Ga naar inhoud
Log in om dit te volgen  
tokoroko

Zwitserland: DAB+ nu meer beluisterd dan FM

Aanbevolen Berichten

Zwitserland: DAB+ nu meer beluisterd dan FM

DAB

DAB+ is nu de distributiemethode die het meest gebruikt wordt om naar radio te luisteren in Zwitserland. Afgelopen najaar bleek 37% van het radioluisteren hier via digitale etherradio plaats te vinden. DAB+ is hierdoor nu voor het eerst groter dan FM, dat nog goed is voor 32%.

Zwitserland: DAB+ nu meer beluisterd dan FM Zwitserland volgt hiermee het Verenigd Koninkrijk, waar ook bleek dat in het laatste kwartaal DAB(+) qua luisterminuten voorbij is gegaan aan de oude vertrouwde FM.

Gestage groei digitale radio, FM daalt verder
De afgelopen vijf jaar heeft de digitalisering van ne radio in Zwitserland gestaag toegenomen. Vond in het najaar van 2015 nog slechts 49% van het radioluisteren digitaal (DAB+, internet en digitale kabel) plaats, inmiddels is dit gegroeid naar 68%. FM is in de afgelopen jaar gedaald van 51% naar 32% nu.

Het aantal Zwitsers dat uitsluitend nog naar FM luistert is gedaald naar 15%. Dit was een jaar geleden nog 18%. Dat het marktaandeel van FM nog hoger uitvalt, komt omdat een grote groep Zwitsers deels digitaal en deels analoog luistert.

Flinke groei DAB+ in de auto
Vooral in de auto is analoge radio met 51% nog king. Maar ook hier gaat de digitalisering hard, want inmiddels vindt al 40% van het radioluisteren hier plaats via DAB+. Een verdubbeling in 5 jaar tijd. Dit komt mede doordat steeds meer nieuwe auto’s in Zwitserland standaard met DAB+ aan boord geleverd worden. Inmiddels is dit percentage al opgelopen tot 95%.

Zwitserland: DAB+ nu meer beluisterd dan FM

Verschillend beeld per spraakgebied
Toch zijn er binnen Zwitserland grote verschillen te zien. Zo is in het Duitstalige gedeelte DAB+ met 39% het grootst, gevolgd door FM met 31% en internet/digitale kabel met 30%. In het Franstalige gedeelte leidt daarentegen de combinatie internet/digitale kabel met 37%, gevolgd door FM met 34% en DAB+ met 29%.

In het Italiaanstalige gedeelte is FM nog het grootst met 38%, gevolgd door internet/digitale kabels met 34% en DAB+ met 28%. Wel moet hier de kanttekening bij geplaatst worden dat er in het Italiaanstalige gedeelte fors minder mensen ondervraagd zijn dan in de andere twee spraakgebieden.

Het aantal verkochte DAB+-radio’s per jaar ligt al jaren stabiel op rond de 600.000. In totaal zijn er nu 4,75 miljoen radio’s in Zwitserland die DAB+ kunnen ontvangen. 1,64 Miljoen hiervan bevinden zich in auto’s.

FM uiterlijk 2024 uit
FM gaat in Zwitserland uiterlijk 2024 uit. Uiterlijk begin volgend jaar wordt bekend hoe de fasering van de afschakeling er precies uit gaat zien. [Radio.NL]
Foto’s: Dabplus.ch

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt als gast nu eerst posten en gelijk daarna registreren. Maar als je hier al een account hebt, meld je dan nu aan om met je account te posten.
Opgelet: Je bericht zal moeten worden goedgekeurd door een moderator voordat het zichtbaar zal worden.

Gast
Reageer hier op dit topic...

×   Geplakt als RTF formaat tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in.

Log in om dit te volgen  

×