Ga naar inhoud

Duitsland: Zendmasten voor middengolf in Heusweiler ontmanteld.


dreka

Aanbevolen Berichten

Duitsland: Zendmasten voor middengolf in Heusweiler ontmanteld.

middengolf-mast.jpg

Vrijdagavond zijn in het Duitse Heusweiler de aldaar aanwezige zendmasten voor de middengolf ontmanteld. Rond 19.30 uur werden de masten opgeblazen.

Middengolf

De zendmasten in Heusweiler (Saarland) werden in 1935 in gebruik genomen. Via deze zender op 1422 kHz werd een groot aantal jaren het programma Europawelle Saar uitgezonden. Door gebruik te maken van een zeer groot vermogen tot 1200 kiloWatt waren de uitzendingen van dit programma in grote delen van Europa te horen.

Ook in het toenmalige Oost Duitsland was de zender nog te ontvangen en werd daar veel beluisterd. Van 1994 tot en met 2015 werd via deze zender het landelijke programma Deutschlandfunk uitgezonden. Vanaf 2015 zijn de uitzendingen via de middengolf gestaakt.

Digitaal

Radio wordt steeds meer digitaal beluisterd en daardoor was het niet meer rendabel om uit te zenden via de middengolf. Via de middengolf wordt er in Duitsland niet meer uitgezonden. Overigens zijn er nog wel uitzendingen op de langegolf vanuit Duitsland. De Franse commerciële radiozender Europe 1 zendt vanuit Duitsland uit op 183 kHz.

Ontmanteld

Vrijdagavond zijn de “werkloze” zendmasten ontmanteld. Rond 19.30 uur werden de koppelstukken van de tuidraden, die verbonden staan met de zendmast, opgeblazen en vielen de twee zendmasten van 120 meter om. Ook een kleine hulpzendmast in de buurt werd opgeblazen. Om de ontmanteling veilig te laten verlopen werd een naastgelegen snelweg enige uren afgesloten.

Duitsland

De zendmasten in Heusweiler waren één van de laatste grote masten die werden gebruikt voor de middengolfuitzendingen en nog niet waren ontmanteld. Eerder al werden er dit jaar zendmasten ontmanteld in Aholming, Donebach , Tannfeld en Nordkirchen.

Bron mediamagazine.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.