Ga naar inhoud
Log in om dit te volgen  
dreka

Polen glippen onder parkeerboetes uit, gemeenten lopen miljoenen mis

Aanbevolen Berichten

Polen glippen onder parkeerboetes uit, gemeenten lopen miljoenen mis.

image.png.8f9fe06bc1ce9d906d12d1b3e97bb328.png

Anno 2019 kan je een paar kilometer per uur te hard door een trajectcontrole rijden, en volautomatisch een boete op je mat verwachten. Knal als Pool/diplomaat/beide echter je auto ergens neer waar dat niet mag, en je komt er fluitend mee weg.

Schokkend relaas in de Gelderlander vandaag: de gemeente Nijmegen zegt een ton aan inkomsten mis te lopen door Poolse wanbetalers. Nou ja, wanbetalers: ze krijgen de adresgegevens niet van de Poolse RDW, en om een boete te innen moet je hem wel ergens naartoe sturen. Gemeenten schijnen ook tegen dit probleem aan te lopen in Duitsland, omdat onze oosterburen vinden dat parkeerboetes van gemeenten niet onder Europese afspraken voor de uitwisseling van adresgegevens vallen.

In het Nederlandse systeem is een parkeerboete namelijk geen parkeerboete, maar een naheffing van parkeerbelasting. Door deze truc kunnen gemeenten zelf de bonnen uitschrijven, en komen deze niet in de statistieken van het CJIB. Het kopje 'parkeren/stilstaan' is hier bedoeld voor mensen die hun auto bij bijvoorbeeld een verbodsbord parkeren. In de eerste vier maanden van 2019 was dit het geval bij 27 auto's met Pools kenteken, en 3.202 auto's met Duits kenteken (bron).

 

Miljoenen misgelopen euro's

Als Nijmegen al een ton aan zijn neus voorbij ziet gaan, dan kunt u zich voorstellen hoe groot de schade landelijk is. Volgens de incassotoko die de boetes voor de gemeente Nijmegen int blijven er door gebrekkige informatieuitwisseling jaarlijks miljoenen liggen. Natuurlijk zeggen ze dit, want waarom zou je als commercieel bedrijf niet een open sollicitatie naar meer werk doen?

Een oplossing om mensen te dwingen te betalen, is de wielklem. Deze wordt dan ook veelvuldig toegepast. Daarnaast is er altijd nog de staandehouding: ook met een parkeerboete kom je in het register van de politie, dus wanneer een Pool met een openstaande flip langs een kentekenscanner rijdt, kan je hem altijd nog afvangen. Desalniettemin is het wel raar dat je in deze tijd van een groot verenigd Europa nog geen simpele boete over de grens kunt innen.

Overigens zijn Polen de een-na-grootste wanbetalers als het op verkeersboetes aankomt. Alleen Fransen zijn erger.

 
H. Feitsma

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt als gast nu eerst posten en gelijk daarna registreren. Maar als je hier al een account hebt, meld je dan nu aan om met je account te posten.
Opgelet: Je bericht zal moeten worden goedgekeurd door een moderator voordat het zichtbaar zal worden.

Gast
Reageer hier op dit topic...

×   Geplakt als RTF formaat tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in.

Log in om dit te volgen  

×