Ga naar inhoud

Infrarood draadloze online communicatie snelt wifi voorbij


tokoroko

Aanbevolen Berichten

Infrarood draadloze online communicatie snelt wifi voorbij

black-21166_1280-430x400.jpg

Bestuurbare, smalle infraroodstralen gaan een belangrijke rol spelen in de draadloze communicatie. Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven zijn nieuwe methoden voor draadloze infraroodcommunicatie aan het ontwikkelen, die de manier waarop we toegang krijgen tot data mogelijk voorgoed kunnen veranderen.

Tot nu toe was het merendeel van de draadloze communicatie, zowel binnen als buiten, radiografisch. Hoewel signaalmodulatietechnieken het mogelijk maken om meer data te persen in het beperkte radiofrequentiespectrum, is het lastig om te voldoen aan onze exponentieel groeiende vraag naar data.

De oplossing zou volgens de TU/e onderzoekers optische draadloze communicatie kunnen zijn, waarbij gebruik wordt gemaakt van optische golflengten over een breed spectraal bereik van enkele honderden nanometers tot enkele micrometers, met zowel zichtbare en infrarode straling.

Prototype systemen bieden een capaciteit die meer dan tweeduizend keer zo groot is als die van de huidige gedeelde wifi-systemen.

En dat is niet de enige voordeel. De smalle lichtbundels zijn gemakkelijk te richten, energiezuiniger dan radiogolven, hebben een lagere latentie (de vertraging voordat een gegevensoverdracht begint nadat er opdracht is gegeven om de gegevensoverdracht te beginnen) en vergemakkelijken een grotere gegevens- en communicatieprivacy voor de gebruiker.

Voor draadloze communicatie binnenshuis zijn datadragende infraroodsignalen eenvoudig volgens TU/e te sturen. Dit betekent dat een individuele bundel nauwkeurig naar één apparaat kan worden gestuurd via een ongedeelde communicatieverbinding. Zo kan de bundel bijvoorbeeld 128 afzonderlijke signalen met maximaal 112 Gbit s-1 per signaal te leveren. Gedeelde wifi-systemen kunnen maximaal 7 Gbit s-1 leveren, meer dan drie grootteordes minder dan die van bestuurbare infraroodsystemen.

Dal het draadloze radiografische communicatie zal Wifi niet volledig kunnen vervangen, aangezien line-of-sight nodig is voor optische communicatie. De eerste toepassingen liggen eerder op het terrein van The Internet of Things. Een hybride systeem dat bestaat uit een straalgestuurde draadloze communicatie voor downstream met een op radio gebaseerd apparaat voor upstream zou de gebruiker in staat stellen de voordelen van beide technologieën te benutten.

Foto Pixabay

Bron@Emerce.

csm_Figure_3_BWF_edit_2b9f3d9f5e.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.