Ga naar inhoud

Ministerie EZK publiceert regeling uitgifte lokale DAB+


tokoroko
 Delen

Aanbevolen Berichten

Ministerie EZK publiceert regeling uitgifte lokale DAB+

DAB

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft vrijdag in de Staatscourant de regeling aanvraagprocedure voor de tijdelijke verdeling van lokale DAB+-capaciteit gepubliceerd. Opvallend is dat er vrijwel geen wijzigingen zijn ten opzichte van de eerder geconsulteerde regeling.

Ministerie EZK publiceert regeling uitgifte lokale DAB+ Op de consultatie, die begin december afliep, kwamen meer dan 100 reacties binnen vanuit de lokale radiosector. Veel reacties gingen daarbij over het maximale aantal van 12 radiostations per multiplex, de te kleine verzorgingsgebieden en de 50:50 verdeling tussen publieke en commerciële lokale stations per multiplex.

Snel uitgeven
Uit de vrijdag gepubliceerde regeling blijkt echter dat het Ministerie van EZK voor de tijdelijke verdeling vrijwel niets met deze reacties heeft gedaan. De reden hiervoor is dat EZK de tijdelijke vergunningen zo snel mogelijk wil uitgeven, omdat deze maar geldig zijn tot 31 augustus 2022.

Er komen dan ook voor deze tijdelijke verdeling nog steeds maar 22 multiplexen. Elke multiplex wordt nog steeds opgedeeld in 12 delen, zes voor lokale publieke stations en zes voor commerciële partijen.

Uitgezonden moet worden met een minimale bandbreedte van 48 kbps. Bij de hoogste protectielevel (1A) geeft dit ruimte voor maximaal 12 stations. Gekozen is voor deze hoge protectielevel om de kosten zo laag mogelijk te houden. Radiostations op een multiplex mogen kiezen voor meer bandbreedte en een lager protectielevel, maar dat zorgt voor hogere kosten voor het netwerk.

Uitgifte geschiedt, net als bij LPAM, op volgorde van binnenkomst van een complete aanvraag. Dit geldt zowel voor de commerciële stations als de publieke stations, maar zal alleen effect hebben als er meer dan zes aanvragen van publiek of commercieel zijn.

Bovendien kan een partij in de eerste vier weken maar één vergunning krijgen per DAB net. Dit om alle partijen in een regio evenveel kans te geven om capaciteit te verwerven. Na vier weken kunnen partijen een nieuwe aanvraag voor aanvullende capaciteit doen.

Ministerie EZK publiceert regeling uitgifte lokale DAB+

Geen automatisch recht
Overigens waren ook veel lokale publieke radiostations van mening dat zij, net als bij FM, automatisch recht hebben op een DAB+-vergunning. Maar dit is volgens EZK niet het geval. Volgens de Telecomwet hebben lokale omroepen recht op ten minste één vergunning per lokale publieke omroep met een bereik dat ten minste gelijk is aan het verzorgingsgebied van de betreffende lokale publieke omroep. En met FM hebben de lokale omroepen deze vergunning al.

Wanneer het Ministerie van Economische zaken en Klimaat precies start met de uitgifte van de lokale DAB+-vergunningen is nog niet bekend. Maar gezien de regeling nu is gepubliceerd, zal dit op zeer korte termijn zijn. [Radio.NL]

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
 Delen

×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.