Ga naar inhoud

Rechter: Radio Limburg mogelijk onterecht toegelaten tot FM-veiling


tokoroko

Aanbevolen Berichten

Rechter: Radio Limburg mogelijk onterecht toegelaten tot FM-veiling

Medianieuws

Agentschap Telecom (AT) heeft Radio Limburg 97FM B.V. mogelijk onterecht toegelaten tot de veiling van de vier regionale FM-kavels eerder dit jaar. Dit oordeelde de voorzieningenrechter vrijdag in een kort geding aangespannen door Tida BV.

Rechter: Radio Limburg mogelijk onterecht toegelaten tot FM-veilingAT moet daarom binnen vier weken alsnog een beslissing nemen op het bezwaar dat Tida indiende tegen de uitslag van de veiling van FM-kavel B05.

Het oude kavel van Fresh FM in de Randstad werd in februari tijdens een veiling voor ruim drieënhalve ton verkocht aan Radio Limburg. Sinds maart is hierop het programma Qmusic Non-stop Maximum Hits te horen.

Tida, die in het verleden in Brabant actief was met het programma Radio 8FM maar nu door Talpa het programma Radio 10 Limburg laat produceren, deed echter ook mee aan de veiling van de regionale FM-kavels en was de op een na hoogste bieder voor kavel B05.

Verbondenheid
Na afronding van de veiling besloot Tida echter bezwaar te maken tegen de veilinguitslag bij AT. Het bedrijf is van mening dat Radio Limburg nooit toe had mogen worden gelaten tot de veiling omdat er een duidelijke verbondenheid zou zijn tussen Radio Limburg en Qmusic die niet is toegestaan.

AT had Radio Limburg toegelaten nadat het Commissariaat voor de Media (CvdM) zich had gebogen over de mogelijke verbondenheid. Deze procedure zorgde er al voor dat de veiling niet eind 2019 plaatsvond, maar pas in februari van dit jaar. Volgens het CvdM is er geen spraken van verbondenheid tussen de twee partijen. Radio.NL wist toen al echter te melden dat Radio Limburg een non-stop versie van Qmusic op wilde gaan uitzenden op de te verwerven frequenties.

Naast bezwaar indienen bij AT tegen de veilinguitslag, spande Tida ook een kort geding aan bij de voorzieningenrechter. Tida is van mening dat kavel B05 aan haar verleend had moeten worden voor 80.000 euro. Dit is was het door haar hoogst geboden bedrag nadat de derde bieder op dit kavel van biedingen af zag.

AT besloot echter om nog geen beslissing te nemen op het ingediende bezwaar door Tida en eerst de uitslag van het kort geding af te wachten.

AT moet besluit nemen op bezwaar
Vrijdag oordeelde de voorzieningenrechter in Rotterdam echter dat AT binnen vier weken alsnog een besluit moet nemen op het ingediende bezwaar van Tida. De door Tida aangevraagde voorlopige voorziening wordt echter wel afgewezen.

De voorzieningenrechter heeft ernstige twijfels aan de zorgvuldigheid en volledigheid van de uitgevoerde beoordeling door het CvdM naar verbondenheid tussen Qmusic Nederland en Radio Limburg. Het CvdM heeft namelijk alleen verwezen naar haar eerdere bestuurlijke rechtsoordeel uit 2014 en verder uitsluitend gekeken naar de gewijzigde overeenkomsten.

Rechter: Radio Limburg mogelijk onterecht toegelaten tot FM-veiling

Financiering door Qmusic Nederland
Maar volgens de rechter had het CvdM ook de financiering van Radio Limburg Holding en Radio Limburg moeten betrekken bij haar oordeel. Uit de door Tida ingediende stukken blijkt namelijk dat Qmusic Nederland na de oprichting van de Radio Limburg Holding, waarin zijn 25% aandeel heeft, een zogenaamde agiostorting heeft gedaan van 525.000 euro.

Dit bedrag is gebruikt om Radio Limburg met bijbehorende vergunning voor kavel B25 in Limburg, waar Qmusic Limburg op uitzendt, te kunnen kopen. Qmusic Nederland is daarmee volledig financier geweest van de aankoop van Radio Limburg.

Volgens de rechter is het niet onaannemelijk dat Qmusic Nederland als enig financier in belangrijke mate de gang van zaken kan bepalen. Daarnaast kan uit de jaarstukken niet verklaard worden op welke wijze Radio Limburg haar bod op kavel B05 heeft kunnen financieren en zou ook dit zo maar eens door Qmusic Nederland gefinancierd kunnen zijn.

AT aan zet
AT moet nu dus binnen vier weken alsnog en besluit nemen op het beroep van Tida met inachtneming van de uitspraak van de voorzieningenrechter. Saillant detail is dat AT sinds 1 maart verantwoordelijk is voor de toetsing van verbondenheid en zich niet meer kan verschuilen achter eerder onderzoek van het CvdM.

Mocht AT tot de conclusie komen dat er toch verbondenheid is tussen Radio Limburg en Qmusic Nederland, dan heeft dit niet alleen grote gevolgen voor Qmusic Non-stop Maximum Hits, maar mogelijk ook voor Qmusic Limburg. [Radio.NL]
Foto: Pixabay

Link naar reactie
Delen op andere sites

Log in om te reageren

Je kunt een reactie achterlaten na het inloggenNu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.