Ga naar inhoud

Boete en reprimande voor Vettel na weegbrug-incident


dreka

Aanbevolen Berichten

Boete en reprimande voor Vettel na weegbrug-incident.

image.png.38b2a158d714e98f6fa080e94d66f604.png

Sebastian Vettel mag zijn tweede gridplaats voor de Formule 1 Grand Prix van Brazilië behouden. De Ferrari-rijder reed de weegschaal van de FIA kapot tijdens de kwalificatie en krijgt daarvoor een officiële reprimande en een boete van 25.000 euro.

Met de dreiging van regen hadden de coureurs haast in de openingsfase van Q2. Sebastian Vettel begon het segment op supersofts, maar kwam - evenals zijn teamgenoot Kimi Raikkonen - na één ronde weer naar binnen om te wisselen naar softs. Waar zijn Finse collega snel van banden kon wisselen, werd Vettel tegengehouden voor een technische keuring van de FIA.

Vettel moest zich melden bij de weegbrug in de pitstraat van het Autodromo José Carlos Pace. In zijn haast reed hij eerst een pion omver, vervolgens raakte hij nog geïrriteerder omdat een official weinig tempo maakte met het opruimen van het object en daarna weigerde Vettel aanvankelijk ook nog de motor uit te zetten. Toen hij dan eindelijk mocht vertrekken, reed de Duitser op eigen kracht voorwaarts van de weegschaal af. Dat laatste is niet volgens de normale procedure, want dat kan de weegbrug niet aan. Het leidde dan ook tot schade aan het apparaat.

Na de kwalificatie moest Vettel zich verantwoorden bij de stewards. Zij keken allereerst of de coureur zich schuldig had gemaakt aan het overtreden van artikel 29.1.a.i. van het sportief reglement. "Aangezien de rijder is gestopt bij de FIA-pitbox en de motor heeft uitgeschakeld - weliswaar niet op het gebruikelijke moment in de vaste procedure - en er een gewicht is vastgesteld, hebben de stewards geen overtreding van dat artikel kunnen vinden", meldt de FIA.

Vettel volgde echter niet de orders van de officials op, stelden de stewards vast. Zo schakelde hij de motor dus niet uit op het moment dat dit moest en reed hij de pion omver die moest voorkomen dat coureurs op eigen kracht de weegbrug op rijden. Dat laatste - zelf de weegbrug op rijden - deed Vettel vervolgens ook. "Op dat moment kreeg hij een teken 'Brakes On' te zien van een official voor zijn auto", vervolgen de stewards. Pas nadat hij de weegbrug op was gereden zette Vettel zijn motor uit, constateerden de stewards.

Nadat het gewicht van zijn Ferrari was vastgesteld, had Vettel moeten wachten totdat de officials zijn auto van de weegbrug af zouden duwen. "Hoewel de stewards accepteren dat hij het bericht van de official misschien verkeerd heeft begrepen, herstartte hij de auto en reed hij zelf van de weegbrug. Dat is niet de procedure, omdat het de weegbrug kan beschadigen. Dat is in dit geval ook gebeurd", meldt de FIA. Omdat Vettel zich niet aan de procedure heeft gehouden, heeft hij een boete van 25.000 euro en een reprimande ontvangen van de stewards. Hij heeft artikel 12.1.1 i. van het sportieve reglement overtreden, aldus de FIA.

Bron gpupdate

Link naar reactie
Delen op andere sites

Log in om te reageren

Je kunt een reactie achterlaten na het inloggenNu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.