Ga naar inhoud

Marko verliest vriend Lauda: "Bestaat geen tweede zoals hij


dreka

Aanbevolen Berichten

Marko verliest vriend Lauda: "Bestaat geen tweede zoals hij.

image.png.d4b50e087b39bba90397cf171a6fddd6.png

Helmut Marko is aangedaan door het overlijden van Niki Lauda. Beide landgenoten onderhielden jarenlang contact en beschouwden elkaar als goede vrienden. Het maakt de klap van het overlijden des te groter voor de Red Bull-topadviseur.

Als Marko eens goed in zijn geheugen graaft, schiet hem het jaar 1968 te binnen. Het moet zo ongeveer de eerste ontmoeting tussen beide mannen zijn geweest. Het contact is nadien altijd gebleven en volgens Marko uitgegroeid tot een vriendschap. "Dat kun je wel zeggen. En dat maakt het nu des te pijnlijker. Ik wist dat het niet goed met hem ging. Maar als je dan dit nieuws hoort, is dat toch een harde klap", zegt Marko in gesprek met het Oostenrijkse oe24.TV.

Beide heren ontbeten ieder Grand Prix-weekend met elkaar, zo doet Marko uit de doeken. Door de afwezigheid van Lauda kwam dat er de afgelopen maanden niet meer van. De laatste ontmoeting dateert dan ook van november vorig jaar, in het ziekenhuis van Wenen. "Eerlijk gezegd schrok ik enorm toen ik hem zag. Ik heb dat natuurlijk niet laten blijken, want hij zat zelf nog wel vol optimisme en had echt nog kracht in zijn stem. Maar vanaf toen ging het al geleidelijk steeds minder."

Marko zegt het des te pijnlijker te vinden omdat 'de dood' een veelvuldig terugkerend gespreksonderwerp was tussen beide heren. "Ik ben de oudere van ons tweeën. We hebben vaak over de dood gesproken, wie als eerste zou gaan en dat soort dingen. Dat hij ook nog zo langdurig moest aftakelen, paste totaal niet bij de persoon Niki Lauda. Dat was ook zeker niet zoals hij het had gewild", mijmert de 76-jarige Oostenrijker.

Lauda stond namelijk altijd bekend als de onverwoestbare, een vechter pur sang. Zijn crash op de Nürburgring in 1976 en vooral het daaropvolgende herstel vormen daarvan de meeste sprekende voorbeelden. Marko was erbij toen Lauda thuis aan zijn comeback werkte, werd behandeld door gezondheidsexpert Willi Dungl en het bij aanrakingen aan zijn hoofdwonden 'uitschreeuwde alsof hij een elektrische schok kreeg'.

Het maakt Marko's respect voor de verrassende comeback in Monza alleen maar groter. "Dat hij de ijzeren wil had om dit allemaal te doorstaan en in Monza met zo'n geweldige prestatie terug te keren, dat had niemand voor mogelijk gehouden." Deze anekdotes zijn na zijn overlijden nog slechts stille getuigen, herinneringen aan een icoon van de autosport. Deze verhalen zullen echter wel altijd blijven rondzingen, aangezien Lauda voor Marko onvervangbaar is. "Met zijn humor, persoonlijkheid en eerlijkheid. Daar bestaat geen tweede van."

Bron gpupdate.net.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.