Ga naar inhoud

Radioprogramma’s in het teken van 100 jaar radio


dreka

Aanbevolen Berichten

Radioprogramma’s in het teken van 100 jaar radio.

image.thumb.png.a74e75cdeda3aa098d673344771e58a8.png

Diverse radioprogramma’s staan de komende tijd in het teken van het 100 jarig bestaan van de radio. Hanso Idzerda maakte 6 november 1919 ’s werelds eerste publieke en commerciële radio-uitzending vanuit zijn huis in Den Haag. Dit feit wordt 100 jaar later gevierd met diverse radioprogramma’s.

Theater van het Sentiment

Het Theater van het Sentiment op NPO Radio 5 komt zaterdag 12 januari in een bijzondere uitzending vanaf de plek waar de radio werd geboren, het woonhuis van Hanso Idzerda in Den Haag. Op de plek waar Philips-ingenieur Idzerda 100 jaar geleden de allereerste radio-uitzending ter wereld uitzond maakt het theater een speciale voorstelling over verleden en toekomst van de radio. Het is een uitzending met veel fragmenten; van Radio Oranje tot de Ochtendgymnastiek en van Langs de Lijn tot Met Naald en Schaar.

De uitzending is zaterdag te horen tussen 16-18 uur. NPO Radio 5 is te beluisteren via DAB+, alle (digitale) radiopakketten en wereldwijd via Internet.

Radioreeks 100 jaar radio

Op de regionale radiozender NH Radio is sinds zondag de serie ‘Radioreeks 100 jaar Radio’ te beluisteren. Elke week is er een uitzending te horen tussen 14-15 uur op de regionale radiozender uit Noord-Holland. Arjan Snijders en Harm Edens maken de radioserie die ook als podcast is beluisteren.

Edens en Snijder duiken op niet chronologische wijze door 100 jaar radiogeschiedenis. Van zeezender Veronica tot Het Geluid van Q-music, van de Bonte Dinsdagavondtrein op Hilversum 1 tot Serious Request op 3FM, van Herman Stok tot Edwin Evers, van vooroorlogse verzuilingsprogramma’s tot formatradio op commerciële hitzenders. Luisteren kan hier.

De Radio Podcast

De Radio Podcast van Herbert Codée komt met een vierdelige serie over 100 jaar radio met de titel ‘Founding Fathers van de Nederlandse radio’. Halverwege 2019 zijn de eerste podcasts over 100 jaar radio te beluisteren. Meer informatie vind je op de website van de podcast.

Hallo Hier Hilversum

NPO Radio 1 is eind 2018 gestart met de podcast-reeks ‘Hallo Hier Hilversum’. Radiomakers Vincent Bijlo en Ger Jochems bespreken ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de radio legendarische programma’s en stemmen uit de rijke geschiedenis van de Nederlandse radio. Een jaar lang elke vrijdag een nieuwe aflevering. In samenwerking met Beeld en Geluid en NTR. Luisteren en abonneren kan hier.

“We waren erbij”

Vorig jaar november verscheen er al een boek van Jan Westerhof over 100 jaar radio onder de titel “We waren erbij”.

Bron mediamagazine.nl

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.