Ga naar inhoud

Internationale media over Verstappen en Leclerc in Japan


vogelaar

Aanbevolen Berichten

Internationale media over Verstappen en Leclerc in Japan

Internationale media over Verstappen en Leclerc in JapanInternationale media over Verstappen en Leclerc in Japan
De Grand Prix van Japan kan de boeken in als een race waarin Mercedes alvast beide wereldtitels van 2019 veiligstelde. Toch ging de meeste aandacht na afloop niet uit naar de Zilverpijlen. Deze twijfelachtige eer was weggelegd voor Max Verstappen en Charles Leclerc. GPUpdate.net blikt terug met de voornaamste internationale media op dé touché op Suzuka.

 

Gazzetta: Puinhoop bij Ferrari, start was funest

We beginnen zoals inmiddels gebruikelijk met de Gazzetta. Daar verraden de koppen al meteen de teneur. Waar de Italiaanse trots de eerste drie races na de zomerstop won en in Sochi ook het tempo had om te winnen, spreekt men op Suzuka van 'pasticcio' oftewel een puinhoop bij Ferrari. Het begon allemaal met de magere start voor beide coureurs, of zoals de verslaggever van dienst het contrast tussen de kwalificatie en (het begin) van de race bijna poëtisch schetst: "De nacht was rood, de zonsopkomst zilver."

"Vettel maakte een te vroege beweging bij de start, die gelukkig wel legaal werd bevonden. Leclerc raakte in de eerste ronde al Max Verstappen, een contact dat de Nederlander van de baan dwong en hem furieus maakte." Waar de race van de Red Bull-coureur niet veel later definitief om zeep was, kijkt men in Italië vooral naar de gevolgen voor de Scuderia. Een beduidend mindere racepace dan Mercedes hielp zeker niet mee, maar volgens de Gazzetta bleek de openingsfase uiteindelijk funest. "In één klap hebben de rode auto's hun geweldige uitgangspositie, met een volledige eerste startrij, vergooid."

Bild: Stotterstart van Vettel, eigen fout Leclerc

In Duitsland is het povere begin van de Scuderia ook niet onopgemerkt gebleven. Zo spreekt men van een 'Stotter-Start' voor Sebastian Vettel. De andere Ferrari, die van Leclerc dus, is volgens Bild duidelijk schuldig aan het voorval met Verstappen. Waar de wedstrijdleiding opvallend lang nodig had om een oordeel te vellen - met eerst nog een 'no investigation necessary' - is er volgens de grootste krant van Duitsland bijna geen twijfel mogelijk. "Verstappen en Leclerc gaan zij-aan-zij door de eerste bochten. De Ferrari glijdt daarbij naar links, in de Red Bull dus. Verstappen vliegt eraf, Leclerc moet na de crash stoppen voor een nieuwe voorvleugel."

In de Frankfurter Allgemeine probeert men het voorval nog met de nodige nuance te duiden. Men spreekt daar namelijk van een riskante actie voor beide coureurs en in beginsel een poging om zich te verdedigen van Leclerc. "Verstappen probeerde Leclerc, de nummer twee van de kwalificatie, aan de buitenkant voorbij te gaan", duidt men op een riskante manoeuvre van de Limburger. "De Monegask verdedigde zich daarbij, maar toucheerde de Red Bull. Terwijl Verstappen van de baan spinde en zich als achttiende weer op het asfalt meldde, zette Leclerc de race met een licht beschadigde voorvleugel voort. Juist op het moment dat hij vol werd achtervolgd door Hamilton." Dat laatste zou de FIA hem en Ferrari erg kwalijk nemen, met een extra tijdstaf en boete tot gevolg.

The Guardian: Verstappen 'blameless' bij touché

In Groot-Brittannië is men een stuk meer uitgesproken dan bij de FAZ. Sky Sports spreekt van een 'Max Verstappen shunt' voor Leclerc. De Monegask maakte met andere woorden een fout, met Verstappen als voornaamste slachtoffer. "Verstappen startte goed en kwam vervolgens aan de buitenkant van Leclerc terecht. De Monegask behield eerst wel de racelijn, maar gleed vanaf daar alsnog in de Red Bull. Terwijl Verstappen spinde, kreeg Leclerc met schade te maken. Maar waar Verstappen moest opgeven, kon het Ferrari-talent na vele inhaalmanoeuvres nog wel zesde [later zevende] worden", wijst men op een wrange uitkomst gezien de toedracht van de touché.

Bij The Guardian deelt men deze lezing. Verstappen is volgens de kwaliteitskrant 'blameless', het contact valt volledig aan de winnaar van Spa en Monza toe te schrijven. "Leclerc gleed door onderstuur naar buiten in de tweede bocht en raakte daardoor de opstomende Verstappen. Verstappen, die ditmaal geen enkele blaam treft, moest vanwege de schade opgeven." Een dag daarvoor had The Guardian overigens nog net - en vanzelfsprekend nog steeds wel terecht - de loftrompet over Leclerc gestoken. In de ogen van het Britse medium zorgt de Monegask voor 'een frisse wind' in de Formule 1, ontegenzeggelijk een woordspeling op tyfoon Hagibis.

L'Equipe: Verstappen slachtoffer, FIA overtuigt niet

Tot slot nog even naar Frankrijk. Daar moet Ferrari het, eigenlijk net als in Italië, als geheel ontgelden. In L'Equipe stelt men dat het team uit Maranello 'in Japan weer eens verloren was' na een sterke serie in de voorbije weken. "Om te beginnen maakte Vettel een valse start. Om precies te zijn, schoot hij gang nog voordat de lampen uitgingen en stopte hij daarna weer voor de streep. Ferrari mag van geluk spreken dat dit voorval niet zou worden bestraft door de stewards", is men bij de Franse sportkrant duidelijk niet overtuigd door de FIA-uitleg over 'geheime' marges.

Voor de tweede Ferrari volgde er zoals bekend wel een straf, al maakte de FIA daarbij ook geen sterke indruk op de redactie van L'Equipe. "Het uitblijven van een straf voor de Monegask maakte de Red Bull-coureur zeer boos. De stewards negeerden het voorval eerst, openden vervolgens toch maar een onderzoek, om uiteindelijk te besluiten met een tijdstraf." Het besluit an sich is volgens de journalist van dienst overigens niet meer dan logisch. "Het was op deze manier een vervelende Grand Prix voor de Nederlander. Hij werd eigenlijk gestraft voor het onderstuur van Leclerc en belandde daardoor met een beschadigde auto naast de baan", stelt men dat Verstappen ditmaal geen schuld aan het contact had.

Bron:GPupdate

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.