Ga naar inhoud

Dakar Rally 2020 Saudi Arabia.


dreka

Aanbevolen Berichten

Dakar 2020.

image.thumb.png.61050f3d8f0f2cabcf714d8839e71ea5.png

Overzicht: De Nederlandse deelnemers in Dakar Rally 2020.

Nu de zwaarste rally ter wereld in 2020 voor het eerst naar Saudi-Arabië trekt, gloort er een nieuwe uitdaging aan de horizon. De volgende Nederlandse deelnemers doen in januari mee aan de Dakar Rally.

image.png.b1f5708ca042e83fc792800c6124ff80.png

 

Motoren

Startnummer Naam Machine
37 Netherlands Paul Spierings Husqvarna
40 Netherlands Edwin Straver KTM
54 Netherlands Mirjam Pol Husqvarna
81 Netherlands Martien Jimmink Husqvarna
96 Netherlands Wesley Pittens Yamaha
115 Netherlands Olaf Harmsen KTM
122 Netherlands Guillaume Martens KTM
146 Netherlands Gerben Lieverdink KTM

Auto's

Startnummer Naam Auto

307

Netherlands Bernhard ten Brinke

Belgium Tom Colsoul

Toyota Hilux

314

Netherlands Erik van Loon

France Sebastien Delaunay

Toyota Hilux

347

Netherlands Tom Coronel

Netherlands Tim Coronel

Jefferies Dakar Rally

359 

Netherlands Maik Willems

Netherlands Rob van Pelt

Toyota Hilux

316

Netherlands Peter van Merksteijn

United Kingdom Michael Orr

Toyota Hilux

369

Netherlands Teun Stam

Netherlands René Bargeman

Toyota Rally Cruiser

360

Cyprus Roman Starikov

Netherlands Bert Heskes

Toyota Hilux

Trucks

Startnummer Naam Auto

524

Netherlands Richard de Groot

Netherlands Ralph van den Elshout

Netherlands Jan Hulsebosch

Renault K-520

527

Netherlands Jan van de Laar

Netherlands Ben van de Laar

Netherlands Dolf Huijgens

DAF FAV85

506

Netherlands Martin van den Brink

Netherlands Wouter de Graaff

Netherlands Mitchel van den Brink

Renault K520

505

Netherlands Janus van Kasteren

Netherlands Marcel Snijders

Poland Darek Rodewald

Iveco Powerstar

522

Netherlands Vick Versteijnen

Netherlands André van der Sande

Netherlands Teun van Dal

Iveco Powerstar

531

Netherlands Michiel Beckx

Netherlands Bernhard den Kinderen

Netherlands Edwin Kuijpers

Iveco Trakker

525

Netherlands Gerrit Zuurmond

Netherlands Jasper Riezebos

Netherlands Klaas Kwakkel

MAN H51

530

Netherlands Ed Wigman

Netherlands Joel Ebbers

Netherlands Dirk Schatorie

MAN H51

514

Netherlands Pascal de Baar

Belgium Jan van der Vaet

Netherlands Stefan Slootjes

Renault K520

507

Netherlands Gert Huzink

Netherlands Rob Buursen

Netherlands Martin Roesink

Renault C460 Hybrid Edition

533

Netherlands William de Groot

Netherlands Edwin van de Langenberg

Netherlands Hendrik Schuurmans

DAF FT X105

SSV

Startnummer Naam Auto

429

Netherlands Kees Koolen

Netherlands Jurgen van den Goorbergh

Can-Am Maverick X3

 

Bron Motorsport.com

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

De Rooy doet niet mee aan Dakar Rally 2020

Gerard de Rooy komt in januari niet in actie tijdens de Dakar Rally. Dat heeft het team in een communiqué laten weten. De Brabander heeft last van een hernia en moet binnenkort geopereerd worden.

De Rooy doet niet mee aan Dakar Rally 2020

 

De Rooy heeft in zijn deelname aan de Dakar Rally al meerdere keren last gehad van zijn rug en de huidige klachten komen voort uit crashes die hij eerder had. Hij kon in 2010 door een crash niet starten en in 2011 moest hij vanwege fysiek ongemak al vroeg de handdoek gooien. Vervolgens pakte hij de overwinning in 2012 en 2016. In de meest recente editie van de rally werd De Rooy derde.

 

“Er is goed mee te leven, maar ik wil niet het risico nemen dat het erger wordt”, verklaarde De Rooy, die overigens wel in een adviserende rol afreist naar Saudi-Arabië. “Doordat bovenin mijn rug wervels vastzitten, wordt het onderin meer belast. Daardoor is een hernia ontstaan. In het dagelijkse leven heb ik er weinig last van. Het is goed onder controle en ik kan vrijwel alles, maar de klappen opvangen in een rally is wel een probleem. Ik merkte bij de test in Marokko dat het na een paar dagen toch wel pijn ging doen. Twee weken achter elkaar dagelijks meerdere opdonders te verwerken krijgen, dat is gewoon een te groot risico op dit moment.”

Ondanks afwezigheid van de kopman komt Team de Rooy wel met vier trucks in actie. Vick Versteijnen en Janus van Kasteren vormen het Nederlandse deel van de equipe. Albert Llovera vervangt Federico Villagra, die niet meer in actie komt. Michiel Beckx neemt de snelle assistentie voor zijn rekening in de Iveco Trakker.

 

De Dakar Rally begint op 5 januari in Saudi-Arabië. 

Gerard de Rooy werd in 2019 derde in de Dakar Rally.

Gerard de Rooy werd in 2019 derde in de Dakar Rally.

Bron motorsport.com

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tim en Tom Coronel presenteren The Beast 3.0 voor Dakar 2020.

Vol trots hebben Tim en Tom Coronel hun wagen voor de Dakar Rally 2020 gepresenteerd. Met 'The Beast 3.0' hoopt de tweeling opnieuw mooie dingen te laten zien in de zwaarste uithoudingsproef voor mens en machine.

Tim en Tom Coronel presenteren The Beast 3.0 voor Dakar 2020

Voor de aanstaande editie verruilt de Dakar Rally Zuid-Amerika voor Saudi-Arabië. De uitdaging zal niet minder zwaar zijn, maar het duo hoopt weer wat beter voor de dag te komen dan afgelopen jaar het geval was. “We hebben wel een serieus probleem”, erkent Tom, “want ik ben namelijk verslaafd geraakt. Verslaafd aan de Dakar, het virus is nu echt overgeslagen. Ik had een paar jaar geleden nooit verwacht dat ik dit nou zou zeggen”, lacht hij.

 

Het nieuwe model is niet voor niets omgedoopt tot versie 3.0, want ten opzichte van afgelopen jaar is er veel veranderd. “Al vanaf februari zijn we volgas bezig om ons kindje weer wat meer volwassen te laten worden”, vertelt Tim vol enthousiasme. “We begonnen met een lijst van acht pagina’s aan verbeterpunten en die zijn allemaal afgevinkt. Dan hebben we het vooral over ergonomie, gewicht en bodywork. Zo is de voorkant korter, hebben we een andere voorwielophanging, een andere veerweg en verbeterde draagarmen. In Saudi-Arabië rijden we veel meer door de wildernis dus ik verwacht minder locals die kunnen helpen. We moeten eventuele problemen dus makkelijker en sneller kunnen verhelpen.” Tom legt uit dat het ontwerpproces voor het nieuwe wapen feitelijk al tijdens de vorige editie van de Dakar begon: “Als we aan het rijden zijn, zijn we constant met elkaar in gesprek. Ik heb een notitieboekje bij me om dingen in te noteren. Dat doen we nog tijdens de proeven. Dan zit je er middenin en weet je wat er speelt, als je een maand na de rally bij elkaar komt is een deel alweer vergeten. De eerste verbeteringen worden dus ‘on the fly’ besproken. Het huiswerk voor Tim!”

Nieuwe uitdagingen op nieuw terrein

De uithoudingsproef verkast voor de aanstaande editie naar Saudi-Arabië. Dat maakt de uitdaging niet anders, aldus Tom: “De organisatie wil elk jaar verrassen, dus wat dat betreft verandert er weinig. Ze willen dat minstens de helft de finish niet haalt, want het is niet voor niets de zwaarste rally ter wereld. Inmiddels kennen we hun trucjes een beetje: zo zijn de laatste kilometers altijd de zwaarste. Het venijn zit hem in de staart, dat hebben we de afgelopen jaren wel geleerd. Het avontuur zal voor ons wel heel anders zijn: Saudi-Arabië is geen Zuid-Amerika. En zand in Chili is anders dan het zand in Afrika of het Midden-Oosten. We komen ook dit jaar weer voor heel grote verrassingen te staan maar daarom doen we ook mee, niet om hetzelfde te zien als vorig jaar. Dus kom maar op.”

 

Ambities buiten de Dakar Rally

De ambities van Tim gaan dit jaar verder dan enkel de Dakar: “Ik heb het er al met Tom over gehad: het is de bedoeling dat hij ook gaat rijden. Dat is altijd mijn doel geweest. Het plan is om meerdere rally’s te gaan rijden, naast de Dakar. Ik denk dat de auto en het team er klaar voor is. The Beast 3.0 moet de versie zijn waarmee dat echt kan en ik heb er het volste vertrouwen in.”

Ook zijn broer heeft alle vertrouwen in de kwaliteiten van het team. Dat heeft grotendeels te maken met het ‘Coronel Dakar-familiegevoel’, zo legt hij uit: “Het team is voor 90 procent hetzelfde als vorig jaar. We doen het echt met z’n allen, elk teamlid is belangrijk. Je bent zo goed als je zwakste schakel, maar die wordt met het jaar sterker. Dat is heel stoer om te zien, het is echt een familie. Ook 99,99 procent van de relaties is hetzelfde. Dat laat ook wel iets zien, blijkbaar doen we toch iets goed. Dat zeg ik niet om stoer te doen maar het bewijst dat de relaties tevreden zijn en andersom. Dat is heel belangrijk. We zijn gevoelsmensen dus deze dingen spelen bij ons een grote rol.”

Aan de voorbereiding, enthousiasme en inzet zal het niet liggen. Op de vraag hoeveel nachten de broers dit jaar in de woestijn gaan doorbrengen is het antwoord van Tim stellig: “Nul. Het is ’s nachts namelijk ontzettend koud in de woestijn dus dat gaan we niet meer doen!”

De Dakar Rally 2020 begint op 5 januari.

De gebroeders Coronel maken zich op voor de Dakar Rally 2020.

De gebroeders Coronel maken zich op voor de Dakar Rally 2020.

Bron motorsport.com

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weken later...

Dakar Rally 2020 etappe 1.

De Dakar Rally 2020 gaat deze zondag van start. Voor het eerst vindt de wereldberoemde rally plaats in Saoedi-Arabië. Volg hier live de eerste etappe van de slijtageslag in het Midden-Oosten.

image.thumb.png.f79be76d123a83536898da9d61614a1d.png

De eerste etappe van de Dakar Rally 2020 vertrekt in Saoedi-Arabië vanuit Jeddah langs de kust van de Rode Zee richting Al Wajh en zal in totaal ruim 752 kilometer lang zijn. Van deze 752 kilometers zijn er 319 kilometer die getimed worden voor het klassement, de zogeheten Special Stage.

In deze RacingNews365-liveblog houden we je op de hoogte van de gebeurtenissen tijdens de Dakar Rally gedurende de de eerste etappe op zondag 5 januari.

De liveblog is inmiddel gesloten, maar kan hieronder in zijn geheel worden teruggelezen. Maandag zijn we er vanaf 07:15 uur weer met een nieuwe liveblog.

16:00 - Einde liveblog

Dit is het einde van de RacingNews365-liveblog van dag één van de Dakar Rally 2020. Maandag zijn we er weer vanaf 07:15 uur in de ochtend om je up to date te houden over alle gebeurtenissen.

De tweede etappe vindt morgen plaats over in totaal 401 kilometer, waarvan 367 getimed en begint in Al Wahj en zal eindigen in Neom. Tot morgen!

15:20 - Enige Nederlander in de SSV-klasse is ook gefinisht

Kees Koolen kwam als 23e van de in totaal 46 buggy's over de finish op een achterstand van 51 minuten en 17 seconden op de leider: de Pool Aron Domzala.

15:15 - De eerste reacties vanuit Saoedi-Arabië

Vanuit het Midden-Oosten komen de eerste reacties binnendruppelen van de verschillende coureurs. RacingNews365 belde meteen met de gebroeders Coronel, die geen vlekkeloze openingsdag kenden, maar desondanks wat problemen wel tevreden waren. Hun volledige reactie na afloop van de eerste etappe is via deze link terug te lezen.

Ook Bernhard ten Brinke, die een solide eerste Dakar-etappe afwerkte bij de autos en op een mooie vijfde plek eindigde, reageerde na de finish. Zijn reactie is hier terug te lezen.

15:00 - Volgende Nederlander druppelt binnen

Paul de Baar finisht op ruim 32 minuten achterstand van de winnaar de eerste etappe bij de trucks als veertiende. Het is wachten op De Laar en De groot, die bij het laatste waypoint achter hem op de vijftiende en zestiende plek lagen.

Het gehele verslag van de desbetreffende etappe, waarin een Nederlander op het podium eindigde, lees je via deze link terug.

14:40 - Shibalov wint eerste etappe bij trucks, Van Kasteren knap derde!

Anton Shibalov is uiteindelijk de beste trucker tijdens de eerste etappe van de Dakar Rally voor de trucks. Op 1 minuut en 33 seconden wordt hij gevolgd door de Wit-Rus Siarhei Viazovich en Janus van Kasteren completeert het podium, met een achterstand van 3 minuten en negen seconden. Knap gedaan!

14:15 - De eerste Trucks komen binnen

Het is nog even wachten totdat alle favorieten binnen zijn, maar de eerste Dakar-dag begint langzaam tot een einde te komen. Kan Van Kasteren nog een gooi doen naar een top drie-klassering?

13:45 - Van Kasteren schuift op

Met nog ongeveer zestig kilometer te gaan schuift de beste Nederlander uit het truck-veld een plekje op, van zes. naar vijf. Dmitry Sotnikov heeft veel tijd verloren en is teruggezakt naar de zevende plaats. Zijn landgenoot Andrey Karginov gaat nog steeds aan kop en heeft inmiddels bijna vijf minuten voorsprong op nummer twee Anton Shibalov.

Van Kasteren heeft acht minuten achterstand op de leider, terwijl de andere Nederlanders, Pascal de Baar en Martin van den Brink, iets verder naar achter nog steeds ongeveer een kwartier achterstand hebben op leider Karginov. De eerste etappe bij de trucks nadert zijn apotheose.

Bij de autocoureurs gaat het helemaal mis voor Jakub Przygonski. Vorig jaar werd hij nog vierde, maar na één dag loopt hij nu al mijlenver achter op de favorieten, omdat hij inmiddels al heel lang stilstaat met mechanische problemen.

13:15 - Van Kasteren aast op top vijf notering, gebroeders Coronel halen de finish

Bij de trucks zit de competitie akelig dichtbij elkaar. Hoewel leider Andrey Karginov bij het vijfde meetpunt een gat van ruim anderhalve minuut heeft geslagen naar Dmitry Sotnikov, zit een groep van ruim tien coureurs binnen vijf minuten van elkaar.

Hiertoe behoort ook Janus van Kasteren, die momenteel de zesde plaats bezet op ongeveer acht minuten van de leider. Pascal de Baar en Martin van den Brink hebben een klein kwartier achterstand op de leider en rijden op de elfde en twaalfde positie.

Inmiddels hebben bij de auto's ook Tim en Tom Coronel de finish gehaald. Nadat Peter van Merksteijn eerder dit uur over de lijn kwam, deden de vrienden van de RacingNews365-podcast zojuist hetzelfde. De gebroeders Coronel passeerden de eindmeet op 57:41 minuten van winnaar Zala en werden 36ste.

Bekijk de video hieronder om een sfeerimpressie te krijgen.

Bron Racingnews365.nl

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Coronels tevreden ondanks schade in Dakar Rally: "Bodemplaat zwaar beschadigd"

De kop is eraf voor Tim en Tom Coronel. Het avontuurlijk duo kende een prima eerste etappe van de Dakar Rally 2020. Helemaal ongeschonden kwam 'The Beast 3.0' niet aan de finish.

image.thumb.png.b6505d40c35ec905d2a4872234fa30ea.png

Direct nadat het duo gefinisht was sprak RacingNews365 met Tom Coronel, live vanuit 'The Beast'. De Coronels blikten tevreden terug op de eerste etappe van de Dakar 2020.

"Het ging erg lekker. We zijn rustig begonnen om de auto even goed aan te voelen, maar alles verliep perfect. De auto voelde goed aan en we hebben het tempo tijdens de etappe steeds verder opgevoerd en kwamen steeds verder naar voren", laat Tom Coronel weten.

in de eerste etappe moesten de mannen direct flink aan de bak. Een special stage van 319 kilometer van Jeddah naar Al Wajh kende wel wat listige punten.

"De kop is eraf. Het was van alles wat vandaag, met duinen, stenen en veel zand." Tim en Tom bezorgden hun monteurs wel het nodige herstelwerk: "De bodemplaat van de auto was zwaar beschadigd en er is zelfs een stuk bodemplaat afgebroken. We hebben nog wel wat werk aan de onderkant van de auto."

Ondanks de schade aan de auto, die weer hersteld is voor de etappe van morgen, is Tom tevreden over het debuut van 'The Beast 3.0'. Het duo eindigde de etappe op de 37ste positie op 57 minuten achterstand van de verrassende winnaar Vaidotas Žala.

"Het navigeren ging ook lekker, ik was wel redelijk spot-on lekker tussen die clifjes door. We zijn helemaal tevreden en Tim heeft super gereden, ik heb hem zelfs wat af moeten remmen aan het einde van de proef!", lacht Tom.

Bron Racingnews365.nl

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Auto Dakar-deelnemer gaat in vlammen op tijdens eerste etappe.

De Dakar Rally kende voor Romain Dumas een dramatisch begin, en tevens einde. De coureurs was samen met zijn navigator goed en wel onderweg tijdens de eerste etappe, toen hun auto vlam vatte en compleet uitbrandde.

image.png.c62ffe40a6099e1ba4b57e07e3b1c86c.png

Na 65 kilometer sloeg het noodlot toe voor Romain Dumas. Zijn Buggy van RD Limited vatte vlam en brandde compleet uit. De coureur en zijn navigator wisten op tijd het voertuig te verlaten, maar van de buggy bleef niets meer over.

Dumas liet aan de ASO weten dat ze net op tijd uit de brandende auto konden springen. De zwaar teleurgestelde coureur had zich zijn Dakar anders voorgesteld, maar gelukkig zijn coureur en navigstor Winocq ongedeerd.

Bron Racingnews365.nl

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.