Ga naar inhoud

Analyse: Winnaars en verliezers van de Grand Prix van Singapore Analyse: Winnaars en verliezers van de Grand Prix van Singapore


dreka

Aanbevolen Berichten

Analyse: Winnaars en verliezers van de Grand Prix van Singapore.

image.png.376c90a9ce50697c7166101810e7bf03.png

De Grand Prix van Singapore zou wel 'even' een gevecht tussen Mercedes en Red Bull Racing worden. Ferrari had het feest immers al lang en breed gevierd en zou voor de rest van 2019 wel klaar zijn. Het liep allemaal anders: het Fratelli d'Italia klonk ook doodleuk in Singapore. GPUpdate.net maakt traditioneel de balans op.
 

Winnaars:

 

 

327952.jpg

Zou Sebastian Vettel het winnen misschien verleerd zijn? Of zou hij het plezier helemaal verloren zijn in de koningsklasse van de autosport en zijn helm eind 2019 aan de wilgen hangen? Speculaties en hoongelach kleurden de afgelopen maanden het nieuws over de viervoudig wereldkampioen. Op zondagmiddag gaf hijzelf het best mogelijke antwoord: met zijn rechtervoet. Toegegeven de tactiek hielp een handje, maar daarover later meer. Wat voor nu overeind blijft, is dat Vettel een foutloze race reed en zich tot recordhouder - met vijf zeges - kroonde in Singapore. Na de merkwaardige tijdstraf in Canada kreeg hij onder het kunstlicht alsnog waar hij - ondanks alle malaise - wel degelijk recht op heeft: zijn eerste zege in 2019. Het vertrouwen is hervonden, de auto inmiddels ijzersterk en het vertrouwde vingertje weer zichtbaar. Hoe irritant sommige volgers het jaren geleden ook vonden, ditmaal kan de opgestoken wijsvinger enkel met applaus worden begroet.
 

 

 

327455.jpg

Applaus verdient ook Pierre Gasly. De Fransman werd achter het stuur van de RB15 verweten niet hard genoeg te zijn en dat hij zich te vaak de kaas van het brood liet eten. Na zijn degradatie is dat 180 graden omgedraaid. Gasly zet zijn tanden in het stuur en toont zich bij vlagen een echte straatvechter. In Singapore zelfs letterlijk, al was dat in het middenveld - waar sowieso extreem hard werd gevochten - ook broodnodig. De beloning kwam er in de vorm van P8. De Franse pers liep na afloop iets te hard van stapel door hem al meteen goede kansen op een 2020-zitje bij Red Bull toe te dichten, maar één ding is wel zeker: Gasly laat zich bij Toro Rosso van een andere kant zien en kan weer mee in de vaart der volkeren. Dat is na de eerste maanden van 2019 al pure winst.
 

 

 

327946.jpg

In de schaduw van Vettel kan ook een andere Ferrari-aangedreven coureur tevreden terugkijken op de race in Singapore: Antonio Giovinazzi reed voor het eerst in zijn - nog prille - Formule 1-carrière aan de leiding van een Grand Prix. Natuurlijk hadden we op deze plek ook makkelijk voor de ijzersterke rookie Lando Norris kunnen kiezen, maar de prestatie van Giovinazzi verdient ditmaal meer aandacht. Nou had zijn kortstondige verblijf aan de leiding vooral tactische redenen, maar je moet er als coureur wel zijn om te profiteren. Bovendien maakte hij het karwei met P10 ook keurig af. Een incident met een kraan had hem nog wel bijna van dat WK-puntje beroofd, maar dat liep uiteindelijk ook met een sisser af. Het optreden van de Italiaan komt ook precies op tijd: Alfa heeft er met Nico Hülkenberg namelijk een extra optie bijgekregen voor 2020, waardoor Giovinazzi aan de bak moet om zijn meerwaarde te bewijzen. Met puntenfinishes in Italië en Singapore lukt dat alleraardigst.

Verliezers:

 

 

327954.jpg

Waar Sebastian Vettel straalde op de teamfoto, was het ditmaal de beurt aan Charles Leclerc om wat beteuterd te kijken. De Monegask had voor dit weekend waarschijnlijk nog best kunnen leven met P2, maar niet na alle gebeurtenissen van deze zondagmiddag. Vooraf gaf namelijk niemand een cent voor Ferrari op het stratencircuit, maar de Scuderia heeft in Maranello ineens een laatje met downforce opengetrokken. Het maakte hen plotsklaps het te kloppen team in Singapore. Leclerc leek daarbij alles onder controle te hebben en op weg te zijn naar zijn derde opeenvolgende overwinning. Een 'onbedoelde undercut' van teamgenoot Vettel maakte hem - volledig buiten zijn schuld om - echter tot verliezer. Leclerc mopperde nog wel wat over de boordradio, maar vond geen gehoor meer. Het kwaad was al lang en breed geschied. Vettel liet zich deze buitenkans met geen mogelijkheid meer ontnemen en verwees zijn jongere teamgenoot voor de verandering eens naar het tweede plan. Even slikken, maar leuk voor de interne strijd binnen Ferrari.
 

 

 

327948.jpg

Op het podium kreeg het Ferrari-duo gezelschap van Max Verstappen. Het betekende ook meteen dat er voor de tweede keer dit jaar - na de prachtrace in Hockenheim - geen Mercedes-coureur op het ereschavot te vinden was. Het Zuid-Duitse merk dacht zich met het goede chassis van de W10 in een Aziatische speeltuin te wanen, maar niets bleek minder waar. Ferrari kwam op zaterdag als een duveltje uit een doosje en ging met pole aan de haal. Daarmee was het kalf overigens nog niet verdronken. Mercedes had het op zondag nog prima recht kunnen breien, maar vergooide alles door beide coureurs veel te laat naar binnen te halen. Het leidde de derde achtereenvolgende verliespartij in, hetgeen op zich al bijzonder is. Mercedes krijgt namelijk pas voor de tweede maal in het hybride tijdperk te maken met zo'n serie. De wereldtitels staan zeker niet op het spel, al zijn Hamilton en zijn manschappen wel eerzuchtig genoeg om snel terug te willen slaan.
 

 

 

327949.jpg

Terugslaan wilde Romain Grosjean ook, maar dan op de baan in Singapore. De Fransman werd ingehaald door George Russell en had vervolgens de bocht aan de Britse rookie moeten laten. Grosjean wilde echter koste wat het kost terugvechten, met alle gevolgen van dien. Hij toucheerde de Williams-coureur en drukte hem tamelijk onbeholpen de muur in. Aan de pitmuur van Haas zal Guenther Steiner nog wel even gedacht hebben aan het contract dat hij Grosjean enkele dagen daarvoor liet ondertekenen. De Italiaanse teambaas had sowieso weer bar weinig te juichen. Grosjean - die opmerkelijk genoeg geen straf ontving voor deze actie - strandde op een elfde plek en Magnussen verging het door een plastic zakje nog beroerder. Wederom een weekend om snel te vergeten voor de formatie met een tamelijk hoge gunfactor, maar te weinig punten.

Bron gpupdate.net.

Analyse: Winnaars en verliezers van de Grand Prix van Singapore
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.