Ga naar inhoud
Log in om dit te volgen  
tokoroko

VK: BBC schakelt 18 lokale AM-zenders uit

Aanbevolen Berichten

VK: BBC schakelt 18 lokale AM-zenders uit

Medianieuws

De BBC gaat opnieuw een flink aantal middengolfzenders van haar lokale radiostations uitzetten. De komende maanden worden er in totaal 18 zenders het zwijgen opgelegd. Als reden noemt de BBC dat er steeds meer digitaal en steeds minder via AM naar radio wordt geluisterd.

VK: BBC schakelt 18 lokale AM-zenders uit De middengolfzenders die uit gaan hebben over het algemeen een laag vermogen variërend van enkele honderden Watts tot 5 kW.

BBC Three Counties Radio (630 en 1161), Radio Merseyside (1485), Radio Newcastle (1458), Radio Solent (999 en 1359), Radio Cornwall (630 en 657) en Radio York (666 en 657) verdwijnen geheel van de middengolf.

Van BBC Radio Norfolk gaat alleen de AM-zender op 855 kHz, die het oosten van de regio bediend, uit. BBC Radio Cumbria zet één van haar drie middengolfzenders uit. Het betreft hier de zender Whitehaven (1458) in het westen van regio.

BBC Radio Scotland neemt afscheid van haar AM-zenders in Dumfries (585) in het zuiden en Aberdeen (810) in het noordoosten. De andere twee sterke zenders op 810 kHz van Radio Scotland blijven vooralsnog in de lucht.

In Wales gaan drie van de zes AM-zenders van BBC Radio Wales uit. Twee hiervan zenden op 882 kHz uit, de andere op 1125 kHz.

Het is de bedoeling dat de zenders gefaseerd uitgezet gaan worden. In februari gaat de stekker uit de eerste, terwijl komende zomer de laatste van de 18 zenders het zwijgen wordt opgelegd.

Omschakelen
Luisteraars via de middengolf moeten omschakelen naar FM, DAB, Freeview (digitale ethertelevisie) en/of internet om naar hun lokale radiozender van de BBC te kunnen blijven luisteren.

Net als in veel andere Europese landen wordt ook in het Verenigd Koninkrijk steeds minder naar de middengolf geluisterd. Daarom wordt ook hier de AM langzaamaan verlaten.

VK: BBC schakelt 18 lokale AM-zenders uit

Voorbereidingen
De voorbereidingen voor het afschakelen van de middengolfzenders van de BBC hebben enige jaren geduurd. In 2012 en 2014 werd er al eens getest met het uitschakelen van middengolfzenders van haar lokale radiostations. De omroep wilde zo kijken hoeveel reacties er kwamen op de afschakeling.

In 2016 startte de BBC voorzichtig met de afschakeling van de lokale AM-frequenties. De zender van BBC Radio Bristol werd uitgezet en gesloopt in verband met de bouw van een nieuwe woonwijk.

Begin 2018 werden vervolgens nog eens 13 middengolfzenders van lokale radiostations uitgezet. Nu volgt de volgende fase.

Meer stations
De BBC is overigens niet de enige Britse omroep die snijdt in haar middengolfdistributie. Eerder zette Absolute Radio al een flink aantal zwakke zenders uit, terwijl het vermogen van de hoofd-AM-zenders sterk gereduceerd werd. Ook Talksport heeft inmiddels plannen om zenders uit te gaan zetten.  [Radio.NL]

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt als gast nu eerst posten en gelijk daarna registreren. Maar als je hier al een account hebt, meld je dan nu aan om met je account te posten.
Opgelet: Je bericht zal moeten worden goedgekeurd door een moderator voordat het zichtbaar zal worden.

Gast
Reageer hier op dit topic...

×   Geplakt als RTF formaat tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in.

Log in om dit te volgen  

×