Ga naar inhoud
Log in om dit te volgen  
tokoroko

Moet Ziggo kabel wel open nu in ras tempo nieuw glasvezel komt?

Aanbevolen Berichten

Moet Ziggo kabel wel open nu in ras tempo nieuw glasvezel komt?

Binnen enkele weken wordt duidelijk of het VodafoneZiggo kabelnetwerk van Ziggo open voor concurrenten gaat. Maar is dit eigenlijk nog nodig?
 
CBb openbraken kabel Ziggo VodafoneZiggo
Foto ProShots

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) doet naar het nu uitziet op 18 februari uitspraak in een beroepszaak die VodafoneZiggo heeft aangespannen. De uitspraak gaat over regulering van het Ziggo kabelnetwerk. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) oordeelde met het laatste WBA-besluit dat vanaf 1 oktober 2018 VodafoneZiggo het kabelnetwerk van Ziggo voor toetreders moest openstellen. Dit opende de deur voor bedrijven als T-Mobile, YouCa en Caiway te onderzoeken of het rendabel is om diensten via de kabels van Ziggo aan bieden. Dat dit tot op heden niet is gebeurd, komt vooral omdat de uitspraak van het CBb wordt afgewacht.

 

Glasvezel

Maar de vraag is of het niet onderhand mosterd na de maaltijd is om het kabelnetwerk van Ziggo open te breken. ACM – en voorgangers OPTA en NMa – doen al jaren pogingen om concurrentie op het Nederlandse kabelnetwerk mogelijk te maken. Die concurrentie was vijf jaar geleden zeker wenselijk. Of dit anno 2020 nog steeds het geval is, moet echt worden afgevraagd. KPN, Delta Fiber Nederland, T-Mobile, E-Fiber, L2Fiber en nog veel andere kleine partijen leggen op dit moment in rap tempo glasvezelnetwerken aan. In de komende jaren krijg nog eens in ieder geval 1,3 miljoen woningen een glasvezelaansluiting. Dit boven op de drie miljoen huishoudens die deze aansluiting nu al hebben, betekent dat meer dan zestig procent van de Nederlandse woningen aan het einde van 2022 toegang tot glasvezel heeft.

 

Concurrentie

Omdat vooral KPN, T-Mobile en L2Fiber glasvezelnetwerken in grote steden binnen het verzorgingsgebied van Ziggo operationeel hebben dan wel gaan uitbreiden of aanleggen, wordt de concurrentie ook zonder het openbreken van het kabelnetwerk van Ziggo veel groter. Dit los van het feit dat in het verzorgingsgebied van Ziggo op dit moment al vaak meer dan tien alternatieve aanbieders - die tv- en internetdiensten leveren - verkrijgbaar zijn. Waar op dit moment geen glasvezel operationeel is wel via koperdraad dat weliswaar voor een mindere internetsnelheid zorgt. Maar de concurrentie is wel degelijk aanwezig. En met glasvezel in de woning kan minimaal een gelijke internetsnelheid als Ziggo bij een concurrent gekocht worden.

 

Noodzaak open kabel

Met de huidige ontwikkeling omtrent de aanleg van glasvezel in het achterhoofd, komt de vraag naar boven of concurrentie via het VodafoneZiggo kabelnetwerk van Ziggo eigenlijk nog wel nodig is. Als CBb besluit dat bedrijven tv en internet via de kabels van Ziggo mogen leveren dan duurt het waarschijnlijk nog tot eind 2020 of zelfs 2021 voordat de eerste diensten door toetreders aan consumenten worden geleverd. Daarnaast is van een volledige concurrentie via het kabelnetwerk van Ziggo geen sprake. De enige concurrentie die gaat plaatsvinden speelt zich op prijsniveau af. Om technische redenen kan op diensteniveau gedurende de eerste jaren weinig tot geen concurrentie plaatsvinden. Omdat toetreders een behoorlijk bedrag moeten investeren om diensten via de Ziggo kabels te kunnen leveren, rijst de vraag of het voor hen interessant genoeg is om deze investering te maken in de wetenschap dat in steeds meer woningen een glasvezelaansluitpunt beschikbaar komt.

 

KPN

Eigenlijk is ook KPN geen echte voorstander van het laatste WBA-besluit van ACM. Het telecombedrijf wil wel eeen gelijke behandeling als VodafoneZiggo door de toezichthouder. Als de koperdraad- en glasvezelnetwerken van hen een gereguleerde toegang hebben dan het kabelnetwerk van Ziggo ook, is de mening KPN. Maar het liefst ziet KPN dat de gereguleerde toegang van de eigen netwerken verdwijnt en dus ook dat het openbreken van het kabelnetwerk van Ziggo niet doorgaat. In dat geval kan KPN zelf toegang tot de eigen netwerken beheren. Want ook als gereguleerde toegang verdwijnt, blijft het telecombedrijf het netwerk voor concurrenten openstellen. Het opperde in aanloop naar het laatste WBA-besluit dit standpunt al. De inkomsten van de bedrijfsonderdelen KPN NetwerkNL en KPN Wholesale zijn namelijk belangrijk voor KPN.

Bron@TotaalTV.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Als reactie op de topic titel zeg ik ja!

De kabel moet open.

Er zijn nog regio´s genoeg waar er alleen gekozen kan worden tussen de kabel of adsl / vdsl.

Met het open stellen van de kabel gaat in ieder geval de prijs ´n stuk naar beneden.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt als gast nu eerst posten en gelijk daarna registreren. Maar als je hier al een account hebt, meld je dan nu aan om met je account te posten.
Opgelet: Je bericht zal moeten worden goedgekeurd door een moderator voordat het zichtbaar zal worden.

Gast
Reageer hier op dit topic...

×   Geplakt als RTF formaat tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in.

Log in om dit te volgen  

×