Ga naar inhoud

Ferrari redt motor van Leclerc, maar wat ging er mis in Bahrein


dreka
 Delen

Aanbevolen Berichten

Ferrari redt motor van Leclerc, maar wat ging er mis in Bahrein.

image.png.8013c6b8145a5eae4c41c72a143b7ade.png

Ferrari-coureur Charles Leclerc kan komende race 'gewoon' beschikken over zijn eerste krachtbron van het seizoen, ondanks de problemen in Bahrein waardoor hij de zege misliep.

De betreffende onderdelen zijn reeds onderzocht door de experts in Maranello. Het lijkt erop dat de zescilinder turbo niet beschadigd is en in de Grand Prix van China gewoon ingezet kan worden. Wel vraagt men zich in Italië af wat het probleem met de Marelli-injector veroorzaakt heeft. Het onderdeel heeft namelijk nooit eerder voor betrouwbaarheidsproblemen gezorgd. De injector wordt vervangen voor de volgende race. Dat mag volgens de reglementen ongestraft.

De oorzaak wordt inmiddels onderzocht. Teambaas Mattia Binotto zei eerder al dat het technische probleem niets te maken had met het hybridesysteem van de 064 krachtbron. Het zou gaan om een verbrandingsprobleem van een van de cilinders. De vierde van de zescilinder turbo om precies te zijn. In ronde 46 van 57 stopte een injector plotseling met het inspuiten van brandstof in de cilinder. Daardoor verloor Leclerc een aanzienlijk deel van zijn vermogen, meer dan 120 pk.

Het feit dat de betreffende cilinder niet meer bijdroeg aan het genereren van vermogen, had ook gevolgen voor de elektrische systemen. Door de lagere druk in de turbine verliep het opladen van de MGU-H niet meer naar behoren. Het totale vermogensverlies was daardoor een stuk hoger dan de 120 pk. Op dat moment reed Leclerc al in een besparende modus, nadat hij in de beginfase van de race op vol vermogen reed om zijn verloren plaatsen bij de start goed te maken.

Reddingspogingen lopen op niets uit

De jonge Monegask deed er alles aan om het tijdsverlies zo veel mogelijk te beperken. Daarbij werd hij geholpen door de mannen op de pitmuur. In eerste instantie werd de brandstoftoevoer verhoogd. Het team wilde zo de motor beschermen om te voorkomen dat de overige vijf cilinders beschadigd zouden raken. Door die ingreep was Leclerc in staat om rondetijden van 1.39 te rijden, waarmee hij misschien nog de tweede plaats had kunnen vasthouden. Het brandstofverbruik werd echter te hoog. Zonder veranderingen zou Leclerc voor de vlag stilgevallen zijn met een tekort aan brandstof. Daarom werd besloten over te stappen naar een veel conservatievere mapping. 

De vraag die men zich in Maranello vooral stelt, is waarom de injector van Magneti Marelli problemen veroorzaakte. Nooit eerder liep de Scuderia tegen een dergelijk betrouwbaarheidsprobleem aan. Wat zou er dan misgegaan kunnen zijn? Het is mogelijk dat de nieuwe brandstof van Shell voor meer vermogen zorgt, maar tevens meer vraagt van bepaalde componenten van de krachtbron.

Optimisme bij Ferrari

Ondanks de hevige teleurstelling kunnen Leclerc en Ferrari met optimisme uitzien naar de volgende race. De nieuweling heeft bewezen klaar te zijn voor het grote werk en de Scuderia beschikt over een razendsnelle bolide. Het feit dat de krachtbron gered is, zorgt voor een zucht van opluchting. Leclerc hoeft nu niet al in de derde GP van het jaar over te stappen op zijn tweede versie. Mercedes Motorsport-baas Toto Wolff liet weten te verwachten dat Ferrari in China het vermogen iets terugschroeft om de betrouwbaarheid te vergroten, na de eerdere problemen van Sebastian Vettel in Melbourne. Binotto heeft al laten weten dat niet te zullen doen. Het belooft dus opnieuw een interessant weekend te worden.

Bron gpupdate.net.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
 Delen

×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.