Ga naar inhoud

Eerste lokale omroepoorlog op DAB+?


tokoroko

Aanbevolen Berichten

Eerste lokale omroepoorlog op DAB+?

DAB

Een opmerkelijke situatie in de regio Alkmaar. Hier staan momenteel twee DAB+-zenders aan op dezelfde frequentie, maar met verschillende radiostations erop. Het gevolg is dat beide zenders elkaar flink storen. Hiermee lijkt de eerste lokale omroepoorlog via digitale etherradio een feit.

Eerste lokale omroepoorlog op DAB+?Dat door het hele land verschillende lokale omroepen niet goed met elkaar overweg kunnen was al duidelijk in het moeizame verloop in de vorming van streekkomroepen.

Maar die strijd heerste voornamelijk achter de schermen. Nu lijkt deze letterlijk in de ether uitgevochten te worden.

8B RegioMiddenNH
Begin april ging in het Noord-Hollandse Heiloo, ten zuidwesten van Alkmaar, het eerste lokale DAB+-netwerk van Nederland de lucht in.

Op kanaal 8B zijn daar Beat FM (Heiloo), OSU Radio (Uitgeest), Castricum 105, Radio 80 (Bergen) en Radio De Blauwe Tegel te ontvangen. Het betreft hier allotment 20 voor de gemeentes Bergen, Uitgeest Castricum, Heiloo, Langedijk en Heerhugowaard met de naam ‘8B RegioMiddenNH’.

Echter hebben Stichting Heerhugowaard A Life en Stichting Radio Langedijk CompleetFM ook een vergunning gekregen van Agentschap Telecom (AT) om uit te mogen zenden op dit netwerk. Beide omroepen werken inmiddels al samen met de lokale omroep voor Alkmaar onder de naam HALStad Centraal.

Maar ondanks de verkregen vergunning verschenen de lokale omroepen voor Heerhugowaard en Langedijk maar niet op allotment 20.

Alkmaar
Enkele dagen geleden is echter in de regio Alkmaar een nieuw lokaal DAB+-netwerk in de lucht verschenen met de naam “Alkmaar.” Hierop zijn HALStad Centraal, Alkmaar Centraal en Radio Dijk & Waard (de naam van de nieuwe fusiegemeente Langedijk-Heerhugowaard) te ontvangen. Echter zendt dit netwerk ook op kanaal 8B uit. Het gevolg is dat beide netwerken elkaar flink in de weg zitten en zorgen voor slechte ontvangst in de regio.

Netwerk Alkmaar betreft echter niet het geplande lokale netwerk voor de gemeente Alkmaar. Deze (allotment 21) is namelijk gepland op kanaal 7B en heeft tot nu toe volgens de lijst van AT als enige vergunninghouder Coastline FM.

Eerste lokale omroepoorlog op DAB+?

Samenwerking?
Wat er exact gaande is, is nog onduidelijk. Maar het lijkt erop dat de eerste lokale omroepoorlog op DAB+ een feit is. Partijen die een vergunning hebben voor hetzelfde netwerk hebben nu blijkbaar separaat een netwerk in de lucht gebracht op dezelfde frequentie en zitten dus flink in elkaars vaarwater.

Partijen die een vergunning hebben voor hetzelfde allotment zijn verplicht om een samenwerkingsovereenkomst te sluiten. En ook partijen die later een vergunning krijgen dienen toegelaten te worden. In de vergunning staat hierover: “Indien na inwerkingtreding van de vergunning aan een andere vergunninghouder een vergunning wordt verleend voor een deel van het gebruik van de capaciteit van de frequentieruimte binnen het frequentiebereik, zorgt de vergunninghouder ervoor dat die nieuwe vergunninghouder op non-discriminatoire voorwaarden toegelaten wordt tot de samenwerkingsovereenkomst.”

Het heeft er ernstige schijn er tussen de vier lokale omroepen op het netwerk uit Heiloo (de zogenaamde BUCH-omroepen) en de andere lokale omroepen (HALStad) dus geen samenwerking is gesloten. Daarnaast is opvallend dat er in totaal acht radiostations verspreid over de twee netwerken uitzenden, terwijl AT er maar zes vergund heeft.

Wrijving
Dat er nogal wat wrijving is tussen deze clubs werd al duidelijk tijdens de consulatie van de tijdelijke verdeling van lokale DAB+-netten vorig jaar. HALstad stelde voor om allotment 21 en allotment 20 samen te voegen. Daarop kwam gelijk een tegenreactie van de BUCH-omroepen die hier niets van wilden weten “daar deze omroepen binnen het door HALStad Centraal voorgestelde als mede in deze streekvorming geen binding met elkaar hebben.”

Inmiddels zijn al 17 van de 22 tijdelijke DAB+-netten in de lucht. In vrijwel alle gevallen lukt het lokale omroepen, zowel publiek als commercieel, om een samenwerkingsovereenkomst te sluiten. [Radio.NL]
Foto’s: Radio.NL

Eerste lokale omroepoorlog op DAB+?  
Link naar reactie
Delen op andere sites

Log in om te reageren

Je kunt een reactie achterlaten na het inloggenNu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.