Ga naar inhoud

Noorse publieke omroep stopt op de langegolf


tokoroko

Aanbevolen Berichten

Noorse publieke omroep stopt op de langegolf

Medianieuws Noorse publieke omroep stopt op de langegolf

De Noorse publieke omroep NRK stopt eind november met uitzenden op de langegolf. Op 153 kHz zijn momenteel nog de uitzendingen van P1 te horen alsmede weerberichten voor de scheepvaart, maar omdat deze dienst nauwelijks nog gebruikt wordt, gaat de langegolf uit.

De langegolfzender van de NRK stond opgesteld in het noorden van Lapland. Middels een 362 meter hoge vakwerkmast werd met 100 kW uitgezonden.

Voor de langegolf is dat een betrekkelijk laag vermogen. Maar de uitzendingen waren alleen bedoeld voor de vissers langs de kust, alsmede de scheepvaart op de Barentszzee tot aan Spitsbergen.

Inmiddels gebruiken de scheepvaart en de visserij andere methoden om op de hoogte gebracht te worden van het weer. Allereerst zendt de NRK deze berichten ook uit via de satelliet. Daarnaast is het DAB+-netwerk van de omroep tot 50 km uit de kust te ontvangen.

Vorig jaar deed de NRK onderzoek onder potentiele gebruikers naar een afschakeling van de langegolfzender. Toen bleek niemand bezwaar te hebben en daarom wordt de afschakeling doorgevoerd.

Saillant detail is dat de langegolfzender pas 19 jaar geleden in gebruik is genomen. Toen investeerde de omroep een slordige 2,5 miljoen euro in de nieuwe zender. [Radio.NL]

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.