Ga naar inhoud

Winnaars en verliezers van de Grand Prix van Mexico


Aanbevolen Berichten

Geplaatst

Winnaars en verliezers van de Grand Prix van Mexico

323527.jpg

De Grand Prix van Mexico editie 2018 leek verdacht veel op die van vorig jaar. Een oppermachtige Max Verstappen triomfeerde weer, Lewis Hamilton sleepte andermaal de grootste prijs van allemaal binnen en Daniel Ricciardo moest wederom vroegtijdig opgeven. Een jaar later was het plot met andere woorden onveranderd. Eveneens onveranderd maakt GPUpdate.net in deze rubriek weer traditioneel de balans op.
 

Winnaars:

 

 

323547.jpg

Daar stond hij weer: Max in Maxico, stralend bovenop één van de mooiste podia ter wereld. De Nederlander schudde podiuminterviewer David Coulthard joviaal de hand, nam met een brede glimlach zijn bokaal in ontvangst en bleek niet te beroerd om de show van landgenoot Armin van Buuren in gang te schieten. Kortom, Max Verstappen beleefde zijn finest hour van 2018 en genoot met volle teugen. Het contrast met 24 uur daarvoor kon amper groter zijn, toen de Nederlander het FIA-bordje nog omver kegelde, foeterde op Renault en van pure frustratie niet kon slapen. Deze momenten tonen de pure winnaar en ontembare vechter in Verstappen. Hij moest en zou de laatste reële kans van 2018 verzilveren en straalde dat vanaf de eerste minuut op het Autodromo Hermanos Rodriguez uit. Het late remmen voor de eerste bocht was in dat opzicht niet meer dan logisch. Wie in Mexico-Stad wilde winnen moest eerst langs Verstappen en daarvoor moet je van serieus goeden huize komen. Er bleek afgelopen zondag niemand toe in staat, Verstappen en zijn RB14 waren een klasse apart. Het restant van de zondag kende qua dominantie een bijna Schumacher- of recenter Hamilton-achtige allure. Om die – voorbarige – vergelijking ook echt te kunnen doorstaan, moet Verstappen het vanzelfsprekend nog veel vaker en regelmatiger laten zien. Of zoals hij het zelf omschrijft: "Ik hoop dat het volgend jaar veel vaker zo gaat zijn." Op naar 2019.
 

 

 

323539.jpg

In 2019 mag Lewis Hamilton op jacht naar zijn zesde (!) wereldtitel in de koningsklasse. Toegegeven, Hamilton had het in Mexico erg moeilijk en beleefde eigenlijk zijn slechtste race van de tweede seizoenshelft. Het maakt hem in de meest strikte zin van het woord geen winnaar. De behaalde P4 was echter wel ruimschoots voldoende voor zijn vijfde wereldtitel en het evenaren van autosportlegende Juan Manuel Fangio. Het maakt dat wij in deze rubriek onmogelijk om de indrukwekkend sterke Brit heen kunnen. Hij is in alle opzichten het boegbeeld van de huidige Formule 1 en is na een ijzersterk jaar – en met name een imponerende tweede seizoenshelft – de enige terechte wereldkampioen. Rivaal Sebastian Vettel reed in Mexico stukken beter, maar was dit seizoen simpelweg te wisselvallig. Met zijn mentale kracht – niet bezwijken onder de vaak immense druk – en het constante presteren heeft Hamilton de Duitser het nakijken gegeven. Vergelijkingen met voorgaande Formule 1-legenden gaan altijd mank, maar het is na 2018 wel gerechtvaardigd om te zeggen dat Hamilton met afstand het grootste icoon van zijn generatie is en in de huidige vorm ook nog niet van plan lijkt om plaats te maken voor zijn troonopvolger.
 

 

 

323508.jpg

De derde winnaar van dit weekend moet volgend jaar wel plaatsmaken, maar gaf in Mexico nog een fraai teken van leven af. Stoffel Vandoorne liep de voorbije maanden steevast achter de feiten en vooral achter een waardeloze McLaren-bolide aan, maar liet op het Autodromo Hermanos Rodriguez zien wel degelijk uit het goede racehout te zijn gesneden. De Vlaming bleef eindelijk eens buiten alle problemen en reed vervolgens foutloos naar zijn eerste puntenfinish in – niet schrikken – zes maanden. De achtste positie, achter de eveneens lof verdienende Nico Hülkenberg en Charles Leclerc, is ook meteen zijn beste resultaat van het seizoen 2018. De foutloze race verandert niets meer aan zijn toekomstperspectief, maar maakt wel dat de Belg nog enigszins met opgeheven hoofd afscheid kan nemen. Het weekend in Mexico is al met al precies de genoegdoening geworden, waar Vandoorne zo lang naar op zoek was. Het is loon naar werken en daarmee niets meer dan verdiend.

Verliezers:

 

 

322171.jpg

Waar Hamilton als kersvers wereldkampioen nog een plek bij de winnaars verdient, geldt dat op basis van de race in Mexico zeker niet voor Mercedes. Het zo succesvolle Zuid-Duitse merk was op zondag in geen velden of wegen te bekennen en evenaarde met slechts 22 punten voor het constructeurskampioenschap de op één na slechtste score van dit seizoen. De reacties na afloop waren veelzeggend. Hamilton gaf aan 'geen flauw idee' te hebben wat er allemaal gebeurde en manager Toto Wolff vergeleek de W09 met een 'Formule 3-auto'. Dit tweede slechte weekend op rij maakt bovendien dat Mercedes de concurrenten van Ferrari ziet naderen en dat het nog even aan de bak moet in het constructeurskampioenschap. Met 55 punten voorsprong en nog maar twee races voor de boeg zal het uiteindelijk wel loslopen, maar de huidige vorm is voor het zo verschrikkelijk dominante Mercedes eigenlijk onwaardig. Ondanks dat de wereldtitels veel zullen maskeren en verzachten, zal revanche in de vorm van een klinkende overwinning meer dan welkom zijn in het slot van 2018.
 

 

 

323534.jpg

Dat laatste geldt ook zeker voor Daniel Ricciardo. Na de nieuwe sof in Mexico drong zich slechts één vraag op: hoeveel pech kan een coureur hebben? De vaak zo goedlachse Aussie deed zelf niet zo gek veel verkeerd – briljante poleronde, al was de start vervolgens ronduit beroerd – maar werd bovenal weer door de pechduivel getroffen. Het was goed voor zijn achtste (!) uitvalbeurt van het seizoen en vooral voor een hoop chagrijn. Waar de immer vrolijke Ricciardo de voorgaande races zichzelf snel bijeenraapte en goedgemutst de media te woord stond, meldde zich nu een gebroken man. Ricciardo is er he-le-maal klaar mee en liet dat in duidelijke bewoordingen merken. "Alles voelt hopeloos. Eerlijk gezegd denk ik niet dat het nog nut heeft om op zondagen te komen. Ik zie het nut er niet van in om de volgende twee races nog te doen." Ricciardo stond sinds Monaco al niet meer op het podium en het moet – getuige deze woorden – wel heel gek lopen, wil daar de laatste twee races van 2018 nog verandering in komen. In 2019 hoeft hij met Renault ook niet op al te veel succes te rekenen, waardoor deze DNF met recht in de categorie 'extreem pijnlijk' kan worden geplaatst.
 

 

 

323519.jpg

Force India is na een desastreuze zondag de derde verliezer van het weekend, al moet gezegd dat Haas er tijdens een zeer miserabel weekend ook niet veel van bakte. Force India had echter nog wel de mogelijkheid om er iets van te maken, maar heeft die zelf vakkundig om zeep geholpen. Het team van Otmar Szafnauer koos er – tot ongenoegen van Esteban Ocon – op zaterdag voor om beide coureurs een serieuze kans op Q3 te ontnemen. Force India wilde met Ocon en thuisrijder Sergio Perez absoluut niet op de snel slijtende hypersofts starten en 'koos' derhalve voor een startplek buiten de top-tien. Het team kreeg een dag later de rekening gepresenteerd. Ocon kwam mede daardoor in het gedrang en zag zijn kans op een mooie klassering meteen in rook opgaan na contact met Carlos Sainz. Het leverde hem een beschadigde voorvleugel en een vroege stop op, ironisch genoeg juist hetgeen Force India met de tactiek wilde vermijden. Lokale held Perez moest vervolgens de kastanjes uit het vuur halen, maar haalde de finish na technisch malheur helemaal niet. Hij bleef voor het eerst in zijn thuisrace zonder punten. Het maakt de Mexicaanse Grand Prix er voor het nieuwe Force India één om snel te vergeten en bovenal één om zeker op tactisch vlak lering uit te trekken: expres verlies nemen en speculeren op zaterdag is riskant in het competitieve middenveld.

Door: Ronald Vording

Bron gpupdate

  • Bedankt 1

Log in om te reageren

Je kunt een reactie achterlaten na het inloggen



Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.