Ga naar inhoud

VK: Ofcom zet streep door formatwijziging XS Manchester


tokoroko

Aanbevolen Berichten

VK: Ofcom zet streep door formatwijziging XS Manchester

Medianieuws

Flinke tegenslag voor Communicorp. Mediaregulator Ofcom heeft het verzoek om het format van de lokale rockzender XS Manchester mogen te wijzigen afgewezen. Hiermee is een streep gezet om het station te vervangen door de urban jongerenzender Capital Xtra uit Londen.

VK: Ofcom zet streep door formatwijziging XS Manchester Communicorp is eigenaar van diverse lokale radiozenders in het Verenigd Koninkrijk, maar die draaien vrijwel allemaal als franchise van grote merken als Capital, Smooth en Heart. XS Manchester is de enige uitzondering en draait een volledige lokale programmering.

Maar aan XS Manchester dreigde een einde aan te komen. Communicorp wilde ook deze zender onderbrengen als franchise van één van de merken van Global Radio. En daarom werd Ofcom verzocht om het fomat in de vergunning te wijzigen van ‘rock en gesproken woord voor 35 tot 64-jarigen’ in ‘urban hitmuziek van Afro-Caribische afkomst.’

Door de formatwijziging zou Communicorp het programma van Capital Xtra kunnen gaan uitzenden.

Consultatie
Omdat het om een ingrijpende wijziging gaat, besloot Ofcom een openbare consultatie te starten. Hierop kwamen tientallen reacties van luisteraars binnen, die niet wilden dat hun favoriete radiozender zou gaan verdwijnen. Ook tekenden duizenden luisteraars een petitie op internet om XS Manchester te behouden.

Ommezwaai
Hoewel Ofcom in eerste instantie van plan was om de wijziging goed te keuren, heeft de mediawaakhond alsnog besloten om dit niet te doen. Mede door de hoeveelheid reacties die tegen de wijziging zijn, heeft Ofcom besloten om het verzoek af te wijzen.

Wat ook meespeelt is dat XS Manchester volgens haar format een significant aandeel aan gesproken woord moet bieden en een hoog aandeel aan lokale informatie. Dit is meer dan de andere commerciële radiostations in Manchester moeten aanbieden. Indien Ofcom de formatswijziging had goedgekeurd, dan had het dus ook groen licht gegeven voor een drastische reducering van de hoeveelheid gesproken woord.

Door de afwijzing door Ofcom blijft XS Manchester met het huidige format bestaan. Volgens Communicorp zijn er momenteel geen plannen meer om het station te wijzigingen. [Radio.NL]

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.