Ga naar inhoud

Winnaars en verliezers van de Grand Prix van Singapore


Aanbevolen Berichten

Geplaatst
Winnaars en verliezers van de Grand Prix van Singapore

322919.jpg

 Het kunstlicht, de fysieke uitdaging en een veeleisend circuit, Singapore heeft het allemaal. Het maakte de vijftiende Grand Prix van dit seizoen tot één van de meest bijzondere krachtmetingen van de kalender. De editie van 2018 leverde met een superieure Lewis Hamilton maar weinig spanning aan de kop op, maar met een zwalkend Ferrari en een botsende Sergio Perez des te meer stof tot napraten. GPUpdate.net maakt traditioneel de balans op.

Winnaars

De grootste winnaar van het weekend is zonder enige twijfel Lewis Hamilton. De regerend wereldkampioen liet in Singapore zijn ongekende klasse zien en was op zowel de zaterdag als zondag een klasse apart, nota bene op een circuit waar Mercedes in het verleden nog weleens worstelde. De zaterdag was zo mogelijk nog indrukwekkender dan de zondag. Het was het 'finest hour' van kwalificatiebeest Hamilton, zijn onwaarschijnlijke ronde riep her en der zelfs al vergelijkingen op met de legendarische poleronde van Aytron Senna uit 1988 in Monaco. De Brit werd daarbij natuurlijk geholpen door de sterke Mercedes-motor, maar in Singapore is er meer voor nodig om 1.36.015 te rijden. Het poppetje achter het stuur maakt met andere woorden een significant verschil op het stratencircuit. Op zondag kwam Hamilton vervolgens niet meer in de problemen, of het moet al zijn geweest door toedoen van Romain Grosjean en Sergey Sirotkin die blauwe vlaggen negeerden en Hamilton zo lelijk ophielden. Het mocht de pret bij Mercedes echter niet drukken. Hamilton reed in het restant onbedreigd naar de zege en vergrootte zijn voorsprong op Sebastian Vettel met tien punten tot een totaal van veertig. Singapore heeft daarmee één ding duidelijk gemaakt: er moeten in deze vorm echt gekke dingen gebeuren om Hamilton van zijn vijfde wereldtitel af te houden.

Waar de echte glansrol onder het kunstlicht voor Hamilton was weggelegd, deed Max Verstappen er al het mogelijke aan om hem naar de kroon te steken. Dit gold niet voor zijn Renault-motor die te pas en te onpas haperde, maar Verstappen ging er op indrukwekkende wijze mee om. Op zaterdag perste hij alles uit zijn RB14 door zichzelf naar de eerste startrij te loodsen en 'en passant' de superieur geachte Ferrari's van het lijf te houden. Dit lukte op zondag niet tijdens de eerste ronde, toen Sebastian Vettel met een betere start en veel meer topsnelheid langszij kwam razen. Verstappen bleek echter niet voor één gat te vangen en kon de twee viervoudig wereldkampioenen aan kop prima volgen. Het is gezien het worstelen van Daniel Ricciardo al een prestatie van formaat. Dit werd alleen maar versterkt toen Verstappen rond zijn pitstop enkele ongenadig harde rondjes tentoonspreidde en na een goede tactische call van het team de tweede positie op Vettel heroverde. Door de superioriteit van Hamilton bleek dit ook meteen het hoogst haalbare. De zo gedroomde overwinning bleef daarmee uit, maar dat is Verstappen zelf niet aan te rekenen. Hij maximaliseerde op lovenswaardige wijze en werkte – inclusief de nodige malheur met zijn motor – een van zijn beste weekenden uit 2018 af. Het bleek ruimschoots voldoende voor zijn zeventiende podiumplek in de Formule 1, kortom: zeer goed werk van de Nederlander.

De laatste winnaar van dit weekend staat al op 97 podiumfinishes in de koningsklasse en luistert naar de naam Fernando Alonso. De Spanjaard verdient met zijn staat van dienst een mooi afscheid van de Formule 1 en zette in Singapore eigenhandig een stap in de goede richting. De McLaren-coureur was getuige zijn 'yes' al duidelijk blij met P11 op zaterdag en sprak vervolgens zonder blikken of blozen uit op zondag minimaal voor P7 te gaan. Het leek nogal ambitieus met de moeilijk bestuurbare MCL33, maar bleek tijdens de race absoluut geen spierballentaal te zijn. Waar concurrenten als Haas en Force India – waarover later meer – hun eigen glazen ingooiden, bleef de ervaren Alonso uit alle mêlee en reed hij foutloos naar de 'beloofde' zevende stek. Het is zijn beste resultaat sinds de thuisrace in Spanje en bovendien de eerste keer sinds de zomerstop dat hij de eindstreep haalt, een welkome opsteker dus. Dat kan ook gezegd worden van de twaalfde plaats voor Stoffel Vandoorne. Het komt allemaal te laat om zijn plekje bij McLaren te redden, maar de sympathieke Vlaming liet in de straten van Singapore wel zien uit het goede racehout te zijn gesneden, door van P18 naar P12 te rijden. Het is in deze rubriek zeker een eervolle vermelding waard en krijgt hopelijk een mooi vervolg in zijn resterende zes races voor McLaren.
Verliezers

De Scuderia uit Maranello en Singapore, het is over het algemeen geen gelukkig huwelijk en daar bracht 2018 geen verandering in. Ferrari won in de 11-jarige geschiedenis slechts tweemaal, maar leek daar dit jaar met de ijzersterke SF71H best een derde triomf aan te kunnen toevoegen. Met de toptijd van Kimi Raikkonen op vrijdag leek het team deze favorietenrol zelfs extra kracht bij te zetten, al ging het vervolgens lelijk mis op de dagen waar het echt om draait: de zaterdag en zondag. Tijdens de kwalificatie liep het zo sterk geachte Ferrari met beide auto's een plek op de eerste startrij mis, een lelijke sof waardoor een succesvol weekend op een circuit waar inhalen moeilijk is al een lastig verhaal leek. Deze vrees werd op zondag pijnlijk werkelijkheid. Sebastian Vettel viel ditmaal weinig te verwijten en deed in de openingsfase het maximale door P2 te pakken en vervolgens de leidende Hamilton onder druk te houden. Op tactisch gebied liet Ferrari zich echter wel de kaas van het Italiaanse brood eten. Red Bull timede de stop van Verstappen simpelweg beter en verschalkte zo de scharlakenrode Ferrari van Vettel weer voor P2. Doordat de Scuderia haar viervoudig wereldkampioen op ultrasofts naar buiten stuurde, kon Vettel bovendien geen enkel moment echt aanzetten. Hij moest zijn banden in leven zien te houden en op een voor Ferrari-begrippen straatlengte achterstand – veertig seconden van de winnaar – de derde plek binnen harken. Dit lukte uiteindelijk wel, maar het is dit seizoen lang geleden dat we Ferrari zo machteloos hebben gezien en dat uitgerekend op een circuit waar het team dacht een grote slag te kunnen slaan. Ondanks een op het oog sterke auto moet Ferrari dus meer en meer gaan vrezen om ook in 2018 beide wereldtitels mis te lopen. Dit teleurstellende weekend komt in ieder geval keihard aan in Maranello.

Waar Ferrari dit weekend de grootste verliezer in sportief opzicht was, toonde Sergio Perez zich zonder enige twijfel de grootste verliezer als we ook andere factoren meewegen. Het gedrag van de Mexicaan op het Singaporese asfalt was namelijk op z'n zachtst gezegd oliedom en eigenlijk gewoon uiterst onsportief en onacceptabel te noemen. Perez speelde voorafgaand aan het weekend Mario Kart met teamgenoot Esteban Ocon voor de camera's van Sky Sports en hield deze rijstijl gedurende het weekend moeiteloos vast. Hij leek de ernst van de zaak na afloop eerst nog niet in te zien, maar mag eigenlijk niet eens klagen over de uitgedeelde drive-through penalty en drie strafpunten op zijn licentie. Natuurlijk zat Ocon in de eerste ronde enige tijd buiten het zicht van Perez, maar dat neemt niet weg dat er chiquere manieren waren geweest om het duel te beslechten. Dit geldt natuurlijk helemaal voor zijn ordinaire 'beuk' aan het adres van Sergey Sirotkin. Natuurlijk was de Force India-coureur gefrustreerd door de slecht getimede pitstop en het felle verdedigen van de Rus. Maar dat legitimeert nooit een dermate bruuske stuurbeweging naar links, het voldoet ook bepaald niet aan de emotionele volwassenheid die je van een F1-coureur mag verwachten. Perez mag dan al zeker zijn van zijn stoeltje voor volgend jaar – in tegenstelling tot Ocon – maar maakte in Singapore werkelijk de slechtst mogelijke reclame voor zichzelf. De Mexicaan kan bij vlagen best leuke dingen tonen, maar moet inzien dat dergelijke fratsen simpelweg niet op een (Formule 1-)circuit thuishoren.

Voor de plek van derde verliezer komt zowel Haas – dat met nul punten natuurlijk ver ondermaats presteerde in Singapore – als ook Daniel Ricciardo in aanmerking. De Australiër won in Monaco weliswaar de meest prestigieuze Grand Prix van het jaar, maar hobbelt sindsdien hopeloos achter de feiten aan. Het is pijnlijk om te zien hoe een coureur van zijn kaliber weekend na weekend achter het net vist. Volgens Red Bull-topadviseur Helmut Marko was Singapore, nota bene de baan waar Ricciardo de afgelopen vier jaar op het podium stond, de laatste kans voor zijn team om op eigen kracht nog een race te winnen in 2018. Door een matige kwalificatie kon de goedlachse Aussie die droom op zaterdagavond eigenlijk al uit zijn hoofd zetten. Op zondag werd het vervolgens nog erger en kwam hij met een achterstand van maar liefst 54 seconden – en dus 45 tellen achter teamgenoot Verstappen – als zesde over de streep. Het tekent het enorme verval van Ricciardo in de afgelopen maanden. Dat Singapore ook meteen zijn beste kans op een overwinning in anderhalf (!) jaar tijd was -Ricciardo geeft immers zelf al aan dat winnen in 2019 niet reëel is met Renault - maakt het geheel nog net iets pijnlijker. De Red Bull-coureur moet vanaf nu dus hopen op een buitenkansje om zijn seizoen nog iets van glans te geven, maar moet in de huidige vorm eigenlijk vooral vrezen voor de welbekende nachtkaars.

Door: Ronald Vording.

Bron gpupdate

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.