Ga naar inhoud

Ricciardo krijgt claim van 10 miljoen aan de broek van ex-adviseur


dreka

Aanbevolen Berichten

Ricciardo krijgt claim van 10 miljoen aan de broek van ex-adviseur

image.png.ac22d60b05e9ed4d5524af6d4530c979.png

De voormalig adviseur van Daniel Ricciardo eist meer dan tien miljoen Britse pond van de Australiër vanwege vermeende onbetaalde commissie over het contract met het Renault F1 Team.

Eind vorig jaar vertrok Ricciardo na een jarenlange samenwerking bij Red Bull Racing en verraste vriend en vijand met de overstap naar Renault. Volgens documenten van het Britse hooggerechtshof, die zijn ingezien door Motorsport.com, claimt Glenn Beavis, voormalig adviseur van Ricciardo, dat hij nog heel wat geld moet ontvangen voor het contract dat gesloten is met het Franse fabrieksteam. Eerder deze maand diende Beavis zijn claim in, waarin hij stelt een commissie van 20 procent over het basissalaris van de Australiër te moeten ontvangen. Ook zou hij gemaakte kosten, zoals de kosten voor de superlicentie van Ricciardo, het gebruik van een Renault-straatauto en de kosten voor een fysiotherapeut, vergoed willen zien. In een statement aan Motorsport.com meldde Ricciardo: "De claim van Glenn Beavis is niet gegrond. Het is ongelukkig dat hij deze volstrekt onverantwoorde claim indient. Ik heb de intentie om dit tijdens de rechtszaak volledig te gaan verdedigen."

De achtergrond van de samenwerking
Beavis' organisatie Sivana Sports International FZE stelt dat Ricciardo's B.V. genaamd Whitedunes, gevestigd op de Britse Maagdeneilanden, de afgesproken commissies niet betaald heeft. Whitedunes werd in 2013 opgestart om de rechten van Ricciardo op commercieel en marketinggebied te beschermen. De boel wordt gerund door de coureur, zijn ouders en Joe Passione, een goede vriend van de familie. Voorafgaand aan de seizoensopener in Melbourne werd Ricciardo vastgelegd door CAA Sports, onderdeel van Creative Arts Agency, om zijn belangen te behartigen. Tot die tijd verleende Beavis dienstverlening op het gebied van management en consultancy aan de rijder uit Perth. Die samenwerking startte in 2012.

De overeenkomst tussen Ricciardo en Beavis werd herzien na zijn eerste succesvolle jaar bij Red Bull Racing in 2014. Beavis stelt dat zijn takenpakket werd uitgebreid en hij daarvoor een vast bedrag van 225.000 pond ontving, waarvan de betaling evenredig verspreid werd over 12 maanden, plus een commissie van 20 procent over alle nieuwe deals die hij introduceerde en die werden gesloten door Whitedunes of Ricciardo. Volgens de documenten van het hooggerechtshof werd de maandelijkse fee begin 2015 omgezet naar 20.000 dollar. Beavis kwam met een nieuw voorstel toen Ricciardo te kennen gaf opnieuw te willen onderhandelen over de prijs. Beavis beweert dat hij zijn vaste bedrag bleef ontvangen, evenals een commissie op nieuwe deals. Dat ging eenmaal over 20 procent van de waarde van de deal, en eenmaal in de vorm van "een zeldzaam Rolex-horloge".

De overstap van Ricciardo naar Renault
In de Netflix-show Drive to Survive kwam Beavis voor in de aflevering waarin Ricciardo zijn toekomst afweegt. Volgens het document begon Beavis halfweg 2017 de gesprekken met Renault en diens F1-baas Cyril Abiteboul over een mogelijke overstap, een jaar voordat de deal daadwerkelijk beklonken werd. De verdere details over het contract met Renault blijven buiten beschouwing maar de claim van Beavis slaat op "een waarde zeer substantieel hoger dan zijn Red Bull-deal". Aangezien zijn claim van meer dan 10 miljoen pond slaat op de commissie van 20 procent over het totaalbedrag, zou dat inhouden dat de Australiër in totaal bijna 50 miljoen opstrijkt. Gezien de contractduur van twee jaren komt dit neer op meer dan 20 miljoen pond per jaar.

Beavis stelt dat Ricciardo in december 2018 met onmiddellijke ingang de samenwerking wilde beëindigen. Dit werd uitgesteld tot eind januari 2019, aangezien Beavis meer tijd wilde hebben om de volledige versie van het Renault-contract van de rijder af te ronden. Volgens de claim waren deze contracten eind januari nog niet afgerond en getekend en bleef Beavis ook na die datum zich inzetten voor Ricciardo. Het contract tussen Renault en de coureur werd uiteindelijk op 7 maart definitief afgerond, tien dagen voor de seizoensopener in Melbourne.

Wat er geclaimd wordt
Volgens Beavis heeft hij zich ingezet voor Ricciardo tot de overeenkomst op 31 maart werd ontbonden. Hij stelt dat het contract met Renault voortkomt uit zijn introductie en stuurde daarom een factuur voor 20 procent van het vaste salaris van Ricciardo. Ook andere aspecten uit het Renault-contract - waaronder de kosten voor zijn superlicentie, het gebruik van een Renault-straatauto, fysiotherapie en medische kosten, bonussen en twee niet nader besproken clausules - werden in een eerder stadium nog niet geclaimd. Beavis stelt dat hij daarnaast nog commissie moet ontvangen voor drie andere deals - twee ambassadeursrollen en een optreden in een F1-film - als die deals afgerond worden.

Beavis beweert dat hij op 4 april geïnformeerd werd door R&H Trust Co (Jersey) Limited, acterend "namens Whitedunes en/of Ricciardo" dat er met betrekking tot het Renault-contract geen commissie betaald zou worden. Een brief gedateerd op 30 mei namens advocaten werkend voor Ricciardo, benadrukt nogmaals dat Beavis "geen recht heeft op de commissie of enige andere vorm of bedrag van commissie, met betrekking tot het Renault-contract", inclusief de toekomstige voortvloeisels of andere deals geïntroduceerd door Beavis.

Dat was de druppel voor Beavis, die een claim heeft ingediend voor meer dan tien miljoen pond waaronder achterstallige betalingen voor commissies, rente en declaratie voor het recht op toekomstige betalingen.

Ricciardo wordt vertegenwoordigd door The Ebury Partnership LLP tijdens de verdediging van de zaak. Renault wilde niet reageren toen Motorsport.com contact zocht.

Met medewerking van Scott Mitchell en Ben Anderson

Bron gpupdate.net.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.