Ga naar inhoud

Extra AM 1224 gaat uitzenden vanaf REM-eiland in Amsterdam


dreka

Aanbevolen Berichten

Extra AM 1224 gaat uitzenden vanaf REM-eiland in Amsterdam.

P1040474.jpg

De middengolfzender Extra AM 1224 hoopt vanaf medio november te gaan uitzenden vanaf het REM-eiland te Amsterdam. Dit heeft de radiozender bekend gemaakt via haar Facebook-pagina.

Middengolf

Extra AM 1224 zendt met een laagvermogen middengolfvergunning nu al uit vanuit Amsterdam. De radiozender hoopt echter dat het bereik van de radiozender zal toenemen als vanaf volgende maand kan worden uitgezonden vanaf het REM-eiland.

Geschiedenis

Het REM-eiland, een soort boor-platform, kent een roemrucht verleden. In 1964 lag het eiland 9 kilometer buiten de kust van Noordwijk en zond in de periode van 12 augustus tot en met 14 december de televisiezender TV Noordzee uit vanaf het eiland. Uitzenden vanaf een basis op zee werd veiliger geacht dan uitzendingen vanaf een schip zoals een zeezender als Radio Veronica en Radio Noordzee al deed.

Illegaal

Op 17 december kwam er al een einde aan de uitzendingen van TV Noordzee. Per 1 december 1964 werd namelijk een noodwet aangenomen die bepaalde dat de Nederlandse wetgeving ook gold op kunstmatige constructies die waren gebouwd op de zeebodem van het Nederlandse deel van het Continentale Plat. Hierdoor werden de uitzendingen vanaf het REM-eiland illegaal, en kon daartegen worden opgetreden.

Amsterdam

Het REM-eiland heeft daarna nog jaren dienstgedaan als meetpost en werd in 2006 gesloopt. Eind maart 2011 werd het REM-eiland overgebracht naar Amsterdam. Het gerenoveerde REM-eiland biedt nu onderdak aan een restaurant. Vanaf november hoopt Extra AM 1224 te gaan uitzenden vanaf het “eiland.”

Bereik

Uitgangspunt is geweest om in geografisch opzicht de maximaal haalbare veldsterkte te kunnen realiseren. De hoofdstad is immers erg groot en kent met name op de Zuidas en Zuidoost veel hoogbouw. Prettige bijkomstigheid is het brakke water in ’t IJ dat in theorie voor een betere grondgolf propagatie moet gaan zorgen. Maar ook vanuit historisch perspectief is het REM-eiland natuurlijk een geweldige locatie.“,
aldus de radiozender op haar Facebook-pagina.

In de komende weken zal er worden getest aan de hand van een aantal antenne-voorstellen. “Zoals de zaken er nu voorstaan verwachten we medio november met testuitzendingen te kunnen beginnen.”.

Extra AM is nu al te beluisteren in de regio Amsterdam via 1224 kHz en wereldwijd via Internet.

Bron mediamagazine.nl

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Log in om te reageren

Je kunt een reactie achterlaten na het inloggenNu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.