Ga naar inhoud

Gegevens van 10.000 klanten op straat door partner bol.com


tokoroko
 Delen

Aanbevolen Berichten

Gegevens van 10.000 klanten op straat door partner bol.com

20170821_bolcom-okt2017.jpg

De gegevens van vermoedelijk 10.000 Belgische en Nederlandse klanten die een paar jaar geleden bij onder meer bol.com speelgoed kochten, liggen op staat. Dat blijkt uit onderzoek van VRT NWS.

Het bestand met klantengegevens wordt aangeboden op een gespecialiseerd hackersforum en heeft als naam ‘bol.com-database’.

In het bestand is te zien wat mensen gekocht hebben, wat hun voor- en achternaam is en soms ook wat de aankoop kost. Ook bezorggegevens en betalingswijze zijn beschikbaar.

Het lek zit bij Toppie Speelgoed, een partner van bol.com die speelgoed verkoopt bij de Nederlandse retailer en eigen webshops. Wie rechtstreeks bij Toppie Speelgoed bestelde heeft ook zijn e-mailadres en telefoonnummer achtergelaten. Van klanten die via bol.com bestelden zijn enkel de naam en afleveradres bekend omdat bol met partners niet alle gegevens deelt.

bol.com heeft meteen een onderzoek ingesteld naar de ondernemer. Het incident is te wijten aan het eigen systeem van de ondernemer, benadrukt bol.com.

Mike Bruinsma van Toppie laat aan de VRT weten dat geen betaalmethodes of bankrekeningnummers zijn gelekt. Wel kunnen de gegevens worden gebruikt voor identiteitsdiefstal. Het lek is inmiddels gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Het is niet het enige datalek. Vorige week bleken de persoonsgegevens van mogelijk 29.000 klanten van energiebedrijven Budget Energie en NLE op straat te liggen. Naast namen en adressen is er kans dat er ook telefoonnummers en bankrekeningnummers zijn gelekt.

Moederbedrijf Nuts Groep heeft klanten van Budget Energie en NLE per e-mail op de hoogte gebracht van het datalek. De energiebedrijven hebben samen 700.000 klanten.

Bron@Emerce.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
 Delen

×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.