Ga naar inhoud

Rossi crasht, Marquez profiteert en wint in Maleisië


dreka

Aanbevolen Berichten

Rossi crasht, Marquez profiteert en wint in Maleisië.

323596.jpg

Marc Marquez heeft zondag de Grand Prix van Maleisië op zijn naam geschreven nadat hij de overwinning op Sepang in de schoot geworpen kreeg. Valentino Rossi reed lang aan de leiding tot hij ten val kwam, Marquez profiteerde optimaal en stelde zo het constructeurskampioenschap veilig voor Honda.

De omstandigheden voorafgaand aan de twintig ronden durende race waren zonnig en warmer dan het gedurende het weekend was geweest. Hoewel de voorspelde regen nog niet in zicht was, stapelde de bewolking zich steeds verder op. Wat betreft de bandenkeuze gingen bijna alle coureurs op de medium/soft-bandencombinatie van start. Alleen Franco Morbidelli (hard/soft), Jack Miller (medium/medium) en Scott Redding (hard/soft) maakten een andere keuze.

Johann Zarco mocht na de gridstraf van Marc Marquez vertrekken van pole-position, maar hij had niet de beste start. Valentino Rossi vertrok daarentegen bijzonder sterk, hij ging aan de leiding in de eerste ronde voor Zarco en Miller. Marquez lag op de vierde plaats aan het eind van de eerste ronde, maar ging te vroeg op het gas bij het uitkomen van de vijftiende bocht en werd bijna van zijn machine geworpen. Hoewel Marquez zijn machine kon redden, reageerde Andrea Iannone en verloor zodoende de grip aan de voorkant van zijn Suzuki. Een vijfde podium zou er zodoende niet komen voor 'The Maniac' die vanaf de zijlijn toe moest kijken.

Ook na de tweede volledige ronde was het nog een Yamaha 1-2 vooraan met Marquez die zich herstelde en zelfs opstoomde naar de derde plaats toen hij Miller verschalkte. Verder naar achteren had Maverick Viñales geen posities verloren bij de start en lag na de eerste ronde op de elfde plaats. Hij had echter moeite om coureurs in te halen in de openingsfase en verloor zodoende het contact met de koplopers.

Aan het eind van de derde ronde had Rossi een voorsprong van zeven tienden ten opzichte van Zarco met daarachter Marquez die de snelste rondetijd noteerde en langzaam maar zeker het tempo opvoerde. Zarco reageerde op zijn beurt met de snelste tijd terwijl Andrea Dovizioso iets verder naar achteren vrij zicht had nadat hij Miller passeerde.

Zarco had in de vijfde ronde een momentje bij het ingaan van Bocht 14 en Marquez aarzelde niet door binnendoor te steken en de jacht op Rossi te openen. Pedrosa maakte iets verder naar achteren een sterke indruk door niet alleen Miller te verschalken, maar ook Dovizioso voorbij te gaan. Niet veel later volgde ook Alex Rins, de overgebleven Suzuki in het veld. Pedrosa en Rins zaten daardoor op de vierde en vijfde plaats, de achterstand op het groepje Rossi-Marquez-Zarco was meer dan 2.4 seconden. In de achtergrond moest Karel Abraham opgeven met een technisch probleem terwijl Michele Pirro, de vervanger van Jorge Lorenzo, op moest geven na een crash in de vijftiende bocht.

Aan het eind van de tiende ronde, halfweg de race, noteerde Rossi vooraan zijn persoonlijk snelste ronde waarmee hij Marquez op 1.1 seconde achterstand zette. Viñales had ondertussen ook Dovizioso verschalkt voor de zesde plaats in de wedstrijd. De Italiaanse Ducati-rijder wist dat er geen derde achtereenvolgende overwinning zou komen op Sepang waar hij in het verleden zo dominant was. Pedrosa kon bovendien het tempo op de vierde plaats niet volhouden en zag landgenoot Rins langszij komen.

Hoewel Rossi een zeer constant tempo reed, zette Marquez de aanval in. Hij verkleinde zijn achterstand binnen het bestek van anderhalve ronde van bijna anderhalve seconde naar negen tienden met nog zes ronden te gaan. Zarco was ondertussen afgehaakt voor de strijd om de tweede plaats, hij viel ver terug en moest zelfs vrezen voor zijn podiumpositie in het laatste kwart van de race.

Marquez bleef ondertussen werken om zijn achterstand ten opzichte van Rossi weg te werken, hij verkleinde het verschil met nog vijf ronden te aan tot zeven tienden. Ondanks een aantal momenten met de banden, liet Marquez zich niet door intimideren en voerde hij de druk verder op ten opzichte van Rossi.

Met drie ronden te gaan ging Rossi echter op zeldzame wijze in de fout. De coureur verloor grip aan de achterkant in Bocht 1 en ging tegen het asfalt waardoor hij de leiding in de wedstrijd kwijtraakte. Marquez bleef stoïcijns aan de binnenkant en nam de leiding in de wedstrijd over. Hij had ineens een ruime voorsprong van meer dan vier seconden op en nam direct een beetje gas terug om wat extra zekerheid in te bouwen.

De zege van Marquez kwam in de laatste ronden niet meer in gevaar, hij pakte de overwinning terwijl Rins in de voorlaatste ronde Zarco verschalkte en zij naar het podium mochten. Viñales bleef op meer dan twee seconden steken en werd vierde voor Dani Pedrosa en Andrea Dovizioso. Alvaro Bautista pakte de zevende plaats voor Jack Miller en teamgenoot Danilo Petrucci.

Het Maleisische publiek stond echter op de banken voor Hafizh Syahrin die een fantastische wedstrijd afwerkte. De coureur, voor de race zichtbaar geëmotioneerd, moest als laatste beginnen en lag na de eerste ronde al op de elfde plaats. Hij vocht nog met Petrucci om de negende plaats, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met P10.

Rossi reed de race nog uit na zijn valpartij, hij kwam op de achttiende plaats aan de finish.

Bron gpupdate

Link naar reactie
Delen op andere sites

Log in om te reageren

Je kunt een reactie achterlaten na het inloggenNu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.