Ga naar inhoud

NLPO: “Regeling tijdelijke verdeling lokale DAB+-capaciteit onwettig


dreka

Aanbevolen Berichten

NLPO: “Regeling tijdelijke verdeling lokale DAB+-capaciteit onwettig”

dab-lokaal.jpg

Volgens de NLPO is de regeling voor de tijdelijke verdeling van lokale DAB+-capaciteit voor lokale omroepen ongunstig en is de regeling zelfs onwettig.

Consultatie

De overheid is een consultatie gestart voor de tijdelijke verdeling van frequentieruimte voor lokale digitale radio-omroep (DAB+). Er kunnen voor 22 zogenaamde allotments, die tezamen een deel van Nederland bedekken, vergunningen worden aangevraagd. Een vergunning in deze zogenaamde ‘laag 6’is geldig tot en met 31 augustus 2022. Dan moet de definitieve regeling van kracht worden.

Vraagtekens

De NLPO, de overkoepelende organisatie van publieke lokale- en streekomroep zet haar vraagtekens bij de tijdelijke regeling en vindt de regeling zelfs onwettig. “In de oude regeling hebben lokale omroepen automatisch recht op een vergunning. In de nieuwe regeling worden we behandeld als commerciële omroepen en verdwijnen ons voorkeursrecht.”, aldus de NLPO. De NLPO geeft aan dat toekenning op basis van volgorde van binnenkomst onwettig is: “iedere lokale omroep met een geldige aanwijzing heeft recht op een frequentie. De volgorde van binnenkomst doet er helemaal niet toe.”.

Commerciële radio

Daarnaast wordt in de regeling de helft van het spectrum op voorhand gereserveerd voor de commerciële lokale omroepen. Ook als dat ten koste gaat van lokale publieke omroepen die recht hebben op een vergunning. “Het lijkt niet realistisch dat er zoveel commerciële lokale omroepen bijkomen dat er landelijk gebrek aan frequenties gaat ontstaan. Lokale knelpunten kunnen best in overleg met Agentschap Telecom worden opgelost, daar is geen landelijke regeling voor nodig.”, aldus NLPO.

De NLPO bereidt met Paul Waszink, partner bij advocatenkantoor Bird&Bird een juridisch weerwoord voor tegen deze regeling. Hij is specialist op dit gebied en heeft eerder anderen bij gestaan in conflicten met het Agentschap Telecom en het ministerie van Econimische Zaken en Klimaat.

Broadcast Partners

Daarnaast zet de NLPO ook kanttekeningen bij de rol van zenderexploitant Broadcast Partners bij de verdeling van de tijdelijke DAB+-capaciteit. “Broadcast Partners maakt op dit moment de ronde langs de lokale omroepen die niet behoren tot de groep die een tijdelijke vergunning kan aanvragen om hen aan te moedigen toch via DAB+ uit te zenden maar dan via het frequentie pakket van BP. Zij claimen ook dat de frequentiekaart van het AT veel te beperkt is en dat er veel meer mogelijk zou zijn als het AT dat niet tegenhield.“, aldus de NLPO.

Broadcast Partners maakt volgens de NLPO de indruk nu zo snel mogelijk zoveel mogelijk lokale omroepen aan zich te willen binden voor het uitzenden via DAB+ voordat de markt daadwerkelijk open gaat. “Tijdens de pilot twee jaar geleden hebben veel omroepen die daar aan mee deden zelf of in samenwerking volwaardige en goedkope oplossingen ontwikkeld voor het uitzenden via DAB+. De NLPO brengt je graag in contact met die omroepen.”, aldus de organisatie.

Meer informatie over de consultatie vind je hier.

Bron mediamagazine.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.