalen in 2018, veroorzaakt doordat de auto's elkaar niet langdurig binnen een seconde kunnen volgen. Het is een punt dat Brown richting 2021 per se wil aanpakken.

"Eén van de voornaamste doelen is om de 'race-ability' van de auto's te verbeteren en dat ze dichter achter elkaar kunnen rijden zonder al te veel prestatie te verliezen. Als je met de huidige bolides binnen twee à drie autolengtes komt, dan verlies je tot vijftig procent downforce. Dat is exact de reden dat coureurs op dezelfde banden, die ook nog eens even oud zijn, moeite hebben om met elkaar te vechten. We proberen de auto's dus vooral geschikter te maken om mee te racen. We hebben zelfs concepten waarin het verlies aan downforce binnen twee à drie autolengten maar twintig procent is, dat is dus een substantiële verbetering."
Zullen de auto's net zo snel zijn als dat ze nu zijn?
De Formule 1 heeft vanaf 2017 alle zeilen bijgezet om de snelste Formule 1-auto's ooit te maken. Met een regen aan nieuwe baanrecords – en een nieuwe snelste F1-ronde aller tijden op Monza – lijkt dit te zijn gelukt. Hoewel de sport begrijpt dat de toekomstige bolides ook bloedsnel moeten zijn, zal het hierboven gememoreerde verlies aan downforce – om de 'race-ability' te verbeteren – de auto's wel iets langzamer maken. Brawn ziet daar echter geen probleem. Volgens hem moest de snelheid met de huidige ontwikkelingen toch al omlaag, om de zaken beheersbaar te houden.

"Ik denk dat de prestaties [in 2021] iets minder zullen zijn dan dat ze nu zijn. De huidige auto's zijn best indrukwekkend, maar als de ontwikkelingen op dezelfde voet zouden verdergaan, moesten we toch ingrijpen. De reglementen van volgend jaar zullen in dat opzicht al een stap achteruit zijn, al zal men dat in de F1 altijd weer opvijzelen. Het absolute downforceniveau zal omlaag gaan, maar het gaat eigenlijk vooral om het type downforce [bijvoorbeeld van de vleugels] en om hoe de auto zich dan gedraagt. De ervaringen uit de Indycar zijn in dat opzicht interessant. Daar hebben ze het downforceniveau ook verlaagd, maar zijn de coureurs nu juist erg enthousiast over het racen op de stratencircuits."
Kunnen de wielen bedekt worden vanaf 2021?
De Formule 1 staat traditioneel bekend vanwege de open cockpit en de open wielen. Concepttekeningen met aerodynamische wielbedekking deden dan ook wel enkele wenkbrauwen fronsen. Brawn is echter positief gestemd over het voorstel en zegt dat het kan helpen om de aerodynamische verstoring rond de wielen te minimaliseren. Hij wijst de suggestie dan ook zeker niet bij voorbaat al van de hand.

"Het is mooi om een open cockpit en open wielen te kunnen hebben in de Formule 1, maar qua luchtstroom zit er rond de wielen nu veel vuile lucht. Het verstoort de luchtstroom dus nogal. We kijken er niet naar om de wielen volledig in te sluiten, maar eerder om gepaste bedekking op de wielen te plaatsen. Dat kan de luchtstroom al verbeteren en verbetert bovendien de omstandigheden voor een achterliggende auto." Brawn benadrukt dat zo'n mogelijke ingreep enkel aerodynamische doeleinden dient en dus niets met veiligheid te maken heeft.
Kan de F1 onbedoelde consequenties voorkomen, zoals de lelijke neuzen?
De Formule 1 heeft de afgelopen jaren al vaker nieuwe reglementen ingevoerd met de beste bedoelingen, maar kreeg al enkele keren de deksel lelijk op de neus zoals met bijvoorbeeld de lelijke neuzen of recentelijk met de haaienvin. Een mooie conceptauto presenteren is dus één ding, maar het gevaar dat teams mazen in de wet vinden en er een lelijkere variant van maken om beter te presteren ligt altijd op de loer.

"Ik zal niet claimen dat we vanaf de eerste dag meteen alle perfecte oplossingen qua esthetica hebben, omdat we simpelweg niet kunnen anticiperen op alle mogelijke zetten van de teams. Het kan zijn dat er weer iets als een dubbele diffuser [niet geheel toevallig het geheim van Brawn in 2009] wordt gevonden, terwijl er niet zoiets is overwogen bij het maken van de reglementen. We doen er alles aan om de beste en meest waterdichte reglementen te maken, maar kunnen geen garanties geven. Het belangrijkste is om snel te kunnen reageren als we ongewenste dingen zien."
Wanneer worden de nieuwe reglementen definitief ondertekend?
Het seizoen 2021 mag nog erg ver weg lijken, het is zeker met de benodigde voorbereidingen van de teams al veel dichterbij dan gedacht. Teams moeten bij zo'n enorme ommekeer namelijk genoeg tijd krijgen, waardoor een vroegtijdige afhandeling door de F1-eigenaren van cruciaal belang is. Het is dus zaak om de teams zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen en de nieuwe reglementen definitief te ondertekenen.

"Als we er reëel naar kijken, dan denk ik dat het mogelijk is om eind volgend jaar de kernreglementen rond te hebben. Dat geeft iedereen de kans om een jaar aan de nieuwe auto te werken. We moeten het ook niet te lang op z'n beloop laten, want dan kunnen teams met de meeste middelen uiteindelijk [onder tijdsdruk] de beste prestaties leveren. Er zal altijd een voordeel zijn voor teams met veel ervaring en middelen, daar kom je ook niet onderuit, maar als de reglementen te laat worden bekrachtigd dan ben je de grote teams nog meer aan het bevoordelen", geeft Brawn aan de invoering zo eerlijk mogelijk te willen maken.

Met medewerking van Jonathan Noble.

Bron gpupdate & grandprix
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.