Ga naar inhoud

Polen glippen onder parkeerboetes uit, gemeenten lopen miljoenen mis


dreka

Aanbevolen Berichten

Polen glippen onder parkeerboetes uit, gemeenten lopen miljoenen mis.

image.png.8f9fe06bc1ce9d906d12d1b3e97bb328.png

Anno 2019 kan je een paar kilometer per uur te hard door een trajectcontrole rijden, en volautomatisch een boete op je mat verwachten. Knal als Pool/diplomaat/beide echter je auto ergens neer waar dat niet mag, en je komt er fluitend mee weg.

Schokkend relaas in de Gelderlander vandaag: de gemeente Nijmegen zegt een ton aan inkomsten mis te lopen door Poolse wanbetalers. Nou ja, wanbetalers: ze krijgen de adresgegevens niet van de Poolse RDW, en om een boete te innen moet je hem wel ergens naartoe sturen. Gemeenten schijnen ook tegen dit probleem aan te lopen in Duitsland, omdat onze oosterburen vinden dat parkeerboetes van gemeenten niet onder Europese afspraken voor de uitwisseling van adresgegevens vallen.

In het Nederlandse systeem is een parkeerboete namelijk geen parkeerboete, maar een naheffing van parkeerbelasting. Door deze truc kunnen gemeenten zelf de bonnen uitschrijven, en komen deze niet in de statistieken van het CJIB. Het kopje 'parkeren/stilstaan' is hier bedoeld voor mensen die hun auto bij bijvoorbeeld een verbodsbord parkeren. In de eerste vier maanden van 2019 was dit het geval bij 27 auto's met Pools kenteken, en 3.202 auto's met Duits kenteken (bron).

 

Miljoenen misgelopen euro's

Als Nijmegen al een ton aan zijn neus voorbij ziet gaan, dan kunt u zich voorstellen hoe groot de schade landelijk is. Volgens de incassotoko die de boetes voor de gemeente Nijmegen int blijven er door gebrekkige informatieuitwisseling jaarlijks miljoenen liggen. Natuurlijk zeggen ze dit, want waarom zou je als commercieel bedrijf niet een open sollicitatie naar meer werk doen?

Een oplossing om mensen te dwingen te betalen, is de wielklem. Deze wordt dan ook veelvuldig toegepast. Daarnaast is er altijd nog de staandehouding: ook met een parkeerboete kom je in het register van de politie, dus wanneer een Pool met een openstaande flip langs een kentekenscanner rijdt, kan je hem altijd nog afvangen. Desalniettemin is het wel raar dat je in deze tijd van een groot verenigd Europa nog geen simpele boete over de grens kunt innen.

Overigens zijn Polen de een-na-grootste wanbetalers als het op verkeersboetes aankomt. Alleen Fransen zijn erger.

 
H. Feitsma
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.