Ga naar inhoud

Anonieme tipgever roastradionieuws-producentWNC


tokoroko
 Delen

Aanbevolen Berichten

Anonieme tipgever roastradionieuws-producentWNC

Medianieuws

Meerdere mediaredacties, waaronder ook Radio.NL, hebben zondag een email van een anonieme tipgever ontvangen. Daarin wordt gemeld dat radionieuws-producent WNC berichten steelt van nieuwswebsites en die 1-op-1 doorverkoop aan haar afnemers.

Anonieme tipgever roastradionieuws-producentWNC WNC verzorgt de nieuwsbulletins op de landelijke commerciële radiostations Arrow Classic Rock en Sublime, op de regionale zenders RADIONL, Joy Radio en Wild FM Hitradioplus een flink aantal internetstations en lokale omroepen.

Daarmee is WNC, dat staat voor World News Company, een concurrent van het ANP. Veel radiostations kiezen voor WNC, omdat deze flink goedkoper is dan het ANP.

Oplezen
De anonieme tipgever schrijft: “Wat deze omroepen echter (niet?) weten, is dat WNC die nieuwsberichten niet zelf schrijft, maar de content gewoon letterlijk opleest van de websites van NOS Nieuws, Teletekst, RTL, Telegraaf, Nu.nl, AD, Reformatorisch Dagblad, Parool, Trouw, de Volkskrant, De Gelderlander, etc. tot aan het Jeugdjournaal aan toe!

WNC heeft geen contract met deze leveranciers en leest zonder toestemming de teksten van hun websites voor en verkoopt dit vervolgens doodleuk als eigen materiaal.

Ook meldt de tipgever, die zijn email ondertekend met het woord “Klokkenluider”: “Naast het binnen- en buitenlandse nieuws levert WNC ook  nieuwsbulletins met regionale berichten aan lokale stations, waarvoor de kopij wordt voorgelezen uit kranten als De Gelderlander, De  Stentor, Tubantia, etc.

De tipgever stuurt als bewijs voor zijn stellingen honderden audio-opnamen mee van WNC-bulletins in de afgelopen maanden, plus kopieën van de websites van de nieuwsmedia waar deze radioberichten van zouden zijn overgenomen. Daarmee lijkt 'Klokkenluider' zijn ‘WNC-roast’ grondig te hebben voorbereid.

WNC is een Nederlands bedrijf (een BV) dat eigendom is van de in Thailand woonachtige Frank van der Klugt, die zelf ook als nieuwslezer in de WNC-bulletins te horen is.

Hoe zit het juridisch?
Op nieuwsberichten berust copyright, zowel als het gaat om de inhoud (de gebeurtenis) als de tekst van het bericht. Dit is geregeld in de Auteurswet 1912. Enkel nieuwsberichten met een politieke, economische of godsdienstige lading mogen op grond van de Auteurswet wél worden overgenomen door andere media, mits de nieuwsbron duidelijk wordt vermeld én het bericht tekstueel grondig wordt herschreven zodat er geen sprake is van schending van de copyright van de oorspronkelijke auteur.

Verantwoordelijkheid
Toch kan een nieuwsproducent die het nieuws eenvoudigweg steelt, waarvan WNC door 'Klokkenluider' wordt beschuldigd, en aan haar klanten doorlevert, moeilijk worden aangepakt. Het is immers niet deze nieuwsaanbieder die het eventueel gestolen nieuws openbaar maakt. Dat doen pas de omroepen die dat nieuws uitzenden. Op grond van de Mediawet zijn zij, als enigen, verantwoordelijk voor de vorm en inhoud van hun uitzendingen en zijn daar aansprakelijk voor. [Radio.NL]

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
 Delen

×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.