Ga naar inhoud

Tost: "Formule 1 moet downforce halveren voor meer spektakel


Aanbevolen Berichten

Geplaatst

Tost: "Formule 1 moet downforce halveren voor meer spektakel.

image.png.cc48006623f7227f159c1b75dcc0771d.png

Volgens Toro Rosso-teambaas Franz Tost moet de Formule 1-organisatie ingrijpen en de hoeveelheid downforce van auto's middels reglementen met veertig à vijftig procent verminderen. Het is volgens de Oostenrijker de enige manier om fans weer meer spektakel te kunnen bieden.

De koningsklasse zet voor 2019 vooral in op versimpelde voorvleugels, waardoor de auto's minder kwetsbaar moeten worden in vuile lucht en dus beter met elkaar moeten kunnen vechten. Volgens Tost gaat deze ingreep niet ver genoeg en moet er eerder structureel worden ingegrepen om de Formule 1-bolides minder afhankelijk van downforce te maken. "We hebben tegenwoordig zoveel downforce. Daardoor blijven auto's gevoelig voor vuile lucht en kunnen we niemand volgen. Verder maakt dit de remzones extreem kort, dus hoe moeten we dan nog inhalen?", schetst Tost het probleem tegenover Motorsport.com.

De oplossing is volgens hem even simpel als rigoureus. "Ik zou de downforce met veertig à vijftig procent verminderen ten opzichte van de huidige bolides, zodat de auto's veel minder stabiel worden in de bochten. Mensen zien de coureurs dan ook echt weer vechten met hun auto's in de bochten." Het mes snijdt volgens Tost meteen aan twee kanten. "De auto's zullen namelijk veel sneller worden op de rechte stukken en je hebt meer kans om mensen in te halen. Dat komt doordat de remzone veel langer wordt en ze elkaar bovendien beter kunnen volgen in de bochten. Dat is in de reglementen ook heel makkelijk in te voeren, maar je moet het alleen wel echt willen."

Voor dat laatste moet er volgens hem een soort van dictatoriaal besluit komen. Als alle teams mogen meebeslissen, ziet Tost zijn smeekbeden sowieso niet worden gehoord. De teambaas vreest dat grootmachten het, evenals het door hem gesteunde budgetplafond, zullen tegenhouden. "Je moet de teams nooit vragen. Eigenlijk moeten de makers van de reglementen gewoon zeggen 'zo gaan we het doen, veel succes'. Maar zij gaan het juist aan de teams vragen of bespreken het in een technische werkgroep. Maar wie zitten daar in? Juist de engineers en die moet je het ook nooit vragen", hoopt Tost vurig op een top-down invoering van zijn plan.

Met medewerking van Oleg Karpov en Scott Mitchell .

Bron gpupdate

Log in om te reageren

Je kunt een reactie achterlaten na het inloggen



Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.