Ga naar inhoud

Alle geldautomaten 's nachts dicht na serie plofkraken


tokoroko
 Delen

Aanbevolen Berichten

Alle geldautomaten 's nachts dicht na serie plofkraken.

 
 

Alle geldautomaten gaan 's nachts tussen 23.00 en 7.00 uur dicht om plofkraken tegen te gaan. Dat is een van de maatregelen die minister Ferd Grapperhaus (Justitie), minister Wopke Hoekstra (Financiën) en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maandag aankondigden. De maatregel gaat maandagavond in.

Minder dan 2 procent van de geldopnames vindt 's nachts plaats, waardoor de maatregel volgens de NVB beperkte gevolgen heeft voor de beschikbaarheid van contant geld.

Door het uitschakelen van de automaten zijn ze minder toegankelijk, waardoor criminelen minder succes hebben bij een plofkraak.

 

Volgens de NVB gaat het om een tijdelijke maatregel. Tot wanneer de geldautomaten 's nachts gesloten blijven, is nog niet duidelijk.

Naast de nachtelijke sluiting van de geldautomaten, kondigde de NVB ook aan zoveel mogelijk geldautomaten met een verhoogd risico voor omwonenden te verplaatsen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om automaten die onder een woning zijn geplaatst.

Daarnaast doet de organisatie samen met de politie versneld onderzoek naar een "effectieve maatregel om bankbiljetten bij een plofkraak onbruikbaar te maken".

Aantal plofkraken flink gestegen in 2019

De maatregelen volgen op een stijging van het aantal plofkraken. In 2019 zijn tot nu toe 71 plofkraken gepleegd, ten opzichte van 43 in 2018.

Vanwege het hoge aantal plofkraken besloot ABN AMRO op 2 december 470 automaten tijdelijk te sluiten. Criminelen hadden het voorzien op een bepaald type geldautomaat van de bank.

Dat zag ook Jos van der Stap, landelijk coördinator overvallen bij de politie. Hij omschreef het hoge aantal plofkraken dit jaar als een "wapenwedloop tussen een grote groep volhoudende criminelen en beveiligingsmaatregelen van banken en politie".

Hij verwachtte dat de criminelen na de sluiting van de geldautomaten van ABN AMRO hun pijlen zouden richten op automaten van andere banken.

Bron@NU.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
 Delen

×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.