Ga naar inhoud

Radio 10-deejay Lex Gaarthuis niet vervolgd voor coronalied


tokoroko

Aanbevolen Berichten

Radio 10-deejay Lex Gaarthuis niet vervolgd voor coronalied

Medianieuws

Radio 10-deejay Lex Gaarthuis wordt niet vervolgd vanwege het ‘coronalied’ dat op 6 februari werd uitgezonden. Het Openbaar Ministerie (OM) is van oordeel dat het lied niet strafbaar is omdat het ‘past binnen de context van de artistieke expressie en niet onnodig grievend is’.

Radio 10-deejay Lex Gaarthuis niet vervolgd voor coronaliedTegen het ‘coronalied’ is aangifte gedaan door vijf personen.

De politie en het Meldpunt Discriminatie ontvingen vele honderden meldingen omtrent het lied.

Het lied is gezongen door Rotterdamse Toon, een fictief typetje van de radiodeejay die het lied in zijn radioshow uitzond. Dit typetje reageert in de radioshow regelmatig op satirische wijze op actualiteiten.

Bij een beschouwing van het coronalied en de rol van de zanger Rotterdamse Toon in de radioshow komt het OM tot de beoordeling dat het lied satirisch moet worden opgevat. Het gebruik van stijlmiddelen zoals een sterk Rotterdams accent en een duidelijke carnavaleske melodie dragen bij aan het satirische karakter van het lied.

Naast de juridische beoordeling van de feiten heeft het OM ook gekeken naar overige omstandigheden in de beslissing om Gaarthuis wel of niet te vervolgen. Uit zijn handelingen en bewoordingen maakt het OM op dat de radiodeejay zich bewust is van de negatieve impact van het Coronalied en de kwetsendheid ervan.

De radiodeejay heeft na het uitzenden van het lied onder meer zijn excuses aangeboden op de website van Radio 10 en op social media. Daarnaast is hij in gesprek gegaan met een deel van de Chinese gemeenschap in Nederland. [Radio.NL]

Link naar reactie
Delen op andere sites

Log in om te reageren

Je kunt een reactie achterlaten na het inloggenNu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.