Ga naar inhoud

F1 denkt aan kwalificatieformat met vier sessies in 2020


dreka

Aanbevolen Berichten

F1 denkt aan kwalificatieformat met vier sessies in 2020.

image.png.ccc45bc2dd9cfa0d87aa507b171a3fd3.png

De Formule 1 zal vanaf 2021 ingrijpend veranderen met de komst van nieuwe reglementen, maar ook voordien kan er al enige reuring ontstaan. De koningsklasse kijkt namelijk naar mogelijkheden om in 2020 met een ander kwalificatieformat op de proppen te komen.

Het format is gebaseerd op het huidige systeem, alleen zou er dan een Q4 aan het hele circus worden toegevoegd. Als gevolg daarvan gaat ook de regeling omtrent het aantal afvallers op de schop. In het nieuwe concept zullen er in de eerste drie sessies steeds vier coureurs afvallen. Dit betekent automatisch dat voor de beslissende sessie - dan Q4 genoemd - acht coureurs overblijven.

Eén van de aanvullende ideeën is om deze top-acht verplicht te laten starten op de gebruikte banden uit Q4. Dit betekent in de praktijk dat de topteams iedere zondag op het zachtste rubber aan de race moeten beginnen, aangezien dat in Q4 de enige reële kans biedt om voor pole-position te gaan. Op dit vlak hoopt men dus een verbetering ten opzichte van het huidige systeem te vinden. Nu start de top-tien op de banden uit Q2, maar gezien de grote onderlinge verschillen kunnen de topteams daarin nog regelmatig een hardere compound uit de voeten.

Dit idee moet met andere woorden alles wat achter de top-acht staat meer profijt geven van de vrije bandenkeuze. Eén teambaas heeft echter al aan Motorsport.com laten weten weinig vertrouwen te hebben in deze nieuwe aanpak. Volgens hem is een goede bandenkeuze dermate cruciaal, dat alle teams in Q4 gewoon met een compound harder zullen rijden. In dat geval heeft het nieuwe format vanzelfsprekend maar weinig effect.

Het plan wordt al zes maanden onder de loep genomen door de Strategy Group en de sportieve werkgroep van de Formule 1. Naar verluidt zijn teams intussen simulaties aan het uitvoeren van hoe zij de kwalificatie in het nieuwe format zouden aanpakken. De feedback die daaruit voorkomt, moet dan tijdens de volgende bespreking van het onderwerp aan de orde komen. Als alle betrokkenen uiteindelijk enthousiast zijn, moet het nieuwe format volgend seizoen al worden ingevoerd.

Met medewerking van Adam Cooper .

Bron gpupdate.net.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.