Ga naar inhoud

Overheid consulteert nieuwe landelijke DAB+-netten


tokoroko

Aanbevolen Berichten

Overheid consulteert nieuwe landelijke DAB+-netten

DAB

De overheid is gestart met een consultatie van twee nieuwe landelijke DAB+-netwerken. Het gaat hierbij om het nieuwe netwerk voor MTVNL (laag 3) en een nieuw landelijk dekkend netwerk voor commerciële radio (laag 7).

Overheid consulteert nieuwe landelijke DAB+-nettenDe nieuwe netwerken maken deel uit van de grootschalige herverdeling van de DAB+-netwerken in Nederland die de komende jaren gaat plaatsvinden.

Landelijk commercieël netwerk
Al jaren zijn er plannen om een extra DAB+-netwerk beschikbaar te stellen aan commerciële radio, maar aanvankelijk was het de bedoeling dat dit netwerk op verschillende kanalen door het land zou uitzenden. Dit tot ongenoegen van de radiosector.

Door de herindeling van de verschillende netwerken, waarvoor de Taskforce DAB+ in april vorig jaar haar eindrapport opleverde, is er nu een nieuwe laag gecreëerd waardoor dit landelijke DAB+-netwerk overal in Nederland op het zelfde kanaal uit kan zenden. Dit wordt kanaal 9C. Waarschijnlijk zal de uitgifte eind dit jaar plaats gaan vinden middels een veiling.

MTVNL
Een ander onderdeel van de herindeling is dat de landelijke vergunninghouder MTVNL en de niet-landelijke (regionale) publieke en commerciële vergunninghouders van frequentielagen wisselen. MTVNL heeft nu een netwerk ter beschikking dat op negen verschillende kanalen uitzendt en dus veel meer past bij de indeling regionale radiostations.

MTVNL krijgt daarom ook de beschikking over een netwerk dat in vrijwel heel Nederland op hetzelfde kanaal kan uitzenden. Dit wordt kanaal 7D. Alleen in Zeeland gaat een ander kanaal ingezet worden: 9A. Kanaal 7D heeft geen dekking in de provincie Zeeland, omdat
hierover nog geen overeenstemming is bereikt met de buurlanden.

Om de plannen te kunnen realiseren is een wijzing van het Nationaal Frequentieplan 2014 nodig. Deze wordt dan ook momenteel geconsulteerd door de overheid. Partijen kunnen tot 9 juli een reactie geven. [Radio.NL]

Overheid consulteert nieuwe landelijke DAB+-netten  
Link naar reactie
Delen op andere sites

Log in om te reageren

Je kunt een reactie achterlaten na het inloggenNu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.