Ga naar inhoud

Marquez boekt vierde Aragon-zege na fraai duel met Dovizioso


dreka

Aanbevolen Berichten

Marquez boekt vierde Aragon-zege na fraai duel met Dovizioso

323007.jpg

Knipsel.JPG.21d7e816c2c599c144f7115ed8f17f3d.JPG

 MotoGP-kampioenschapsleider Marc Marquez heeft zondag de Grand Prix van Aragon voor de derde keer op rij (vierde keer totaal) gewonnen. De Spanjaard versloeg Andrea Dovizioso na een schitterende strijd terwijl Jorge Lorenzo al in de eerste bocht uitgeschakeld werd door een valpartij.

Met een buitentemperatuur van 30 graden Celsius en een baantemperatuur van 45.8 graden Celsius was het op zondagmiddag even voor de race warmer dan gedurende de rest van het weekend. Ondanks de warme omstandigheden koos Lorenzo voor zijn vertrouwde soft/hard-bandencombinatie met Dovizioso op de hard/hard-combinatie. Marquez koos daarentegen op het laatste moment voor een wijziging en stapte over naar de hard/soft-combinatie.

De start liep voor Ducati uit op een ramp met Lorenzo die veel te wijd instuurde in de eerste bocht en te vroeg op het gas wilde gaan. De Spanjaard werd van zijn machine geworpen en ging hard tegen het asfalt. De coureur stond aanvankelijk op, maar werd per brancard afgevoerd naar het medisch centrum waar een teenblessure geconstateerd werd. Marquez dook als eerste de eerste bocht in, maar lang duurde het niet dat hij aan de leiding lag. Dovizioso wist nog in de eerste sector de inhaalactie in te zetten bij Marquez en pakte de leiding in de wedstrijd.

De Suzuki's profiteerden direct van de chaos in de eerste bocht. Andrea Iannone kwam op P3 na de val van Lorenzo terwijl Alex Rins niet twijfelde en direct de aanval inzette op de derde plaats. De jonge Spanjaard slaagde erin die positie over te nemen van zijn teamgenoot en die opende direct de jacht op Marquez terwijl het tempo in de openingfase van de race relatief laag lag door de warme omstandigheden.

Naast Lorenzo ging het aan het begin van de race ook mis voor Alvaro Bautista die viel in Bocht 14 terwijl Cal Crutchlow voor de derde keer dit weekend ten val kwam, deze keer in Bocht 1. Valentino Rossi kende daarentegen een goede start, de geplaagde Yamaha-rijder werkte zich in het eerste deel van de race op naar de negende plaats nadat hij vanaf de achttiende plaats moest vertrekken.

Na Dovizioso, Marquez, Rins en Iannone ontstond een groep achtervolgers met Dani Pedrosa maar ook Aprilia-rijder Aleix Espargaro en Danilo Petrucci. Zij konden het tempo van de koplopers echter niet volgen en reden tot het halverwegepunt in de race op ongeveer een seconde achterstand. Vooraan was dat het moment voor Dovizioso om het tempo op te voeren en ronden in de 1.48 te gaan rijden. Marquez probeerde de aanval van Dovizioso te pareren en dat zorgde ervoor dat Iannone en Rins ook moesten lossen uit de kopgroep.

Marquez slaagde erin om Dovisiozo bij te benen en nam zelfs de leiding over. De Italiaan kon niet direct counteren, maar een ronde later koos hij een goed moment uit en pakte de kampioenschapsleider zo alsnog. Het tempo lag andermaal lager dan verwacht, maar dat weerhield de coureurs niet van een fantastisch gevecht waar Iannone de aansluiting ook weer wist te vinden.

Met nog vijf ronden te gaan probeerde Marquez opnieuw aan te vallen bij Dovizioso, maar stuurde hij iets te diep in Bocht 12 waarna Dovizioso in de volgende bocht zijn Ducati weer aan de binnenkant zette bij Marquez en de Spanjaard van de baan moest om op zijn machine te blijven zitten. Hierdoor kreeg Iannone de gelegenheid aan te sluiten en hij ging via de buitenkant zelfs even aan de leiding terwijl Marquez de derde plaats bezette. Iannone lag niet lang aan de leiding Dovizioso en Marquez maakten handig gebruik van de slipstream en kwamen binnen enkele honderden meters weer aan de leiding.

Met drie ronden te gaan probeerde Marquez het andermaal, deze keer bij het insturen van de eerste bocht. Dovizioso moest even overeind komen en probeerde de aanval te pareren, maar Marquez bleef met enige risico aan de leiding in de 21ste ronde. De Repsol Honda-rijder was enorm aan het pushen om Dovizioso maar achter zich te houden op het rechte stuk. Hij deed dit met succes want ook in de voorlaatste ronde kwam Dovizioso niet dicht genoeg om een aanval te plaatsen.

Bij het ingaan van de laatste ronde had Marquez drie tienden voorsprong op Dovizioso en ondanks inspanningen van de Ducati-rijder kon hij de aansluiting niet vinden. De laatste kans van Dovizioso ging de mist in bij Bocht 12 waar hij iets te diep instuurde en zo nog eens drie tienden verloor. De leidende positie van Marquez kwam in de laatste sector van de baan niet meer in gevaar en hij pakte de overwinning met een voorsprong van zes tienden.

Iannone mocht op de derde plaats mee naar het podium, hij haalde voor de eerste keer sinds Jerez het podium weer eens. Rins werd vierde voor Pedrosa en Espargaro die met een absolute heldendaad zesde werd. Petrucci werd zevende voor Rossi die Jack Miller verschalkte in de laatste ronden van de race. De Australiër werd negende terwijl Maverick Viñales na een desastreus begin van de race op P10 terechtkwam.

Franco Morbidelli was de eerste van de rookies op P11 voor Takaaki Nakagami en Bradley Smith. Johann Zarco kwam tot P14 terwijl Karel Abraham de laatste punten pakte op P15. MotoGP-debutant Jordi Torres eindigde twintigste op een halve seconde van teamgenoot Xavier Simeon.

Bron gpupdate
Link naar reactie
Delen op andere sites

Log in om te reageren

Je kunt een reactie achterlaten na het inloggenNu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.