Ga naar inhoud

Gevallen Nissan-topman Ghosn vrij op borgtocht


dreka
 Delen

Aanbevolen Berichten

Gevallen Nissan-topman Ghosn vrij op borgtocht.

image.png.8e9299a41cb44e35f5fd356659df044d.png

Carlos Ghosn, de man die tot voor kort de alliantie Nissan-Renault en Mitsubishi leidde, komt na meer dan 100 dagen voorarrest op borgtocht vrij uit de Japanse cel. Hij zit hier op verdenking van financieel wangedrag, zijn borg is niet mals.

Het was een verrassing voor iedereen de autowereld: eind november werd Ghosn - vrij letterlijk - door een team van Japanse agenten uit zijn privéjet op vliegveld Tokyo Haneda geplukt. Wegens financiële malversaties, heette het. In de maanden die erop volgden stapelden de bizarre aanklachten zich op: persoonlijke speculatieverliezen werden weggeschreven op de rekening van de firma, en een poepduur trouwfeestje evenzo. Kortom: het beeld van een hautaine zonnekoning die zich liet fêteren op kosten van de zaak en tegelijkertijd tientallen miljoenen per jaar aan bonus en salaris binnenharkte werd steeds duidelijker geschapen. In dat licht is het niet gek dat Renault hem nu probeert te raken waar het pijn doet: right in the bonusregeling, om Jackie Gleason te parafraseren.

Wat Ghosn allemaal goed en fout heeft gedaan zal uitgevochten worden in de rechtszaal. De Frans-Braziliaanse Libanees heeft een omvangrijk team in de arm genomen. Het vorige team werd naar huis gestuurd, omdat het er niet in slaagde Ghosn op borgtocht vrij te krijgen. Niet geheel onterecht, want het lukte de nieuwe advocaten vrij vlot om de zo vurig gekoesterde wens in vervulling te laten gaan. Ook in de Japanse jilla is de leven zwaar, moet u weten.

1.000.000.000 JPY

De borg: 1 miljard Japanse yen, omgerekend zo'n 8 miljoen euro. Een best bedrag, maar Carlos kan het lijden. Het beeld dat we vooralsnog van hem krijgen is dat hij er niet zo van houdt om zijn eigen geld uit te geven, dus er zal het een en ander aan inkomen opgepot zijn. Best handig, want een baan heeft hij momenteel ook niet meer. Of hij ooit nog zal kunnen wennen aan het leven buiten de gevangenismuren? De tijd zal het leren. Vooralsnog eet hij zijn filet mignon alleen nog met een ijspriem, terwijl de omgeving met een make-up-spiegel in de gaten wordt gehouden.

H. Feitsma.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
 Delen

×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.