Ga naar inhoud
Log in om dit te volgen  
tokoroko

Ook voor klanten Ziggo en KPN: satelliet brengt meer diversiteit op tv

Aanbevolen Berichten

Ook voor klanten Ziggo en KPN: satelliet brengt meer diversiteit op tv

Satelliettelevisie. Bij het woord wordt direct aan Nederlandse buitengebieden, Nederlandse expats en vakantie met camper of caravan gedacht. Maar is dit wel zo?
 
satelliet op vakantie met camper of gewoon thuis

Ieder jaar rond deze tijd blikt Totaal TV vooruit op het vakantieseizoen. Hoe kan je als Nederlander in het buitenland naar vaderlandse tv- en radiozenders kijken en luisteren als je bijvoorbeeld met camper of caravan op pad gaan? Dit jaar is het geheel anders. Het coronavirus gooit roet in het eten. Lekker met de camper of caravan buiten Nederland op pad gaan, is niet aan te raden. In sommige landen mogen buitenlanders zelfs de grens niet passeren. Ook al zou je naar je favoriete vakantiebestemming in bijvoorbeeld Italië, Spanje of Portugal willen dan is het gewoonweg op dit moment nog niet mogelijk.

 

Abonnement

De huidige coronacrisis heeft hierdoor ook gevolgen voor de twee Nederlandse aanbieders van satelliettelevisie Canal Digitaal en Joyne. Nederlanders die voor korte of langere termijn in het buitenland verblijven en niet van Nederlandse tv of radio verstoken willen zijn, kopen namelijk bij één van deze bedrijven een abonnement. Zowel Canal Digitaal als Joyne bieden recreanten de mogelijkheid om een tijdelijk abonnement tot maximaal zes maanden per jaar te kopen. Natuurlijk kan ook een jaarabonnement gekocht worden. In dat geval kan in de maanden dat in Nederland verbleven wordt eveneens via de schotel Nederlandse tv- en radiozenders geconsumeerd worden.

 

Canal Digitaal

Bij Joyne komt de coronacrisis wellicht nog het hardste aan. Canal Digitaal is een marktpartij die al langer in Nederland actief is. Daarnaast biedt Canal Digitaal op dit moment veel meer dan alleen satelliettelevisie in Nederland. De aanbieder verkoopt ook losse OTT-abonnementen voor online kijken en levert tv- en video on demand-diensten aan serviceproviders als Online.nl en Freedom Internet die diensten via vaste koperdraad- en glasvezelnetwerken leveren. Naast dat Canal Digitaal op meerdere paarden kan wedden en meer vet op het bot heeft, kan het steunen op het fundament van de nieuwe eigenaar Canal+.

 

Joyne

Bij Joyne is de situatie anders. De aanbieder is sinds drie jaar actief in Nederland en gedurende een jaar in België. Bij de marktintroductie gaf Joyne zichzelf drie jaar de tijd om zich een zodanige marktpositie te verwerven dat een financieel gezonde voortzetting aannemelijk is. De huidige coronacrisis komt dus op in dit opzicht op een verkeerd moment op de route van het bedrijf. Johrit Schellingerhout is tegen Totaal TV open over de situatie bij Joyne. In maart en april zijn er door Joyne minder tijdelijke abonnementen aan recreanten verkocht in vergelijk met dezelfde periode in 2019. Maar dit betekent niet dat de bedrijfsvoering van Joyne direct in het gevaar komt. De helft van de abonnees koopt bij Joyne een jaar abonnement. Het gaat niet alleen om Nederlanders die in Nederland via Joyne naar tv en radio kijken en luisteren. Het zijn ook Nederlanders die voorgoed in het buitenland wonen of die het abonnement hybride thuis in Nederland en op vakantie in Europa gebruiken. De andere helft zijn recreanten die tijdelijke abonnementen kopen.

 

Vooruitzicht

Daarnaast heeft Joyne zich op de zakelijke markt – bijvoorbeeld hotels en vakantieparken – een sterke positie verworven. Schellingerhout stelt dat Joyne in de huidige situatie twee maanden vooruit kan kijken. Op dit moment komt de bedrijfsvoering niet in gevaar. Maar hoe de situatie over bijvoorbeeld zes maanden is als de lockdown in diverse Europese landen op het huidige niveau blijft aanhouden, kan de woordvoerder van Joyne niet zeggen. De verwachting is overigens dat in veel Europese landen de lockdown stapsgewijs wordt versoepeld. In Spanje wordt bijvoorbeeld al voorzichtig gesproken over het opstellen van de landsgrenzen binnen een maand.

 

Vakantie in eigen land

Daarnaast is op enkele camperfora te lezen dat bezitters van campers en caravans het vizier van het buitenland naar Nederland hebben verplaatst. Nu in Nederland campings onder bepaalde omstandigheden toch recreanten mogen ontvangen, wordt door meer de mogelijkheden bestudeerd om als een waar nomadenvolk binnen Nederland met de camper of caravan op vakantie te gaan. En of het nu in buitenland of Nederland is, zonder tv-kijken kunnen veel Nederlanders niet. Op deze manier gaat de verkoop van tijdelijke abonnementen aan recreanten bij zowel Canal Digitaal en Joyne toch in de lift.

 

FTA

Maar los van de huidige coronacrisis behoort satelliettelevisie bij lange na niet tot een uitstervend ras. Het grote aanbod van ongecodeerde zenders – denk aan Duitse en Britse zenders alsmede internationale nieuwszenders – zorgt ervoor dat satelliettelevisie ook voor cordcutters en abonnees van distributeurs als Ziggo, KPN en T-Mobile voor een grotere diversiteit aan zenders zorgt. Met een eenmalige investering van minder dan 200 euro ligt een groter zenderaanbod voor vrijwel ieder Nederlander – of men zich in Nederland of een ander Europees land verblijft – binnen het bereik van de afstandsbediening. Satelliettelevisie is dus levendiger dan ooit.

Bron@TotaalTV.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt als gast nu eerst posten en gelijk daarna registreren. Maar als je hier al een account hebt, meld je dan nu aan om met je account te posten.
Opgelet: Je bericht zal moeten worden goedgekeurd door een moderator voordat het zichtbaar zal worden.

Gast
Reageer hier op dit topic...

×   Geplakt als RTF formaat tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in.

Log in om dit te volgen  

×