Ga naar inhoud

Woestijnwind en kans op buien tijdens GP-weekend Bahrein


dreka

Aanbevolen Berichten

Woestijnwind en kans op buien tijdens GP-weekend Bahrein.

image.png.8fbce72f7d9d0e5fb62a11ed73a50194.png

De Formule 1-coureurs lijken zich in Bahrein te kunnen opmaken voor wisselvallige weersomstandigheden. De temperaturen liggen op deze piste in de woestijn vanzelfsprekend hoog, al moeten de teams ditmaal rekening houden met een stevige woestijnwind en kans op buien.

Deze buien staan vooral gepland voor de nacht van vrijdag op zaterdag en voor de zaterdagochtend. Gedurende de kwalificatie en race lijkt het 'gewoon' droog te blijven, maar dit betekent niet dat het weer geen factor van belang is. De verwachte regen - in combinatie met de voorspelde wind - zorgt er namelijk voor dat de coureurs op zaterdag weinig grip kunnen verwachten.

Of zoals Michiel Severin, meteoroloog bij Weerplaza, het effect toelicht: "Op de baan ligt eigenlijk altijd wel zand. Nu komt daar ook nog regen bij. Tijdens de kwalificatie lijken de buien wel voorbij te zijn, maar de grip zal op het circuit behoorlijk anders zijn dan op vrijdag. En bovendien begint het zaterdagmiddag harder te waaien, windkracht 5 vanuit de woestijn. Dat levert dus stuifzand op."

Extra belemmerende factor

Deze verminderde grip maakt het weekend voor de teams nog iets lastiger dan normaal. Bahrein is qua afstelling en gevoel in de auto sowieso al geen sinecure, vanwege de overgang tussen de sessies bij daglicht en de actie onder het kunstlicht. Dit betekent concreet dat alle coureurs op vrijdag maar één vrije training in vergelijkbare omstandigheden (met de kwalificatie) kunnen afwerken. Door de voorspelde buien richting zaterdag zullen de baanomstandigheden dan ook nogmaals veranderen. Het weer gaat het met andere woorden extra uitdagend maken om het totaalpakket tijdens de kwalificatie goed voor elkaar te hebben.

Op zondag hoeven we niet meer te vrezen voor buien, al kan de stevige wind volgens Severin dan nog wel altijd een rol spelen. "De wind neemt in de loop van de dag toe naar 5 of 6 Bft met windstoten van 60 km/uur. Dat is echt veel wind en vanwege de vlagerigheid is het voor de coureurs bovendien moeilijk om erop te anticiperen. Elke bocht kan vanwege de wind anders zijn."

Bron gpupdate.net.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.